Advies

Wat is een DVB-T antenne?

DVB-T-antennes maken de ontvangst mogelijk van analoge en digitale TV-kanalen (DVB-T en DVB-T2) binnen het bereik. Via een antennekabel wordt het signaal dan doorgezonden naar de set-top box of de in het TV-toestel ingebouwde DVB-T tuner. DVB-T-antennes kunnen worden gebruikt met (actieve) of zonder (passieve) geïntegreerde versterkers. Veel modellen ontvangen ook DAB- en DAB+-radiosignalen, evenals FM-radio.

Televisiesignalen via DBV-T (Digital Video Broadcasting - Terrestrial) kunnen in grote delen van Europa en ook op andere continenten worden ontvangen. Net als radiosignalen worden zij uitgezonden via zendmasten. De ontvangen programma's en de signaalsterkte kunnen sterk variëren op verschillende plaatsen en zijn verdeeld over de frequentiebereiken UHF (470 tot 862 MHz) en VHF (174 tot 230 MHz), die ook bij omroepactiviteiten worden gebruikt.

Welke soorten DVB-T antennes zijn er?

Er wordt een fundamenteel onderscheid gemaakt tussen actieve en passieve DVB-T-antennes. Actieve DVB-T-antennes zijn uitgerust met geïntegreerde versterkers die ook een slecht signaal kunnen verwerken. De geïntegreerde versterkers zijn echter vaak afhankelijk van een externe voedingsbron.

 • DVB-T platte antennes
  Als praktische platte dozen worden DVB-T platte antennes voornamelijk binnenshuis gebruikt, maar ze kunnen ook buitenshuis als actieve of passieve apparaten worden gebruikt.
 • DVB-T dakantennes
  Actieve dakantennes beschermen de geïntegreerde versterker in een robuuste behuizing en zijn daarom visueel vergelijkbaar met platte antennes. De passieve variant biedt een goede ontvangst in de vorm van een richtantenne.
 • DVB-T Staafantennes
  Kleine actieve en passieve staafantennes zijn hoofdzakelijk ontworpen voor gebruik binnenshuis. Sommige modellen kunnen ook buiten worden gebruikt. Door hun compacte formaat vallen ze nauwelijks op.
 • DVB-T telescoopantennes
  Zowel actieve als passieve DVB-T telescopische antennes bieden een bijzonder groot aantal instelmogelijkheden voor een optimale ontvangst in het UHF- en VHF-frequentiebereik.

Waar moet u op letten bij het kopen van DVB-T antennes?

 • Toepassingsgebied
  Gebruik voor gebruik buitenshuis alleen geschikte DVB-T-antennes met de juiste IP-beschermingsklasse (IP55 en hoger).
  Ruimtebesparende modellen zijn geschikt voor gebruik binnenshuis
 • De geschikte antennevorm voor optimale ontvangst
  Staafantennes en platte antennes voor locaties in de binnenstad dicht bij de zendmast
  Dakantennes en telescopische antennes voor plattelandsgebieden met lage signaalsterkte
 • De juiste uitrusting
  Passieve antennes zijn meestal voldoende met een goede signaalsterkte
  Actieve antennes met versterkers voor gebieden met lage signaalsterkte
 • Technische extra's
  Extra DAB/DAB+ ontvangst voor digitale radio
  Extra FM-ontvangst voor klassieke radiozenders
  Montagehulpmiddelen voor gebruik buiten op het dak of aan de gevel
  LTE/W-LAN/GSM-filter om stoorsignalen te vermijden
 • Stroomverbruik
  Actieve DVB-T-antennes hebben een stroombron nodig voor hun versterker.\

Tip: let op signaalsterktes

Aangezien de uitzendgebieden sterk verschillen, zowel wat de signaalsterkte als wat het uitgezonden programma betreft, is het raadzaam een uitzendkaart van nabij te bekijken. Op deze manier kan de juiste antenne worden gekozen met of zonder versterker. Door de vorm van de antenne te veranderen kunnen ook betere resultaten worden bereikt.

