Advies

Deze tekst is automatisch vertaald.

    

Wat u moet weten over drukmeters

 • WAS zijn drukmeters?

 • Hoe werken drukmeters?

 • Toepassingsgebieden voor drukmeters

 • Veelgestelde vragen - veelgestelde vragen over drukmeters

 • Geselecteerde fabrikanten en merken

WAS zijn drukmeters?

Drukmeters - ook manometer genoemd - bepalen en laten zien of documenteren de fysieke grote druk op een vloeistof of een gas/Gasevacuatie uit het systeem aan, ofwel in verhouding tot zijn omgeving of als absolute waarde. De eenheid van de luchtdruk verloopt Pascal (afkorting Pa) of bar. In de praktijk worden bar-werte voor hogere en pascal waarden voor lagere afdrukken' gebruikt.

Omrekeningstabel met geselecteerde waarden van Pascal te bar:

Pascal Hectopascal Millibar Bar
1 Pa 0,01 hPa 0,01 mbar 0,00001 bar
100 Pa 1 hPa 1 mbar 0,001 bar
10.000 Pa 100 hPa 100 mbar 0,1 bar
1.000.000 Pa 10.000 hPa (1 MPa) 10.000 mbar 10 bar

Veel apparatuur die u in de shop van Conrad vindt, zijn omschakelbaar naar andere knop meeteenheden en de keizerlijke eenheden zoals pond per vierkante inch (psi), kwikkolom in mm (mmHg) of inch (inHg), waterkolom in cm (cmH2O) of voet (ftH2O).

 

Hoe werken drukmeters?

Voor het meten van de druk neemt een sonde de druk op en stuurt hem op mechanische of elektronische wijze aan een weergave-apparaat. Voor de registratie van de afdruk zijn er verschillende systemen, die fysische grootheden beoordelen die door druk wijzigingen aan elektrische componenten optreden. Het kunnen zijn:

Weerstand wijzigingen door uitzetting, ook piëzo-resistieve meting genoemd: aanpasbare weerstanden zijn aan de waarde van de membraan aangebracht en wijzigt uw waarde door rek of samendrukking.

Veranderingen van de spanning door piëzo-effecten: de drukvariatie genereert door een ladingsscheiding een elektrische spanning in een kristal.

Capaciteit wijzigingen: twee schijven, vergelijkbaar met een condensator, verander uw afstand ten opzichte van elkaar, waarbij de capaciteit waarde verandert.

Inductiviteit wijziging: een magnetische kern verandert zijn positie ten opzichte van spoelen, waardoor de inductie van waarde verandert.

De zogenaamde hall-effect: hij beschrijft wijzigingen in één geleider, die zich in een magnetisch veld bevindt dat door drukuitoefening wordt veranderd.

Oudere drukmeters zijn puur mechanisch geconstrueerd, zoals barometer, buis- of schijven veld manometer. Deze uitvoeringen vinden bij de in onze shop beschikbare apparaten geen gebruik meer.

De uitvoering van de constructie van een meetapparaat, hangt onder andere af van de te beoordelen media af, want de meetelementen mogen niet door chemische invloeden of reacties worden beschadigd. Verder zijn er apparaten voor stationair gebruik en mobiele meetapparaten. Sommige modellen hebben een magnetische achterkant, om u tijdelijk aan magnetisch hechtende oppervlakken te kunnen bevestigen. Bovendien is er drukmeters die u voor de aansluiting van externe sensoren zijn berekend, zodat daarmee verschillende meettaken uitgevoerd kunnen worden. Veel apparaten beschikken over interfaces die verder verwerken en/of registratie van meetwaarden door middel van een aangesloten pc mogelijk maken.

