bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Deze tekst is automatisch vertaald.

    

Wetenswaardigheden over draaipotentiometer

 • Wat is een draaipotentiometer?

 • Draaias en bevestiging van draai potentiometers

 • Weerstandswaarden en belastbaarheid

 • Aanwijzingen voor het maken van

 • Welke typen en types van draai potentiometers zijn er?

 • Criteria voor draaipotentiometer

 • Veelgestelde vragen - veelgestelde vragen over draai potentiometers

Wat is een draaipotentiometer?

Draaipotmeter zijn verstelbare elektrische weerstanden, waarmee regel processen in elektrische en elektronische installaties verwezenlijkt kunnen worden , bijvoorbeeld voor volumeregeling in een radio. Potentiometer bestaan uit een drager, waarop het weerstandsmateriaal is aangebracht.

Bij een potentiometers is het Weerstandsmateriaal meestal plat en cirkelvormig . Aan beide uiteinden bevinden zich elektrische aansluitingen voor het vastschroeven, steek of solderen. Op de weerstand materiaal wordt een glijdende contact, de zogenaamde sleepcontacten, met behulp van een draaias beweegt. Afhankelijk van de hoek van de draaibare contactpersoon wilt één van de aansluitingen wordt een gedefinieerde elektrische weerstand tussen connector en sleepcontact positie bereikt. De maximale draaihoek reikt tot ongeveer 300 graden. Er zijn echter ook speciale uitvoeringen, zogenaamde meer gangbare draaipotentiometer, waarbij het Weerstandsmateriaal spiraalvormig is opgebouwd , zodat de slijper enkele omwentelingen 360 graden kan uitvoeren. Speciale modellen zijn met aandrijfmotoren uitgerust, waarmee de bediening op afstand mogelijk is . Afhankelijk van de gebruikte weerstand materiaal zijn verschillende vermogenszones mogelijk. Ook heeft het gebruikte materiaal invloed op de houdbaarheid van de potentiometer. Voor de bediening is de slijper met een as van de potentiometer naar buiten geleid. De as kan verschillende uitvoeringen hebben, zodat op uw bedieningsknoppen kunnen worden aangebracht. Voor de zelden noodzakelijke instellingen heeft de as een plat/kruis voor schroevendraaier. Voor gelijktijdige regel processen kunnen meerdere draaipotentiometer achter elkaar geplaatst en met een uitgevoerde as verbonden zijn. Een voorbeeld is de volumeregelaar van een stereo-versterker.

Wat is een draaipotentiometer
 

Draaias en bevestiging van draai potentiometers

De draaias is bij vele draai potentiometers met een draadstang omgeven , waarmee de potentiometer op een drager zoals bijvoorbeeld aan de behuizing van het apparaat of een montagehoek kan worden bevestigd. De meeste potentiometers modellen zijn voorzien van een behuizing omgeven, die ofwel met het schroefdraad vast verbonden zijn of zich op printplaten solderen laat . Aan het schroefdraad zelf of aan de behuizing zijn vaak aanvullende elementen worden geplaatst, waarmee het gehele draaipotentiometer tegen verdraaien bij het bereiken van de eindpositie wordt geborgd.

 

Weerstandswaarden en belastbaarheid

Draaipotmeter zijn in een grote bandbreedte aan weerstandswaarden van 4,7 Ohm tot 4,7 Megaohm beschikbaar. De belastbaarheid reikt van 0,05 tot 170 Watt. Er zijn bovendien draaipotmeter met schakelaar functie in een van de eindstanden van de slijper te gebruiken en met vergrendelende draai posities.

 

Aanwijzingen voor het maken van

Bij de productie stelt de fabrikanten limieten van de gezondheid gevaarlijke en het gebruik van bepaalde gevaarlijke stoffen in acht nemen. Daarnaast brengt hij het richtlijn 2011/65/EU van het Europees Parlement en de Raad van 8 juni 2011 voor de beperking van het gebruik van bepaalde gevaarlijke stoffen in elektrische en elektronische apparatuur. De niet officiële aanduiding luidt RoHS 2.

