bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Interessante feiten over drukmeters

Manometers kunnen worden gebruikt om de druk van lucht, andere gassen en vloeistoffen betrouwbaar te bepalen. Ze zijn verkrijgbaar als mobiele handapparaten en als permanent gemonteerde drukmeters.

Op deze pagina leest u waar drukmeters worden gebruikt en waar u op moet letten bij de aanschaf ervan.Waarvoor worden drukmeters gebruikt?

Drukmeters zijn tegenwoordig een elementair en onmisbaar onderdeel van de industriële drukmetingstechnologie. Zij bepalen bijvoorbeeld de druk in hydraulische en pneumatische systemen.

Mogelijke toepassingsgebieden zijn productielijnen, bouwmachines of persen in de automobielindustrie. In de chemische industrie leveren de meettoestellen een belangrijke bijdrage tot de veiligheid en controleren zij met grote nauwkeurigheid de druk van gassen en diverse, soms giftige vloeistoffen. In de drinkwatervoorziening is drukmeting verplicht, zodat het water ook echt uit de leiding komt in individuele huishoudens. in het dagelijks leven speelt de manometer ook een belangrijke rol, bijvoorbeeld wanneer u bij het tankstation de bandenspanning van uw auto wilt controleren.Wat is eigenlijk druk?

Fysieke druk is een kracht die loodrecht werkt op een oppervlakte van een vierkante meter.

Druk kan voorkomen in vloeistoffen en gassen, maar ook in vaste stoffen, en wordt vaak gemeten in pascal of bar.

Eén pascal komt overeen met 0,00001 bar. Andere gebruikelijke meeteenheden zijn technische atmosfeer (at), fysische atmosfeer (atm), torr en pound force square inch (psi).Hoe werkt een drukmeter?

In de drukmetingstechnologie zijn er meetapparaten met verschillende ontwerpen. Er zijn mechanische drukmeters en in toenemende mate ook digitale drukmeters. Op deze plaats willen wij u kennis laten maken met mechanische apparaten met een veer-elastisch meetelement. Drukmeters met bourdonbuis of diafragma worden gebruikt voor drukmeting. Bij een toestel met een bourdonbuis bestaat het meetelement in het huis uit een opgerolde veer. Als de druk toeneemt, wikkelt de veer langzaam af. De afgelegde afstand wordt overgebracht naar een wijzer. De druk kan worden afgelezen van de meetschaal. Bij een drukmeter met een membraan bestaat het meetelement uit een membraanveer die tussen twee flenzen is geklemd. Als er druk op de meter wordt uitgeoefend, buigt de membraanveer. Deze beweging kan dan worden doorgegeven aan een pointer.

Bij digitale meters wordt de druk opgevangen door een sensor en doorgegeven aan de indicator. Er zijn verschillende methoden om de heersende druk te bepalen: een mogelijkheid is bijvoorbeeld de piëzoresistieve meting, waarbij op het meetmembraan variabele weerstanden zijn aangebracht die door uitrekking of samendrukking van waarde veranderen. Een andere mogelijkheid is de spanningsverandering door piëzo-elektrische effecten. Hier creëert de druk een ladingscheiding die leidt tot een spanning in een kristal. Andere methoden om druk te meten met een digitaal apparaat zijn gebaseerd op capaciteits- of inductieveranderingen en het Hall-effect.Waarop moet ik letten bij de aankoop van drukmeters?

Voor drukmeters heeft u de keuze uit digitale en analoge modellen. 
Het gebruik van een digitale meter biedt het voordeel dat het display altijd direct in één oogopslag kan worden afgelezen. 
Hiervoor hebben mechanische meetapparaten geen batterijen nodig. In termen van nauwkeurigheid liggen de digitale modellen voor. De meetresultaten worden tot op enkele decimalen nauwkeurig weergegeven.

Voordat u een drukmeter koopt, moet u duidelijk hebben waarvoor deze zal worden gebruikt. Niet elk meettoestel is geschikt voor het meten van bijvoorbeeld gassen of zelfs corrosieve gassen. 

Erg belangrijk is het meetbereik dat de drukmeter moet bestrijken en de nauwkeurigheid ervan. Vergeet niet dat drukmeters in sommige gebieden een gecertificeerde ijking vereisen. 
Draagbare meters zijn gevoelig en mogen daarom alleen in een geschikte koffer worden vervoerd. Indien dit niet reeds bij de levering is inbegrepen, moet u plannen om er direct een aan te schaffen.Onze praktische tip: zorg dat er geen druk is voordat u gaat meten

Voordat de druk met een handapparaat wordt gemeten, moet de te testen leiding altijd drukloos zijn gemaakt. Hiervoor kunnen bijvoorbeeld tussenkleppen worden gebruikt. Indien daarentegen een meting wordt uitgevoerd zonder drukvrijheid, kan dit ernstige verwondingen tot gevolg hebben.FAQ – veelgestelde vragen over drukmeters

Hoe werkt een drukschakelaar? 

Er wordt onderscheid gemaakt tussen mechanische en elektronische drukschakelaars. Bij een mechanische drukschakelaar werkt de druk van een vloeistof op een meetelement, brengt het in beweging en bedient ten slotte een schakelcontact. Bij een elektronische drukschakelaar daarentegen worden schakelsignalen gegenereerd die het schakelcontact op een vooraf bepaald schakelpunt activeren. U vindt ook modellen met vooraf gedefinieerde schakelpunten en modellen die individueel kunnen worden geprogrammeerd.

Wat is het verschil tussen absolute druk, differentiële druk en relatieve druk?

De absolute druk neemt de nuldruk, d.w.z. een perfect vacuüm, als referentiepunt. Verschildruk is het verschil tussen twee willekeurige drukken. De relatieve druk daarentegen is het verschil met de heersende omgevingsdruk. De relatieve druk verandert voortdurend en wordt beïnvloed door het weer en de afstand tot de zeespiegel. 

Wat is een barometer?

Met een barometer kan de luchtdruk worden gemeten in pascal (Pa) of hectoPascal (hPa). Barometers worden bijvoorbeeld gebruikt in de meteorologie. Gewoonlijk meten deze meetinstrumenten de absolute druk.