bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Kabelgoten voor optimaal beheer van uw kabelstructuur

Kabelgoten zorgen voor orde en duidelijkheid in de schakelkast. Zonder kabelgoten zouden de stroomkabels een snelle oriëntatie praktisch onmogelijk maken. Bovendien hebben netjes gelegde kabels een positief effect op de luchtcirculatie in de verdeelkast. Ontdek op deze pagina welke kabelgootsystemen beschikbaar zijn en waar u op moet letten bij de aanschaf.Waarvoor heb ik een kabelgoot nodig?

In een schakelkast moeten componenten zoals schakelaars, stroomonderbrekers of relais met één of meer kabels worden verbonden. Met het aantal in de kast gemonteerde componenten neemt het aantal benodigde kabels toe.

Om te voorkomen dat de kabels elkaar in de schakelkast kruisen, is een kabelgoot met sleuven een belangrijk hulpmiddel. Een kabelgoot is meestal gemaakt van hard PVC, waarbij de breedte en de hoogte variëren. Een clip-on cover zorgt ervoor dat de kabels er niet uitvallen en geeft de installatie in de kast een opgeruimd uiterlijk.

Netjes gelegde kabels bieden verschillende voordelen:

Netheid in de schakelkast vermindert de tijd die nodig is voor onderhoudswerkzaamheden. Bovendien verbetert netjes gelegde bekabeling de luchtcirculatie en kan zo bijdragen tot lagere temperaturen in de schakelkast.  Soorten kabelgoten

Er zijn een groot aantal verschillende kabelgoten, hieronder willen wij er enkele wat uitgebreider aan u voorstellen: Een T1 of een T1-F kabelgoot is vooral geschikt voor kabels met een grotere doorsnede. Zo'n kunststof goot heeft bijzonder brede banen van 7,5 tot 12 millimeter, afhankelijk van het ontwerp van de goot. De breedte van de sleuven ligt daarentegen tussen 5 en 8 millimeter. Een T1-F kabelgoot heeft ook een extra bevestigingsoog dat voorkomt dat de kabels wegglijden. 

Een T1-E kabelgoot daarentegen is vooral bedoeld voor het leggen van kabels met een kleinere doorsnede. De afmetingen van sleuven (4 millimeter) en banen (6 millimeter) zijn dienovereenkomstig veel smaller. T1-EF heeft ook een extra bevestigingsoog dat voorkomt dat de bedrading wegglijdt. De breedte van de sleuven en spijlen in een TD bedradingskanaal is respectievelijk 5 en 7,5 millimeter, precies tussen T1 en T1-E in. Dit maakt een dergelijke goot zeer geschikt voor algemeen gebruik in de schakelkastbouw.Hoe kan een kabelgoot geïnstalleerd worden?

De montage van een kabelgoot kan op verschillende manieren worden gedaan. Vaak wordt de goot rechtstreeks op de montageplaat van de schakelkast bevestigd, met of zonder afstandhouders. De bevestiging gebeurt met plastic expansieklinkjes. Voor de verwerking van de klinknagels is een speciaal klinkgereedschap nodig. Vastschroeven met conventionele schroeven aan een montageframe is ook mogelijk. Met een adapter kan de kabelgoot echter ook gemakkelijk op een DIN-rail worden gemonteerd.Waar moet u op letten als u een kabelgoot koopt?

Bij de aankoop van een kabelgoot zijn vooral de juiste breedte, hoogte en lengte belangrijk. Kies het juiste model afhankelijk van de te leggen kabeldoorsneden. Een T1-E-kast is geschikt voor kleinere doorsneden, terwijl een T1-kast ideaal is voor kabels met een grotere diameter. Zorg ervoor dat de vloerperforatie voldoet aan DIN 43659, zodat u bij de bevestiging aan de veilige kant zit. Als er speciale eisen voor brandbeveiliging gelden, is het belangrijk dat de kunststof waarvan de goten zijn gemaakt, halogeenvrij is en, indien van toepassing, voldoet aan een UL94-classificatie. Bepaal vooraf hoe de goot moet worden gemonteerd en koop eventueel gereedschap of adapters die er direct bij nodig zijn. Ook de kwaliteit van een bedradingskanaal mag niet worden onderschat: Een hoogwaardige goot maakt het braamvrij verwijderen van banen mogelijk, bovendien zijn ook de sleuven vrij van bramen. Dit zorgt ervoor dat de isolatie bij het leggen van de kabels niet wordt beschadigd en dat er tijdens de werkzaamheden geen letsel ontstaat.Onze praktische tip: Gebruik kabelklemmen voor verticale installatie!

Als een kabelgoot verticaal wordt gemonteerd, bestaat het risico dat de kabels binnenin wegglijden. Met slechts één of twee kabels met een kleine doorsnede is dit zeker nog geen ernstig probleem. Dit verandert echter wanneer hele kabelbundels worden aangelegd. Het probleem kan worden opgelost met behulp van kabelklemmen die de kabels betrouwbaar op hun plaats houden.FAQ – veelgestelde vragen over kabelgoten

Waarom moeten kabelgoten halogeenvrij zijn?

Een kabelgoot is meestal gemaakt van de kunststof PVC. Bij verbranding van dit materiaal ontstaan corrosieve en giftige gassen. Deze brengen niet alleen het leven van mensen in gevaar, maar kunnen ook blijvende schade toebrengen aan gevoelige apparatuur. Bovendien produceert PVC bij verbranding veel rook. Daarom mogen alleen halogeenvrije kabelgoten worden gebruikt, vooral in datacentra en overal waar veel mensen in de buurt zijn. PPO, PC of ABS zijn geschikte alternatieven voor PVC.

Wat zegt de UL94 regelgeving?

Het UL94-voorschrift heeft betrekking op de brandbaarheid van kunststoffen. Dit speelt altijd een rol bij bedradingskanalen wanneer aan bepaalde brandbeveiligingsvoorwaarden moet worden voldaan. Voor kanalen die voldoen aan de criteria volgens UL94 V-2 moet het materiaal na 30 seconden doven. Gesmolten plastic mag naar beneden druipen. UL94 V-1 moet aan dezelfde voorwaarden voldoen als V-2, maar er mag geen materiaal naar beneden druipen. Bovendien is nagloeien toegestaan tot maximaal 60 seconden. Bij UL94 V-0 mag ook geen materiaal druppelen en moet de vlam ook binnen 10 seconden doven. Nagloeien is toegestaan tot maximaal 30 seconden.