In het assortiment van Conrad is een kwalitatief hoogwaardige drukmeters voor verschillende toepassingsgebieden verkrijgbaar, die na diverse criteria kunnen worden gekozen:

 • Meetgrootheden: beschrijft de te meten media zoals vloeistoffen, niet-agressieve en corrosieve gassen (inclusief lucht)
 • Compenseer: absolute druk beschrijft de druk in vergelijking met een absolute vacuüm, terwijl de relatieve druk altijd ten opzichte van de druk van de omgeving wordt gemeten.
 • Drukmeetbereik: van - 7000 tot + 7000 bar (komt overeen met - 700 tot + 700 Mega pascal)
 • Kalibratie: DAkkS, ISO of fabrieksstandaard (zonder certificering)
 • Meetnauwkeurigheid: van 0,002 bar tot 2% meettolerantie
 • Bijzonderheden: uitvoering met roestvrijstalen sensoren, geïntegreerde gegevensloggers voor bewaking gedurende lange tijd en hoogte- en temperatuurmeetfuncties, magnetische achterkant


Voor de aangeboden drukmeters zijn er uitgebreide gegevensbladen, de exacte uitspraken met alle technische parameters, aansluitbare accessoires en beschikbare meetmodi bij de hand. Deze staan op de betreffende productpagina in de Conrad Shop beschikbaar om te downloaden. 

 

Toepassingsgebieden voor drukmeters 

Drukmeters worden gebruikt om

 • De belasting van druk toonaangevende containers en kabels te testen of permanent te bewaken
 • Bij onder- resp. overdruk te waarschuwen of daarom processen te veranderen resp. te regelen, af- of toe te voegen, de invloed op de druk heeft
 • Apparaten voor de afgifte of opname van een medium onder druk te kalibreren of te controleren, bijvoorbeeld een bandenspanningsmeter installatie een tankstation
 

Veelgestelde vragen - veelgestelde vragen over drukmeters

WAS is bij het gebruik van drukmeters gaat?

Bij het werken met media onder druk staat altijd op beveiligingsproblemen te letten. Voor het verbinden of loskoppelen van drukmeters met de meetplaats moet op de knop vrijheid gegarandeerd zijn. Het kan door tussengeschakelde kleppen of vorige druckfreimachung de van of van het reservoir.

Hoe lang houdt een drukmeter?

De levensduur bedraagt ongeveer tien jaar, maar is in detail van veel factoren afhankelijk. Daartoe behoren gebruiksfrequentie, milieu belastingen op de plaats van gebruik en bewaren en onderhouden van het apparaat. Verder speelt de compatibiliteit van de analysesoftware met de gangbare PC-systemen een rol. Er zijn fabrikanten die bij jaarlijks onderhoud van de drukmeters door de fabrikant een functiegarantie maximaal 15 jaar geven.

Hoe kan ICH een defecte drukmeter herkennen?

Een ontbrekende weergave in de display wijst in de meeste gevallen op een niet functionerende stroomvoorziening.

Door mechanische slijtage kunnen de meetgegevens aansluitingen of -adapter en de aansluitingen voor meetkabels en -sensoren lek raken, zodat het te meten Medium (hoorbaar en/of zichtbaar) stroomt.

Bij een niet functionerende PC interfaces: controleer de compatibiliteit van het apparaat met de gebruikte software of het besturingssysteem van de pc en of de aansluiting vies/geoxydeerd is.

 

Geselecteerde fabrikanten en merken

Beha Amprobe: de bekende Duitse merk BEHA en het amerikaanse Amprobe produceren diverse meetapparaten. Zetel is in glottertal.

Extech is sinds 1971 op test- en meetapparatuur voor professionele toepassingen en voor de doe-het-zelfsegment gespecialiseerd. Hoofdkantoor is in de US-New hampshire.

Fluke is een wereldwijd staan Amerikaans industriële bedrijven, het elektronische meetapparatuur tot stand brengt. 

GHM Greisinger: werkt sinds 1980 in regenstauf onder het dak van de GHM Group aan de ontwikkeling en productie van meet- en regel apparaten en bijbehorende sensoren.

Laserliner produceert meetinstrumenten voor professioneel en doe-het-zelfsegment met zetel in arnsberg.

testo ontwikkeld en bouwt sinds 1957 meet- en testapparaten voor uiteenlopende toepassingen in lenzkirch.