Advies

Deze tekst is automatisch vertaald.

Interessante feiten over e-scooters

Met een e-scooter bent u snel van A naar B. Omdat de elektrische scooters zijn goedgekeurd voor gebruik op de openbare weg volgens de zogenaamde kleine elektrische auto regelgeving, zijn ze op veel plaatsen via app te huur. In onze gids leest u meer over de praktische transportmiddelen.

  • Elektrische scooters - een overzicht van de belangrijkste informatie

  • Rijd veilig met de e-scooter - hier moet u op letten!

  • De belangrijkste aankoopcriteria voor e-scooters

  • Onze praktische tip: laad elektrische scooters goed op

  • FAQ - veelgestelde vragen over elektrische scooters

Elektrische scooters - de belangrijkste informatie in 

Elektrische step

Overzicht

E-scooters zijn compact, flexibel en brengen u snel naar uw gewenste bestemming. Sinds juni 2019 zijn kickscooters met elektrische aandrijving onder voorwaarden goedgekeurd voor gebruik op de weg in Duitsland. De regeling voor kleine elektrische voertuigen omvat transportmiddelen met een elektrische aandrijving en ontwerpgerelateerde snelheden tussen 6 en 20 km / u en een stuur. Dit omvat ook bijbehorende e-scooters, die ook de volgende kenmerken moeten hebben:

  • Totale breedte van maximaal 700 mm
  • Totale hoogte van maximaal 1.400 mm
  • Totale lengte van maximaal 2.000 mm
  • Maximaal gewicht van 55 kg (zonder chauffeur)

Om met een e-scooter überhaupt op de openbare weg te mogen rijden, moet ofwel de algemene exploitatievergunning ofwel een individuele vergunning beschikbaar zijn voor het vervoermiddel. In tegenstelling tot een helm zijn ook een verzekeringsbadge, een identificatienummer en een naamplaatje vereist. Dit is niet verplicht, maar dient te worden gedragen voor uw eigen bescherming. Er moeten ook twee onafhankelijke remmen, koplampen, achterlichten, zijreflectoren en reflectoren en een lichtgekleurde bel beschikbaar zijn.

Elektrische step

Als u met een elektrische scooter reist, moet u zich - net als alle andere weggebruikers - houden aan de relevante regels in het wegverkeer. Hieronder vallen bijvoorbeeld de verkeersgebieden waarop een e-scooter kan worden gebruikt: Rijden op fietspaden, fietspaden en fietspaden is toegestaan. Wegen zijn ook legitiem, tenminste zolang er geen fietspaden of rijstroken zijn.

Trouwens: E-scooters die volgens de verordening zijn goedgekeurd voor kleine elektrische voertuigen zijn niet voor kleine kinderen! Rijden is alleen toegestaan vanaf 14 jaar.

Een rijbewijs is niet vereist voor e-scooters die onder deze verordening vallen.

Maar wees voorzichtig: daarnaast zijn er tal van e-scooters met straatgoedkeuring volgens de StVO beschikbaar, waarmee aanzienlijk hogere snelheden kunnen worden behaald en die daarom niet onder de regeling voor kleine elektrische voertuigen vallen. Voor dergelijke modellen gelden andere regels (bijv. Hogere minimumleeftijd, rijbewijsvereiste enzovoort).

Naast het feit dat ze snel van de ene plaats naar de andere kunnen komen, bieden de e-scooters nog een aantal andere voordelen. Ze worden beschouwd als een milieuvriendelijk alternatief voor de auto. Met dit voertuig kunt u de files veilig achterlaten, waardoor u ook gemakkelijk op zoek gaat naar een parkeerplaats. U kunt ook gratis opvouwbare e-scooters meenemen in de trein. Maar pas op: er zijn verschillen die het betreffende transportbedrijf zelf bepaalt. Onder bepaalde omstandigheden is het niet toegestaan om het mee te nemen of alleen met een extra ticket, bijvoorbeeld een ticket voor de fiets.

Rijd veilig met de e-scooter - hier moet u op letten!

Als je voor het eerst op een elektrische step stapt, moet je een paar proefrondjes rijden - zo ver mogelijk verwijderd van andere weggebruikers. Of het nu in verkeersarme straten is (blijf hier lopen!) Of op privéterrein: maak zonder hectische drukte kennis met het mobiele voetstuk, zodat u later veilig over fietspaden en straten kunt rijden. U zult snel wennen aan autorijden en bochten nemen, remmen en accelereren. Zodra je de eerste ronden hebt gereden en je je relatief veilig voelt op de e-scooter, kun je geleidelijk verdere afstanden afleggen. Het vooraf plannen van uw route loont om te voorkomen dat u naar de weg hoeft te schakelen als er geen fietspad op de route is. 

