bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Een elektrische step koopt u bij Conrad.

Voor wie op e-mobiliteit wil vertrouwen maar geen e-auto of e-bike wil gebruiken, zijn elektrische steps perfect. 

Waarop moet u letten bij de aankoop en het gebruik van elektrische scooters? Mogen alleen volwassenen erop rijden en heeft u een rijbewijs nodig? U vindt alle antwoorden op deze pagina.


Wat is een elektrische step?

Elektrische steps maken steeds meer deel uit van het stadsbeeld. Ze zijn handig in gebruik en brengen u snel van A naar B.

De slanke voertuigen geven op het eerste gezicht niet die indruk, maar het zijn wel motorvoertuigen. Dit beantwoordt de vraag "Waar rijden elektrische steps?" met een duidelijke: op de weg.

Elektrische steps mogen niet op het voetpad worden gebruikt, maar moeten op het fietspad rijden als die er is. Als er geen fietsstroken zijn aangegeven, neemt de scooter als een fiets op de weg deel aan het verkeer.


Er zijn twee soorten elektrische steps:

 • Elektrische steps zonder zitje. Afgezien van de motor lijken ze precies op een ouderwetse scooter. Gebruikers staan op de scooter en plaatsen hun handen op het stuur. Door hun slanke ontwerp zijn deze elektrische scooters vaak bijzonder licht en sommige zijn zelfs opvouwbaar.

 • Er zijn ook elektrische scooters met een zitje. Deze is meestal smal, maar biedt een zitvlak tijdens het rijden en wordt daarom als comfortabeler ervaren. Bij de meeste elektrische scootermodellen in deze categorie kan de hoogte van de zitting worden aangepast aan de lichaamsgrootte.

Achtergrondinformatie: Kleine elektrische voertuigen

Elektrische steps, zoals e-wheels, Segways en elektrische boards, worden ingedeeld in een nieuwe groep voertuigen. Internationaal wordt deze groep "Personal Light Electric Vehicles" genoemd, kortweg PLEV's. 


Hoe werken elektrische steps?

Qua constructie lijken elektrische steps op hun rolmodel, de klassieke pedaalscooter: er zijn twee wielen, geen pedalen, een voetplank met stuur en handvatten.

In tegenstelling tot een eenvoudige scooter, die met de voet moet worden voortgeduwd, hebben elektrische steps een eigen motor.

De borstelloze elektromotor wordt op zijn beurt via een regelaar aangepast aan de gewenste snelheid.

De e-motor wordt via een oplaadbare batterij van de nodige energie voorzien. Daarom kan de elektrische steps niet zonder het regelmatig opladen van de accu. Normaal gesproken is de accu permanent in de scooter geïnstalleerd.


Waar moet u op letten als u een elektrische step koopt?

U kunt beoordelen of u de juiste elektrische step hebt gevonden door te kijken naar de volgende kenmerken:

Vermogen van de motor

Zoals bij de elektrische auto op grote schaal, is ook bij de elektrische step op kleine schaal het vermogen van de elektrische motor van belang. De meeste scooters variëren tussen 350 en 1.000 watt.

Hoe meer vermogen de elektrische aandrijving levert, hoe beter de acceleratie naar de topsnelheid en de snelheid bij belasting en bergop.

Goed om te weten:

Voor registratie op de weg zijn alle elektrische steps beperkt tot 500 watt en de maximumsnelheid is volgens de verordening inzake kleine elektrische voertuigen beperkt tot 20 km/u!

Reikwijdte

Afhankelijk van de fabrikant varieert de rijkweidte van de steps van zes kilometer in het goedkope segment tot 65 kilometer.

Daarna is de batterij leeg. In de praktijk wordt aanbevolen om voor regelmatig gebruik een actieradius van ongeveer 20 kilometer in te stellen.

Praktische tip: reikwijdte

De aangegeven kilometers zijn ideale waarden voor gemakkelijke routes. Afhankelijk van de helling kan de elektrische steps slechts 80 procent van de opgegeven actieradius halen.

Accu en acculaadtijd

Elke elektrische step heeft een accu nodig voor zijn elektrische aandrijving.

De meeste steps hebben een lithium-ion accu, maar er zijn ook elektrische steps met loodaccu's.

De capaciteit varieert per fabrikant en kan liggen tussen de twee en 30 Ah. De kwaliteit van de batterijen bepaalt niet alleen het bereik, maar ook de oplaadtijd, die kan oplopen tot acht uur.


Bijzondere features

Veel elektrische steps bieden praktische functionaliteiten zoals:

 • Bluetooth en smartphone-ondersteuning

 • Cruise control

 • Uitneembare accu

 • Opvouwbaar frame

Goedkeuring op de weg: Wie mag een elektrische step besturen?

De vraag wordt vaak gesteld: Mag ik op e-scooters rijden zonder rijbewijs? Het antwoord is: ja. Een elektrische step die in het wegverkeer wordt gebruikt, moet echter een verplichte verkeersvergunning hebben. Modellen zonder wegenvergunning mogen alleen op privéterrein worden gebruikt.

Ook de leeftijd van de rijder speelt een rol: elektrische steps mogen pas vanaf 14 jaar aan het verkeer deelnemen. Het is niet verplicht een helm te dragen bij het gebruik van elektrische steps. Het dragen van een helm wordt echter duidelijk aanbevolen om uw eigen gezondheid te beschermen.

De algemene exploitatievergunning is gebaseerd op het maximale laadvermogen van de steps. Volwassenen mogen niet meer wegen dan het door de elektrische step aangegeven maximumgewicht. Afhankelijk van het model kan dit soms maar 85 kilo zijn. De meeste elektrische steps dragen tussen 100 en 120 kilogram, het hoogste gewicht is 150 kilogram.


Goed om te weten:

Net als voor e-bikes en andere fietsen gelden voor het gebruik van elektrische steps dezelfde regels: Twee e-scooters mogen niet naast elkaar in het verkeer rijden.


Waar moet u rekening mee houden bij elektrische steps?

De belangrijkste vraag is: Welke elektrische steps zijn toegestaan? De wet heeft hiervoor in 2019 duidelijke regels opgesteld. Let op deze voordat u tot aankoop overgaat:

De elektrische step:

 • heeft een maximum gewicht van 55 kilogram

 • is maximaal 70 centimeter breed

 • is maximaal 200 centimeter lang

 • heeft een stuur

 • heeft een maximaal motorvermogen van 500 watt

 • bereikt tussen zes en 20 km/u snelheid

 • heeft hand- en voetrem

 • heeft LED-verlichting en zijwaartse lichtreflectoren

Even belangrijk als de vraag "Welke e-scooters hebben een kenteken?" is het verduidelijken van de verzekeringsplicht. Om een elektrische scooter op de weg te mogen gebruiken, moet deze gedekt zijn door een aansprakelijkheidsverzekering voor motorvoertuigen.

U moet uw elektrische step registreren bij uw verzekeringsmaatschappij en een sticker ontvangen voor het gebruik ervan. Het is bevestigd aan de elektrische scooter zodat het duidelijk zichtbaar is.