bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Deze tekst is automatisch vertaald.

Meer informatie over FM-transmitters

FM-transmitter zijn adapters, de audio-content zoals MP3 in radiosignalen veranderen. Vaak worden deze als interface-uitbreiding gebruikt als er oudere autoradio's de directe aansluiting van smartphones en andere media bronnen via USB of Bluetooth niet ondersteunen. De FM-transmitter dient dan als vertaler, doordat hij de audio-content in radio signalen omzet, die de autoradio of andere radio ontvangstapparaat kan afspelen.

  • Hoe werken FM-transmitter?

  • Dit is het belangrijkste bij de keuze van een FM-transmitter aan

  • Vragen en antwoorden

 

Hoe werken FM-transmitter?

FM-transmitter zijn converter voor audiosignalen . Ze helpen daar, waar een mediabron niet direct op een radio-ontvangst apparaat kan worden aangesloten, omdat moderne interfaces zoals USB of Bluetooth op de radio als weergaveapparaat ontbreken. Vaak gaat het om oudere autoradio's, de uitgerust. Theoretisch werkt de FM-transmitter ook samen met andere radio-ontvangst apparaten zoals hifi-installaties.

WAS betekent FM-transmitter?

FM staat voor frequentiemodulatie. De term transmitter komt uit het Latijnse en betekent zoveel als overbrengen of hinuberschicken. In het Engelse betekent transmitter zender of omvormer.

Praktijktip

Met een FM-transmitter lukt het afspelen van MP3-muziek en andere audiobestanden op de autoradio, zelfs als de smartphone niet direct op de boordcomputer aangesloten kan worden. Enkele modellen brengen zelfs Bluetooth ontvangst in oudere automodellen.

De werking van de FM-Umwandlers is eenvoudig te verklaren:

De transmitter fungeren als een vertaler niet direct compatibele apparaten. Ze zetten hiervoor diverse audioformaten in radio signalen :

  • Als media-bron kan een aangesloten smartphone, tablet of een andere mediageheugen worden gebruikt. Dit apparaat wordt geleverd met de ingang van de FM-transmitter ofwel via een kabel of via een radiografisch signaal verbonden.
  • De FM-transmitter zet de inkomende audiosignalen in radiogolven om. Daarbij genereert hij een soort mini rond draadloze zender in zijn directe omgeving.
  • Deze radiozenders kan van de autoradio of een andere radio-ontvangst worden afgespeeld.

De radiogolven van een FM-transmitter zijn alleen 4 tot 14 meter ver in het vrije veld ligt de bereik-bovengrens ongeveer 30 meter.

Bij de gegenereerde radiosignalen gaat het om ultra kortegolf, zoals deze ook door professionele radiozenders als FM-frequenties voor de overdracht van radioprogramma worden gebruikt.

Door de gebruikte FM-frequenties kan overlays en storing van het ontvangstkwaliteit komen. Veel FM-transmitter bieden daarom de optie om zo nodig de frequentie te gaan om vrije frequentie banden te gebruiken.

Tijdens autoritten over langere afstanden is met meervoudige wissel van de frequentie te rekenen , omdat per regio verschillende frequenties van op voorhand bezet zijn en niet voor de persoonlijke radio draadloze netwerk van de FM-transmitter ter beschikking staan.

 

Dit is het belangrijkste bij de keuze van een FM-transmitter aan

Bij de keuze van uw FM-transmitter moet u op passende interface voor de aansluiting van de mediabron, eenvoudige bediening van de zender en de voedingsspanning letten.

Interfaces

Als uitgangssignaal produceert elke FM-transmitter FM-radiogolven die met een (auto-)radio kunnen worden afgespeeld.

Om in stap daarvoor mediacontent voor weergave op de FM-transmitter over te dragen, hebt u een interface tussen de mediabron en de omvormer.