 

Welke typen en types van draai potentiometers zijn er?

Lineaire draaipotentiometer

Bij een potentiometers met een lineaire weerstandsverloop verandert de weerstand evenredig aan de verdraaiing van. 

Logaritmische draaipotentiometer

In deze uitvoering wordt bij het draaien deze waren in het begin alleen een kleine weerstand waarde veranderd, dan wordt de weerstand waarde per graden draaihoek steeds groter en omgekeerd. Klassieke toepassingsgebied zijn volumeregelingen. Daarbij wordt de decibel schaal als maat voor het volume omgezet, die eveneens een logaritmische verloop heeft.

Speciale draaipotentiometer

Dat zijn draaipotmeter met bijzondere eigenschappen, zoals stof bescherming en zeer hoge precisie.

Draadafmetingen

Apparaten met schroefdraad is verkrijgbaar in zoll-ma, beginnend met 3/8 inch en met metrische schroefdraad afmetingen M7 tot M10. Het laatste is het meest vertegenwoordigd.

Asdoorsnede

De asdoorsnede reikt van 3 millimeter tot 6,35 millimeter. Meest gebruikte asdoorsnede in de Conrad aanbieding is 6 millimeter.

As-uitvoering

De constructieve uitvoering van de vooras heeft invloed op de manier van bediening van de potentiometer. Er bij Conrad:

 • Afgevlakte uiteinden voor het vastschroeven van de bedieningselementen
 • Geribbelde assen voor directe bediening of voor het opsteken van de bedieningselementen
 • Gegroefde assen voor schroevendraaier
 • Gladde assen voor het vastschroeven van de bedieningselementen
 • Ronde assen voor het vastschroeven van de bedieningselementen
 • Kunststof assen, de isolerend naar buiten worden geleid en
 • Metalen assen voor hoge stabiliteit
Draaipotmeter
 

Criteria voor draaipotentiometer

Naast de hoge nauwkeurigheid van aangegeven weerstand waarden moeten draaipotentiometer een goed compromis tussen soepelheid en aufzuwendendem draaimoment voor de beweging bieden. Voor enkele modellen is er hiervoor opgaven in de productbeschrijving of in het gegevensblad. In de gegevensbladen worden gegevens voor houdbaarheid besproken die tot draai cycli in het middelste vijf cijfers loopt reiken. Bij de ontwikkeling van nieuwe apparaten helpen de gegevensbladen van leverancier, het voor de gewenste toepassingsgebied exact passende draaipotentiometer te vinden.

Met industrieverpakkingen in grote aantallen zijn voordelige inkoop prijzen worden behaald.

 

Veelgestelde vragen - veelgestelde vragen over draai potentiometers

Waar moet bij het vervangen van de potentiometers op letten?

De uitwisseling van potentiometers mag alleen door ausgewiesenes vakkundig personeel worden uitgevoerd, omdat bij niet vakkundige uitbouwen resp. de desolderen van grote schade in de betrokken apparaten kan ontstaan. Bij het vervangen moet erop worden gelet, dat de vervangende potentiometer exact dezelfde eigenschappen heeft. De aangeboden draaipotentiometer voldoen aan hoge kwaliteitseisen en kenmerken zich door betrouwbaarheid en een lange levensduur. Let er in ieder geval op nog bestaande beperkte garantie ongeldig. Bij ingrepen in het apparaat vervalt in de regel de fabrieksgarantie. De algemene veiligheidsvoorschriften van de elektrotechniek moeten in acht worden genomen.

Hoe weet ik of een draaipotentiometer defect is?

Defecte draaipotentiometer maken meestal door een van de volgende problemen de boodschap:

 • Kraak of rascheln bij het veranderen van het volume
 • Vastzittende as
 • Worden bevestigd
 • "Door te draaien" zonder regel invloed van losmaken van de versnipperaar van de as

De oorsprong liggen hiervoor is de slijtage van mechanische componenten.