Ondanks het ontbreken van verplichte helmen, mag u nooit op een e-scooter rijden zonder hoofdbescherming, omdat er altijd onvoorziene en risicovolle situaties kunnen ontstaan. Vermijd ook een plotselinge richtingsverandering tijdens het rijden! U dient andere weggebruikers tijdig te informeren dat u links of rechts wilt afslaan. Overigens is het niet toegestaan om andere mensen mee te nemen op een e-scooter, ook al is er theoretisch ruimte voor een andere persoon op uw verrijdbare sokkel.

De belangrijkste aankoopcriteria voor e-scooters

Voordat u een step met elektrische aandrijving aanschaft, kunt u bijvoorbeeld de modellen uitproberen die op veel plaatsen beschikbaar zijn om het juiste model voor u te vinden. Als je aan het flirten bent met de aanschaf van een e-scooter, is het raadzaam om bijzondere aandacht te besteden aan de volgende kenmerken:

Motorvermogen

Let bij het kopen op het motorvermogen. Met een solide motor haal je snel en eenvoudig hogere snelheden.

Bereik:

Fabrikanten specificeren een maximumbereik voor hun modellen. Hoe beter de ingebouwde batterij, hoe groter het bereik. Als u echter met de e-scooter alleen zeer korte afstanden wilt afleggen, kunt u kiezen voor modellen met een kortere actieradius - en vaak met een lagere prijs. Om langere afstanden af te leggen zonder constant de batterij te hoeven opladen, moet u bijzondere aandacht besteden aan de instructies van de fabrikant.

Elektrische step

Accuoplaadtijd:

Iedereen die de e-scooter dagelijks gebruikt, moet de accu vaak opladen. Houd naast het maximale bereik ook rekening met de oplaadtijd bij het kopen. 

Maximale snelheid.

Met een maximumsnelheid van 20 km / u valt uw voertuig onder bepaalde voorwaarden onder de voorschriften voor kleine elektrische voertuigen. Sommige modellen halen lagere snelheden, andere hogere. Besteed aandacht aan de afzonderlijke voorschriften.

Gewicht:

Lichtgewicht scooters zijn beter voor transport en ook handiger in gebruik.

Wegengoedkeuring / exploitatievergunning:

Niet alle beschikbare e-scooters mogen op wegen of fietspaden worden gebruikt. Modellen zonder straatgoedkeuring of exploitatievergunning mogen alleen op privéterrein worden gebruikt. Als u wilt deelnemen aan het wegverkeer, let dan op de algemene exploitatievergunning, een individuele goedkeuring en, indien nodig, meer informatie over de goedkeuring van de weg. 

Ruimtebesparend opbergen

Hoewel een e-scooter minder ruimte inneemt dan een auto of fiets, is een ruimtebesparende opslagoptie belangrijk, vooral als u de elektrische scooter in de trein wilt vervoeren. Hier is het de moeite waard om te vertrouwen op een inklapbaar model.

Banden

Smalle banden met een kleine diameter worden minder aanbevolen op oneffen terrein. Let op hoogwaardige banden, zodat u veilig kunt rijden, zelfs op moeilijke oppervlakken. Onder de e-scooters vind je zowel hardrubber banden als varianten met luchtvulling.

Draagvermogen:

Niet elke e-scooter is ontworpen voor elk type bestuurder, dus u moet het maximale laadvermogen bekijken voordat u koopt. 

Hoogte stuur:

De optimale stuurhoogte is belangrijk voor een veilige en comfortabele rit. 

Bijzondere kenmerken:

Of het nu gaat om verwijderbare batterijen, cruise control of andere speciale kenmerken - verschillende fabrikanten bieden verschillende kenmerken. Een directe vergelijking loont.

Onze praktische tip: laad elektrische scooters goed op

U kunt de accu van uw e-scooter opladen via het normale stopcontact. De procedure voor een model met een verwijderbare batterij is iets comfortabeler dan voor een model met een permanent geïnstalleerde versie. Voor het opladen mogen alleen originele accessoires worden gebruikt. Vermijd ook het volledig ontladen van de batterij.

FAQ - veelgestelde vragen over elektrische scooters

Elektrische step

Hoelang moet een e-scooter worden opgeladen?

Dit verschilt van model tot model en van de ingebouwde batterij. Het kan tot acht uur of langer duren om een bijna lege batterij volledig op te laden.

Moet een e-scooter verzekerd zijn?

Ja. De modellen die kunnen worden geleend en verkrijgbaar zijn bij verschillende aanbieders zijn meestal al verzekerd. 

Is er een regeling voor rijden onder invloed van alcohol?

Er is een alcohollimiet van 0% voor iedereen onder de 21 jaar en voor licentiehouders tijdens de proefperiode. Anders moeten bestuurders van kleine elektrische voertuigen zich aan dezelfde alcoholgrens houden als bestuurders. 

Kan achteraf een algemene exploitatievergunning worden verkregen voor e-scooters?

Als een model niet aan alle vereisten voldoet, kan het achteraf worden gemonteerd. Of dit vanuit kostenoogpunt de moeite waard is, verschilt van geval tot geval. Fabrikanten hebben in principe echter de mogelijkheid om een algemene exploitatievergunning voor hun modellen te verkrijgen.