Als kabelgebonden oplossingen komen USB-aansluitingen, jackplug of AUX-aansluitingen in vraag om een smartphone, een MP3-speler of CD-speler of een andere geluidsbron op de ingang van de umwandlers aan te sluiten.

Een alternatief radiografische overdracht kan via Bluetooth® worden gerealiseerd.

Sommige FM-transmitter beschikken over SD-kaartslot, waarmee audiobestanden rechtstreeks vanaf een SD-kaart of een micro-SD-kaart in een radio signaal omzetten te kunnen gebruiken.

Tip : via de USB-aansluiting kunt DAB-ontvanger en DAB+-ontvangst als media-bron voor de persoonlijke mini radio zenders worden gebruikt. Betreffende ruitantennes zijn er dan USB-sticks.

Enkele transmitter ondersteunen de handsfree-functie van de smartphone en vormen automatisch de muziek stil wanneer oproepen binnenkomen.

 

Wissel van de frequentie opties

Bij de meeste FM-transmitters kunt u de frequentie willekeurig vervangen als de audiosignalen van meer dan slaan radiogolven worden verstoord. Het zoeken naar een vrije frequentie kan met de hand worden uitgevoerd, meestal wordt u automatisch uitgevoerd.

Let op : voorzichtigheid is geboden bij uitgesproken een voordelige apparaten die alleen met behulp van een vaste frequentie werken. Is deze al bezet, heeft u geen mogelijkheid te wisselen en moeten zich met het verstoorde ontvangst arrangeren.

 

Weergave en bediening

De weergave van een FM-transmitter moet de actueel geselecteerde frequentie weergeven. Bovendien hebben veel van de omvormer een groot aantal andere statusindicatoren , bijvoorbeeld welke mediabron recht voorgespeeld wordt of gesprek aanwijzingen, als de handsfree functie tijdens het autorijden wordt ondersteund.

Tip : wordt de transmitter vaak in dezelfde regio's toegepast, loont zich een frequenties , die zich geschikte frequenties onthoudt. Daardoor bespaart u de tijd, bij de volgende rijden opnieuw de complete te doorlopen.

Omdat de FM-transmitter alleen een radiofrequentie ter beschikking stelt, bent buiten het volume van de weergave en de pegelung de luidsprekerboxen alle instellingen via de transmitter en niet meer via de autoradio te treffen. Daarom moet de FM-transmitter als belangrijke opties naast het starten en stoppen van weergave ook het springen tussen verschillende muziekbestanden ondersteunen. Zo via directe toets, als u het apparaat als bestuurder wilt bedienen.

 

Stroomvoorziening

In de regel beschikken FM-transmitter over een sigarettenaanstekeraansluiting , zodat u in de auto naar uw voeding van 12 V auto-accu behouden.

Als u een FM-transmitter daarentegen thuis met de gebruikelijke netspanning van 230 V worden gebruikt en let er bij de keuze op de betreffende aansluitingen of schaf een adapter voor de stroomvoorziening.

Tip : bij geavanceerde modellen kunnen apparaten zoals smartphones voor het opladen aan de FM-transmitter aangesloten worden, wanneer deze de sigarettenstopcontact in de auto toegewezen. Hiervoor moet of een USB-laadbus of een fabrikantspecifieke aansluiting (Apple) van de zender als extra uitgang geïntegreerd zijn.

 

Vragen en antwoorden

Een eigen mini radiozenders. Is het toegestaan?

Het gebruik van FM-zender is in Duitsland sinds 2006 toegestaan. Sindsdien kan iedereen nu radiogolven verspreiden, zolang hij daarbij de ontvangst zijn buren niet stoort. Overeenkomstig geringe bereik hebben de FM-transmitter. Wilt u de FM-transmitter in het buitenland gebruiken, informeer vooraf via de ontvankelijkheid eigen radio signalen op te wekken. In Zwitserland bijvoorbeeld mogen alleen bepaalde frequentiebereiken van de FM-band privé worden gebruikt.