bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Draaischakelaars

We kennen ze vooral van oudere vaatwassers en wasmachines: mechanische draaischakelaars voor de programmakeuze. Ondanks hun eenvoud zijn deze schakelaars nog steeds in gebruik, gewaardeerd om hun betrouwbaarheid en lange levensduur.

Ontdek hier hoe draaischakelaars zijn opgebouwd en waar u op moet letten bij de aankoop ervan.


Hoe werken draaischakelaars?

Draaischakelaars zijn altijd de eerste keuze wanneer veel verschillende elektrotechnische circuits met één enkele schakelaar moeten worden aangestuurd. Draaischakelaars hebben verschillende voordelen ten opzichte van andere schakelaars dat veel verschillende bedieningsstanden mogelijk zijn. Daarom worden deze schakelaars vaak trapsgewijze draaischakelaars, nokkenschakelaars of wisselschakelaars genoemd. Deze schakelaars kunnen ook zo worden ontworpen dat meerdere contacten tegelijk openen of sluiten in één schakelaarstand. Draaischakelaars zijn dan ook te vinden in veel industriële installaties, maar ook in huishoudelijke apparaten.

Het basiselement van draaischakelaars is een roterende as met verschillende contactarmen die een of meer externe contacten sluiten, openen of wisselen, afhankelijk van de stand van de schakelaar. Afhankelijk van het aantal contactarmen kan de schakelaar tientallen verschillende standen aannemen en schakelingen beïnvloeden.

Om de draaischakelaar in de juiste stand te houden, wordt een vergrendelingsmechanisme gebruikt. Dit mechanisme zorgt ervoor dat de kraanwisselaar in de gekozen positie vergrendelt en daar blijft totdat er voldoende draaikracht op wordt uitgeoefend. Deze blokkade voorkomt per ongeluk draaien. Wanneer het wiel de gewenste positie bereikt, drukt een verend kogellager of een stuk verenstaal tegen het wiel en houdt het in de groef.

Een speciale vorm van een tapwisselaar met belasting is de zogenaamde encoder of roterende encoder. Dit is een elektromechanisch apparaat dat de hoekpositie of beweging van een as of as omzet in analoge of digitale uitgangssignalen. Er zijn twee hoofdtypen encoders: absolute en incrementele. De uitgang van een absolute encoder geeft de huidige aspositie aan, waardoor het een hoekencoder is. De uitgang van een incrementele encoder geeft informatie over de beweging van de as, die elders kan worden verwerkt tot informatie zoals positie, snelheid en afstand.


Selectiecriteria voor de aankoop van draaischakelaars


FAQ – veelgestelde vragen

Welke elektrische verbindingen zijn overheersend bij stap-draaischakelaars?

In de regel hebben draaischakelaars stekkerverbindingen voor de bevestiging van kabelschoenen, schroefklemmen voor aansluiting op kabelschoenen of kabelklemmen, soldeerklemmen voor permanente kabelaansluiting en klemmen voor directe montage op een printplaat. Sommige ontwerpen hebben ook kabels met open uiteinden die uit de schakelaarbehuizing worden geleid.

Met welke schakelstromen en spanningen kunnen draaischakelaars  worden belast?

De maximale stroom is gewoonlijk 5 ampère, de hoogste schakelspanning is 250 volt.

Hoeveel schakelstanden hebben gewone draaischakelaars?

Draaischakelaars zijn er al met slechts twee posities, maar de meeste types gaan van 3 tot 12 posities. Er zijn echter ook schakelaars verkrijgbaar met 16, 24 en 32 contacten. Deze laatste behoren echter meer tot de groep van de roterende encoders en zijn ontworpen voor een schakelspanning van 12 volt DC.