Advies

Elektrische verwarming is er in alle soorten en maten. Van boiler tot keramische ventilatorkachel, van handdoekdroger tot Quarzheater.

Deze tekst is automatisch vertaald.

   

Vind de ideale luchtverhitter voor uw behoeften

 • Wat is een luchtverhitter of kachel?

 • Welke luchtverhitters en kachels zijn er?

 • Timers en schakelklokken verhogen de veiligheid

 • Waar moet je op letten bij het kopen van luchtverhitters en kachels?

 • Veelgestelde vragen: De meest gestelde vragen over luchtverhitters en kachels

 • Conclusie: hoe u de juiste luchtverhitter of kachel kunt vinden

Wat is een luchtverhitter of kachel?

Luchtverhitters en kachels maken deel uit van airconditioning. Dit zijn mobiele kachels die ventilatie gebruiken om de lucht of stralingswarmte te verwarmen. Luchtverhitters en kachels worden gebruikt om de kamertemperatuur kortstondig te verhogen. In woonkamers zijn luchtverhitters en kachels geschikt als aanvulling op centrale verwarming, in onverwarmde ruimtes kunnen ze snel voor meer comfort zorgen. In tegenstelling tot vast geïnstalleerde systemen, kunnen luchtverhitters snel en eenvoudig worden opgesteld of opgehangen.

Welke elektrische kachels zijn er?

Halogeenschijnwerpers

Een halogeenspot verwarmt met warmtestraling. In tegenstelling tot klassieke luchtverhitters heeft de halogeenverwarmer geen ventilator, omdat deze geen verwarmde lucht verspreidt, maar mensen en objecten in de omgeving direct verwarmt. De voordelen van deze technologie zijn het lage geluidsniveau en het ontbreken van opdwarrelend stof.

Cartridge-gasstraalverwarmer

Een gaskachel met patronen werkt niet met elektriciteit, maar met een gaspatroon. Het is geschikt voor het verwarmen van ruimtes waar geen elektriciteitsaansluiting aanwezig is. Een kantelbeveiliging en een zuurstoftekortbeveiliging voorkomen brand of verstikking.

Kwarts kachels

Kwartsstralers bevatten speciale lampen voor het opwekken van warmtestraling. Ze verwarmen de bestraalde objecten en mensen en hebben geen ventilator nodig, waardoor ze heel stil werken en geen luchtturbulentie veroorzaken.

Verwarmende ventilator

Luchtverhitters hebben een verwarmingsspiraal in de behuizing die de lucht snel verwarmt en deze met een ventilator in de kamer verdeelt. Dankzij de verdeling van de warme lucht kunnen zelfs grote ruimtes snel comfortabel worden getemperd. Deze uitgebreide apparaatgroep omvat modellen met geïntegreerde handdoekhouder en optisch geavanceerde modellen die er ook in de woonkamer goed uitzien.

PTC kachels

PTC-verwarmers hebben een keramisch element aan de binnenkant dat wordt verwarmd door een PTC-thermistor. Het keramische element van de PTC-technologie gloeit niet en minimaliseert zo het risico op kamerbranden of onaangename geuren door verbrand stof. Bovendien zijn de keramische elementen zelfregulerend en kunnen ze niet oververhit raken.

Timers en schakelklokken verhogen de veiligheid

Als de luchtverhitter of heater een timer of een timer heeft, word je verwelkomd door gezellige warmte en hoef je niet te wachten tot het apparaat de kamer volledig heeft opgewarmd. Dit is vooral 's ochtends in de badkamer of als je thuiskomt van je werk prettig. Om veiligheidsredenen is ook een timer of een timer aan te raden, omdat ze voorkomen dat het apparaat te lang in gebruik is, bijvoorbeeld doordat je op de bank in slaap bent gevallen of koude voeten hebt gehad in de slaapkamer.

Waar moet je op letten bij het kopen van luchtverhitters en elektrische kachels?

