bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Deze tekst is automatisch vertaald.

 

Meer informatie over prestaties weerstanden

 • Wat is een vermogensweerstand?

 • Welke soorten vermogen weerstanden biedt Conrad?

 • Welke types van prestaties weerstanden zijn beschikbaar?

 • Veelgestelde vragen - veelgestelde vragen over vermogen weerstanden

Wat is een vermogensweerstand?

Vermogensweerstand

Vermogensweerstanden behoren tot de groep van elektrische weerstanden en onderscheiden zich door een hoge belastbaarheid . Deze weerstanden zijn er in bijzondere typen om de prestatie-eisen te voldoen. Daartoe behoren onder andere metalen behuizing, de koelribben hebben en daarvoor geschikt zijn, op andere koel elementen te worden bevestigd of via warmteafleidende platen beschikken. Enkele weerstanden zijn op een op keramiek buizen als wikkeling uitgevoerd. Bovendien zijn ze in SMD-bouwwijze voor de industriële uitrusting beschikbaar.


Vermogensweerstanden worden in elektrische schakelingen gebruikt om

 • Stroom bij gedeelde spanning of spanning bij aanhangwagengewicht stroom in te stellen
 • Elektrische spanning te delen (als serieschakeling)
 • Elektrische stroom te delen (als parallelschakeling)
 • Gedefinieerde ingangs- en uitgang impedanties herstellen
 • Bij overbelasting als back-up te dienen. De weerstanden mogen daarbij niet in brand
 • Als verwarmingsweerstanden, ontladen weerstanden of als veiligheidsweerstanden voor stroom en spanning begrenzingen te fungeren
Vermogensweerstand

De weerstandswaarde (R) wordt eveneens in ohm (Ω) aangegeven. De weerstandswaarden in deze categorie variëren van 0005 Ohm tot 470 kilo-ohm.

De belastbaarheid van de vermogensweerstanden loopt van 0,5 tot 300 Watt . Ter vergelijking: de belastbaarheid normale metaalfilmweerstanden reikt van 0,25 watt tot 5 watt. De weerstanden in deze categorie zijn zo ontworpen dat ze het hoge thermische belastingen tot 350 graden Celsius stand houden . Daarvoor moeten de weerstand elementen bij sommige uitvoeringen met vuur veilige keramische omhuld.

Omdat bij grotere temperatuurschommelingen de weerstandswaarde duidelijk verandert, moeten de offsets als databestand in "ppm" aangegeven. Dit betekent parts per million, in het Duits miljardste (= 10-6) Ohm, waarmee de weerstandswaarde per graad temperatuursverandering reageert. Het grootste deel van vermogensweerstanden heeft een tolerantie van de weerstand van van 5 procent . De overige vermogensweerstanden delen op een tolerantie van 1 procent, 2 procent en 10 procent.

De weerstandswaarden en de belastbaarheid worden doorgaans voor een temperatuur van 25 graden Celsius aangegeven. In gegevensbladen zijn vaak temperatuurbereiken aangegeven, waarin een lineair verandering gedrag van de weerstandswaarde vindt gegarandeerd wordt. Deze gedraging wordt als verlaging curve (Engels: derating curve) genoemd. Bovendien kunnen sommige weerstanden veilig tegen spanningspieken.

Met de optie "RoHS" kunt u vermogensweerstanden selecteren, bij de productie limieten van de gezondheid gevaarlijke en het gebruik van bepaalde gevaarlijke stoffen in acht worden genomen.

 

Welke soorten vermogensweerstanden bieden wij aan?

Metaalfilmweerstand
 • Draadweerstand: met een weerstand wikkeling gemaakt van speciale metaallegeringen, vaak ook met stroomafnames op de draad spiraal voor kleine delige weerstandswaarden
 • Hoogbelastbare weerstand: Verdraagt hoog belasting in verhouding tot de geometrische afmetingen
 • Metaalbrug weerstand: voor zeer lage weerstandswaarden en relatief hoge thermische belastingen
 • Metaalfilmweerstand: met hoge nauwkeurigheid van het aangegeven weerstandswaarde vindt, belastbaar en temperatuur stabieler dan koolfilmweerstanden
 • Buisweerstand: meestal met weerstand wikkeling voor een hoge thermische belastingen
 

Welke types van prestaties weerstanden zijn beschikbaar?

 • SMD-weerstanden: voor industriële uitrusting met de SMT (surface-mounting Technology)
 • Schroefaansluiting: voor de betrouwbare sterke verbinding met klemmen of soldeerogen bij hoge stroom lasten
 • Steekaansluiting: voor de verbinding met genormeerde kabelschoenen
 • Axiaal bedraad: als model voor passende inbouw omgevingen
 • Radiaal bedraad: voor geschikte verticale inbouw omgevingen
 • In de behuizing: voor hoge belastingen met eigen koel elementen of bevestigingsmogelijkheden op aparte koelvlakken door vastschroeven of klinken
 

Enkele fabrikanten bieden bovendien aan klantspecifieke aansluitingen voor uw vermogensweerstanden te leveren. Meer dan 95 procent van de vermogensweerstanden worden in industrieverpakkingen aangeboden. Daarmee krijgt u voordelige inkoop prijzen. Voor vermogensweerstanden houden de gegevensbladen van fabrikant gedetailleerde informatie. Deze staan op de betreffende productpagina in de shop van Conrad klaar om te downloaden.

 

Veelgestelde vragen - veelgestelde vragen over vermogen weerstanden

 

Hoe is de weerstandswaarde van het vermogen weerstand te herkennen?

Er zijn uitvoeringen, die met de gebruikelijke kleurringen zijn aangegeven. Voor de decodering is een zogenaamd vensterventilator meter in de Conrad Shop ter beschikking. Grotere uitvoeringen zijn direct met de weerstandswaarden resp. afkortingen bedrukt, de met het gegevensblad kunnen worden bijgehouden.

Wat is bij het uitwisselen van vermogen weerstanden gaat?

 • Omdat het in de meeste gevallen om complexe elektrische modules of dergelijke met hogere stromen en spanningen gaat, mogen alleen opgeleide vakmensen daar werken.
 • Bij het vervangen van prestaties weerstanden is het gevolg van de bouwvormen en belastbaarheid alleen dezelfde reserve de enige optie.
 • Neem voor het vervangen van een weerstand moet de elektrische installatie spanningsvrij worden geschakeld en tegen onbedoeld herinschakeling worden beveiligd.


Hoe lang houdt een vermogensweerstand?

De levensduur onder belasting ligt bij een aanzienlijk lager dan die van normale weerstanden, bijvoorbeeld worden metaalbrug weerstanden bij 70 graden Celsius bedrijfstemperatuur met 1000 uur aangegeven. Andere types bereiken jarenlange houdt bark komen.

Hoe kan ik een defecte vermogensweerstand herkennen?

Defecte maken zich door overmatige verwarming opgemerkt. Hierdoor kan de bevestiging van de weerstand worden beschadigd of weerstand materiaal doorbranden, wat tot een totale uitval van de bouwgroep of van het apparaat achter de betrokken weerstand leidt. Nauwkeurige informatie over de staat geeft het Nameten van de weerstand bijvoorbeeld met een ohmmeter of een multimeter, verkrijgbaar in de shop van Conrad.

Wat moet u doen bij het uitmeten van een weerstand worden gelet?

Voor het meetproces als de weerstand aan minimaal één aansluiting draad van de elektrische omgeving worden losgekoppeld, om de meter resultaat niet door andere elektrische componenten te vervalsen.