bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Via conrad.nl vindt u verschillende speedboren waarmee u eenvoudig door hout boort. Ook speedboorsets zijn verkrijgbaar. Een ruime keuze ✓ Veilig winkelen ✓

Houten freesboren: eenvoudig boren door hout en plaatmateriaal

Speedboren hebben hun naam niet gestolen, want u gebruikt ze om aan hoge snelheid door hout of plaatmateriaal te boren. Hiervoor gebruiken de speedboren hoge toerentallen, waar uw boormachine natuurlijk ook toe in staat moet zijn. Voor handmatig boren is een speedboor niet geschikt. Een speedboor gebruikt u onder andere om doorvoergaten te boren om vervolgens leidingen of elektriciteitskabels te trekken.

De kenmerken van de speedboor

Deze houtboor is voorzien van een centreerpunt in het midden van het snijdend blad. Ook zijn er verschillende voorsnijders aangebracht die u herkent aan de uitstekende punten. Deze voorsnijders breken de houtvezels waardoor u met hoge snelheid door het hout boort. Verder is de inspanschacht zeshoekig, hoewel uitzonderingen mogelijk zijn. Dit meerhoekig ontwerp is cruciaal omdat het slippen helpt te voorkomen, wat in een mooi boorgat resulteert. Speedboren zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen en lengtes, maar als u heel diepe gaten wilt boren, gebruikt u alsnog een verlengstuk.

Hoe boren met een speedboor?

Een speedboor gebruikt u steeds in combinatie met een boormachine. Bij een boormachine met een regelbaar toerental verhoogt u het toerental om de speedboor correct te gebruiken. Het is vervolgens belangrijk dat u onder een rechte hoek boort, anders loopt u het risico dat het hout splintert. U boort tot de punt aan de andere kant van het werkstuk uitkomt, waarna u de boor verplaatst om het gat integraal uit te boren. U neemt dus de dikte van het hout in acht, want de punt van de vlinderboor moet er volledig doorheen kunnen. Gebruik daarom een speedboor met een geschikte lengte of monteer vooraf een verlengstuk.

Waarmee rekening houden bij het kiezen van een speedboor?

Let bij het aankopen van een speedboor op de lengte van de boor. De kleinste speedboren hebben een gezamenlijke lengte van 120 mm. Deze speedboren zijn vooral geschikt om in plaatmateriaal te boren. Voor het boren in dikkere houtsoorten kiest u voor een langere speedboor. De gezamenlijke lengte van de speedboor kan zo oplopen tot maar liefst 400 mm. Ook de schachtdiameter is dus niet onbelangrijk. Denk tot slot aan het materiaal waar u doorheen boort. Speedboren worden dan wel enkel gebruikt voor het boren in hout, maar voor hardhout zijn geharde speedboren aan te raden.

Kies voor het gemak van een speedboorset

Speedboren zijn per stuk verkrijgbaar waardoor u eenvoudig een boor kiest die past bij de dikte van het hout, de houtsoort en de gewenste diameter. Op basis van uw criteria stelt u vervolgens zelf een voorraad samen waarmee u alle klussen klaart. Hebt u echter slechts sporadisch speedboren nodig en beschikt u graag over verschillende diameters en lengtes? Dan is een speedboorset een beter idee. Zo'n speedboorset bestaat meestal uit speedboren met een vaste diameter en een veranderlijke lengte. Bij de meeste speedboorsets variëren deze lengtes van 10 tot en met 25 mm, wat voor de meeste klussen volstaat. Er zijn ook sets verkrijgbaar met andere lengtes voor specifieke boorklussen, zoals de speedboorset van Bosch Accessories met lengtes van 16 tot en met 32 mm.