 • Grootte van de te verwarmen ruimte in m³
 • Woonkamer, badkamer of kelder
 • Ventilator of verwarming
 • Staand model of wandmontage
 • Koude lucht of koelfunctie
 • Thermostaatregeling
 • Schakelklok

Onze praktische tip: geïntegreerde ventilatorfunctie

Sommige modellen bieden ook een pure ventilatiefunctie voor de zomer, waarbij de ventilator gebruikt kan worden zonder gebruik te maken van de warmtebron. Deze functie wordt meestal de koude lucht- of koelfunctie genoemd. Dit is praktisch omdat het nieuwe apparaat het hele jaar door gebruikt kan worden.

 


Veelgestelde vragen: De meest gestelde vragen over luchtverhitters en kachels

Hoeveel elektriciteit verbruikt een luchtverhitter of kachel?

Het vermogen in watt (W) kan worden gebruikt om te berekenen hoeveel elektriciteit de luchtverhitter of verwarming per uur verbruikt. Als het opgegeven vermogen bijvoorbeeld 2000 W is, betekent dit dat er 2 kWh (kilowattuur) per uur wordt verbruikt. Wat u voor één kilowattuur betaalt, leest u bij uw elektriciteitsleverancier op uw elektriciteitsrekening.

Wat is beter: warmtestraler of luchtverhitter?

Er is hier geen algemeen antwoord. Of een warmtestraler of een luchtverhitter de voorkeur heeft, hangt af van het soort gebruik. In ruimtes waar veel stof opgeblazen kan worden is het gebruik van een luchtverhitter nogal problematisch, hier heeft een straalkachel de voorkeur. Door de manier waarop ze warmte genereren, leveren luchtverhitters meestal snellere resultaten op.

Hoe veilig zijn luchtverhitters en kachels?

Veel modellen bieden een kantelbeveiliging, d.w.z. een automatische uitschakeling als het apparaat omvalt. Een andere veiligheidsoptie is oververhittingsbeveiliging, die voorkomt dat het apparaat te heet wordt. Als er kleine kinderen of huisdieren in het huishouden zijn, is het raadzaam om apparaten te kiezen die niet zo heet worden en niet gemakkelijk omvallen. In principe geldt het volgende: De apparaten zijn veilig als de veiligheidsinstructies in de bedieningsinstructies worden opgevolgd.
 

Conclusie: Hoe de juiste luchtverhitter / verwarming te vinden

Bij het kiezen van de juiste luchtverhitter of kachel staan uw persoonlijke wensen centraal. Moet de nieuwe kachel permanent in de woonkamer staan om 's avonds met behulp van een thermostaat voor gezellige warmte te zorgen of wil je het apparaat alleen in extreme gevallen gebruiken? Moet de badkamer 's ochtends worden voorverwarmd dankzij de timer bij het opstaan? Heeft u voor de onverwarmde kelder of garage een apparaat nodig dat niet mooi hoeft te zijn, maar die wel heel snel en efficiënt de hele ruimte verwarmt? Of heeft u een klein, lichtgewicht apparaat nodig dat gemakkelijk te vervoeren is? Luchtverhitters en verwarmingstoestellen vervangen de centrale verwarming op onze breedtegraden niet, maar zijn vaak perfect voor een regenachtige zomer. De eisen die aan kachels en luchtverhitters worden gesteld, zijn net zo divers als het assortiment zelf - met de juiste vragen vindt u het juiste apparaat voor uw individuele behoeften.

 
Conrad Electronic Benelux b.v. heeft uw toestemming nodig voor het gebruik van individuele gegevens, onder meer om de werking van de website te garanderen en om informatie over uw interesses weer te geven. Door op "Akkoord" te klikken geeft u hiermee uw toestemming. Gedetailleerde informatie vindt u in onze verklaring inzake gegevensbescherming.
U hebt de mogelijkheid om uw toestemming in het privacybeleid te allen tijde in te trekken.
Afwijzen
Akkoord