bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Deze tekst is automatisch vertaald.

     

Wat u moet weten over ferrietkernen

  • WAS zijn ferrietkernen?

  • Hoe werken ferrietkernen?

  • Welke uitvoeringen van ferrietkernen zijn er?

  • WAS moet men bij de montage en het gebruik van ferrietkernen?

WAS zijn ferrietkernen?

Ferrieten zijn kwalitatief hoogwaardige keramische ferriet magnetische materiaal uit ijzeroxide (fe2O3) en andere/audiokoppen metalen. Deze kunnen hoge waarden bij de permeabiliteit, d.w.z. de magnetische geleidbaarheid, bereiken. Hard magnetisch materiaal onderscheidt zich door de hoge coërciviteit uit, d.w.z. de daaruit vervaardigde onderdelen kunnen zeer sterk en duurzaam magnetiseren daarom worden daaruit voornamelijk permanente magneten, bijv. voor luidsprekers, gemaakt. Zacht magnetisch materiaal ertegen geeft vaste waarden van de coërciviteit en komt pas bij Hohem magnetische debiet in de verzadiging. Dit betekent dat zacht magnetisch materiaal met lage verliezen ummagnetisieren kan worden.

Ferrietkern, staaf

Omdat het om keramische gaat, die niet elektrisch geleidend is, zijn er in de elektromagnetische wissel veld geen wervelstroom verliezen, zoals u die van ijzer kernen kent. Hieronder wordt componenten die van zacht magnetische materialen tot stand worden gebracht. Vanwege zijn magnetische en elektrische eigenschappen zijn deze voor het maken van kernen voor transformatoren, smoorspoelen, spoelen en EMV-stoorbescherming bouwelementen.

 

Hoe werken ferrietkernen?

Ferrietkern, ring

Om iedere stroomvoerende geleider is er een magnetisch veld. Als er zich in de buurt magnetisch actief materiaal geplaatst, bijvoorbeeld Ijzer of ferriet, worden de effecten daarvan magnetische veldlijnen zich in deze voorwerpen concentreren, omdat in het materiaal de magnetische geleidbaarheid, aanzienlijk groter is dan de omliggende lucht.

Het ferriet kan uit een Kern of staaf bestaan, om de connectoren wordt gewikkeld, maar ook om een ringvormig Kern, door de opening van de geleider is vastgesteld. De op deze manier verhoogde magnetische flow leidt ertoe dat de rondom of door een magneetkern geleide ladder een duidelijk hogere inductiviteit vertoont als wanneer deze alleen van lucht die een lagere permeabiliteit vertoont, omgeven zou zijn.

Als de geleider van wisselstroom wordt doorstroomd, telt hij ohmse weerstand van de geleider nog de inductieve weerstand , die met het oog op de toenemende frequentie toeneemt. Dat betekent dat hoogfrequente signalen op de geleider milder worden uitgevoerd, terwijl gelijkstroom zo goed als niet beïnvloed wordt.

Deze ferriet bouwelementen worden daarom bijvoorbeeld gebruikt, storingsspanningen die door schakelprocessen worden veroorzaakt, te dempen , zodat hij op zijn schakelende voedingen of digitale systemen niet kunnen verspreiden of van deze worden uitgezonden.

Welke uitvoeringen van ferrietkernen zijn er?

De productie van ferrietmagneet kernen gebeurt net als bij andere keramisch materiaal scheurwaarden met- en brandfunctie processen. Daarbij worden de materialen in de vorm van poeders of professionele pasta's vormen geperst en vervolgens gedroogd en gebrand. Daarbij ontstaat onderdelen die, net als hard en bros als andere onderdelen van keramiek zijn. Het erom niet zonder meer mogelijk, deze delen volgens de voltooiing van mechanisch te bewerken of aan te passen. Daarom is er een groot aantal vormen en uitvoeringen van ferrietkernen die aan de betreffende toepassing optimaal zijn afgestemd.

Zo worden staafvormige en ringvormige uitvoeringen als ferrietkern, ring in verschillende afmetingen gemaakt, ook dubbele opening kernen , de gewikkeld of door de ladder worden uitgevoerd. Deze onderdelen worden normaal gesproken met uw AL-waarde gespecificeerd. Met de kan net als bij een spoel berekenen, met welke aantal wikkelingen een bepaalde waarde van de inductie van de wordt bereikt.

Zeer montagevriendelijk zijn de zogenaamde "klapferriet" . Hier zijn twee ferriet halve schalen in een kunststof behuizing ingebouwd. Deze kunnen eenvoudig rond- of lintkabel aanmaken. Vervolgens wordt u ingeklapt en met een einschnapp-verbindung afgesloten, soms maar met een sleutel weer te openen.

Ook van klapp-ferriten zijn er verschillende uitvoeringen die aan de betreffende kabel optimaal zijn afgestemd . Bij klapp-ferriten worden als technische gegevens van de inductieve weerstand bij een bepaalde frequentie aangegeven, bijv. 40Ω bij 25 MHz. Dat wil zeggen dat onder deze frequentie is de weerstand lager, bovendien neemt hij. In het betreffende gegevensblad vindt u meestal een grafische, waaruit de exacte waarde kan worden afgelezen.

Klapferriet

Bijzonder klein zijn oppervlaktemonteerbare ferriet . Deze SMD-componenten zijn geschikt als datakabel filter en de voedingsspanning ontkoppeling in zeer compacte apparaat constructies.

Een heel andere uitvoering is de flexibele ferrietfolie . Hiermee kunnen de magnetische eigenschappen van de abstrahleinrichtungen van NFC- ("Near Field Communication") of RFID-systemen ("radio frequency identification") efficiënter te maken.

WAS moet men bij de montage en het gebruik van ferrietkernen?

SMD-ferriet 2 mm voor dataleiding filter

Ferriet componenten reageren net als andere voorwerpen van keramiek gevoelig op mechanische belastingen . Daarom moet u bij het ferrite bewickeln, bij de montage en tijdens het gebruik geen kloppen, stoten of plotselinge buig- resp. torsion lasten stoppen met de eindaandrijvingsas breuk of te mogelijk splinters kunnen leiden. Als ferriet in kunststof ingebed worden, dient erop te worden gelet, dat dit elastisch gebeurt, om spanningen uit te sluiten. Mechanische spanningen van het orgaan hebben ook invloed op de AL-waarde van het materiaal en daarmee de inductie van de totale plaatsing

Beschadigingen kunnen ook door een plotselinge afkoeling (koudespray) of ultrasone voor het reinigen worden veroorzaakt. Hoge temperatuur, bijvoorbeeld bij het solderen, verandert de magnetische eigenschappen van ferrieten. De toegestane waarden vindt u in de gegevensbladen. De gangbare ferrietkernen zijn RoHS-conform.

 

    

Voor het expertise >>