De juiste plek voor de DVB-T antenne

Voor de optimale afstemming van DVB-T-antennes zijn de displays van de ontvanger over signaalkwaliteit en signaalsterkte bijzonder nuttig. Radiosignalen kunnen worden beïnvloed door vele soorten interferentie. Daartoe behoren dichte gebouwen of planten, maar ook krachtige weersomstandigheden zoals onweer.

Ook binnenshuis kan de positie van de DVB-T antenne van invloed zijn op de ontvangstkwaliteit. Vooral locaties dicht bij ramen en locaties die zich niet in de kelder bevinden, worden aanbevolen. Ook de plaats in de kamer is van invloed op de ontvangstkwaliteit. Het kan nuttig zijn staafantennes horizontaal te plaatsen.

Buiten is de installatie iets ingewikkelder. Dakantennes moeten worden uitgelijnd voor ontvangst, hetgeen kan worden ondersteund met geschikte meetapparatuur. In principe moeten DVB-T-antennes buiten worden geïnstalleerd met zo weinig mogelijk interferentie. Antennes voor montage onder het dak zijn eveneens verkrijgbaar. Hiervoor wordt de buitenkant tegenover de zendmast gekozen. Bovendien moeten geschikte kabels worden gebruikt, vooral voor actieve DVB-T-antennes, die op een stroombron moeten worden aangesloten. Een proefrun wordt aanbevolen vóór de definitieve installatie.

Zo kiest u de juiste DVB-T antenne

In de kern en de binnenstad
Dankzij de plaatsing van de zendmasten in het hele gebied is de signaalsterkte op locaties in binnensteden meestal uitstekend. Voor dergelijke gebieden bieden passieve DVB-T staafantennes reeds voldoende ontvangst. Als gevolg van dichte bebouwing en diverse interferenties kan het echter raadzaam zijn over te schakelen op een actieve variant met versterker (40 dB en meer zijn mogelijk), vooral in massieve gebouwen van gewapend beton. Als er interferentie optreedt bij het gebruik van platte antennes of staafantennes in het VHF-bereik, kan een telescopische antenne een geschikte keuze zijn.

In perifere gebieden van het omroepgebied
In de perifere gebieden van het omroepgebied zijn actieve buitenantennes bijzonder aan te bevelen, omdat de signaalsterkte hier niet bijzonder hoog is. Als u ook radiozenders via de DVB-T-antenne wilt ontvangen, kunt u voor een goede ontvangst zorgen met geschikte buitenantennes. Afhankelijk van de locatie kunnen echter ook binnenantennes met versterkers volstaan.

FAQ: veelgestelde vragen over DVB-T antennes

Kan ik ook DVB-T2-zenders ontvangen met een DVB-T-antenne? 

Ja, want de ontvangstbreedte van de antennes bestrijkt de zendfrequenties van DVB-T en DVB-T2. Als de DVB-T-frequenties de komende jaren echter elders worden gebruikt, zal het gebruik van frequentiefilters noodzakelijk worden.

Is het mogelijk om een DVB-T antenne aan te sluiten op de PC?

Indien de PC of laptop over geschikte hardware en software beschikt, kan er een binnenhuisantenne op worden aangesloten. Voor dit doel is een DVB-T stick nodig als adapter tussen de antennekabel en de USB.

Heb ik een ontvanger nodig om DVB-T te ontvangen?

De DVB-T antenne dient alleen als ontvanger. Moderne TV-toestellen hebben vaak geïntegreerde DVB-T tuners ter ondersteuning. Deze kunnen echter ook worden aangevuld in de vorm van set-top boxes.

Hoe wordt een DVB-T antenne aangesloten?

Met een geïntegreerde tuner kan de DVB-T antenne rechtstreeks op het TV-toestel worden aangesloten met de antennekabel (coaxiaal). Als er een DVB-T-ontvanger tussen is aangesloten, zorgt de DVB-T-antenne voor de ingang. Het signaal wordt vervolgens doorgegeven aan het televisietoestel, bijvoorbeeld via een HDMI-kabel. Actieve DVB-T-antennes krijgen hun voeding hetzij van een voedingseenheid, hetzij van de ontvanger.