bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Met een GPS-tracker kunt u precies te weten komen waar kinderen, dieren, auto's, koffers of machines zich bevinden. De tracker maakt gebruik van de signalen van de GPS-satellieten in een baan om de aarde om de positie te bepalen en zendt de locatie naar u via een mobiele telefoonmodule op internet of via SMS. In ons assortiment vindt u behalve GPS-trackers ook GPS-loggers en GPS-ontvangers.

Wat is een GPS tracker en hoe werkt het?

Een GPS-tracker bestaat uit een compacte behuizing waarin, naast de GPS-ontvanger en de GPS-antenne, ook een GSM-module (Global System for Mobile Communication) is ondergebracht, die in een soortgelijk ontwerp ook in mobiele telefoons wordt gebruikt. De tracker kan zijn positiegegevens via deze module aan u doorgeven. Voor de verbinding met de mobiele telefoon heeft de tracker nog steeds een SIM-kaart nodig, als de fabrikant nog niet permanent een kaart heeft geïnstalleerd. Een spatwaterdichte behuizing is praktisch. 
De kosten voor het gebruik van de dataverbinding zijn afhankelijk van het tarief van de SIM-kaart die u hebt gekozen. Bij modellen met een ingebouwde SIM-kaart is het gebruik meestal gekoppeld aan een maandelijks abonnement bij de fabrikant. Details over de kosten van het abonnement zijn te vinden in de respectieve productbeschrijving. De tracker wordt gewoonlijk gevoed door een geïntegreerde oplaadbare batterij. Bij de levering is meestal een oplaadkabel met netstekker inbegrepen. De gebruikstijd met één batterijlading staat vermeld in de productbeschrijving voor gemiddeld gebruik. Dat hangt af van de capaciteit van de batterij en de instellingen. De betere modellen doen het vele dagen met één batterijlading.

Trackers voor auto's en vrachtwagens voor aansluiting op de OBD-bus halen hun stroom via de OBD-interface rechtstreeks uit het boordelektriciteitssysteem. Afzonderlijke herlading via een verbindingskabel is dus niet meer nodig. Sommige autotrackers zijn niettemin uitgerust met een kleine oplaadbare batterij, zodat de positiegegevens zelfs worden doorgegeven wanneer autodieven de stroomtoevoer onderbreken. Om de positiegegevens van uw nieuwe GPS tracker op te vragen, neem contact op met het apparaat. Dit gebeurt meestal via een telefoontje, sms, e-mail, smartphone-app of de website van de fabrikant (serviceportaal op internet). De tracker zendt dan informatie over de exacte positie terug per SMS of via het internet. De positie van de tracker wordt vervolgens weergegeven op een kaart of in de bijbehorende tracking app na eenmalige registratie via de server van de fabrikant van het toestel. Nauwkeurige positionering is zelfs mogelijk in een broekzak of rugzak. Voor een optimale GPS-ontvangst wordt een vrij zicht naar boven aanbevolen. Moderne GPS-ontvangsttechnologie maakt het meestal ook mogelijk de tracker zo te monteren dat hij aan het zicht wordt onttrokken.

GPS trackers geven een gevoel van veiligheid

Vooral op het gebied van veiligheid worden GPS-trackers vaak gebruikt, bijvoorbeeld om het familieleden van mensen die hulp nodig hebben of tijdelijk gedesoriënteerd zijn, gemakkelijker te maken voor hen te zorgen. Ouders van kinderen die niet op tijd thuiskomen, weten dat zij met een GPS-tracker veilig zijn als hun kroost gewoon wat langer op het schoolterrein blijft of na de les naar het huis van een vriendje of vriendinnetje gaat. Person trackers in de vorm van een horloge dat om de arm wordt gedragen, zijn zeer geschikt voor kinderen en hulpbehoevenden. Naast de locatie- en tijdweergave bieden deze modellen vaak extra functies zoals tweewegcommunicatie, handsfree spreken, ontvangst van berichten of een SOS-noodoproep. Multifunctionele trackers - kortweg multitrackers of multi-finders - zijn ook geschikt voor het volgen van personen.

Auto's, motorfietsen, caravans, bouwvoertuigen en bestelwagens kunnen op elk moment nauwkeurig worden gelokaliseerd met een magnetisch vastgehouden of verborgen GPS-tracker. Zo kunt u gemakkelijk te weten komen of het voertuig nog is waar u het hebt achtergelaten. Dankzij de alarmfunctie ontvangt u onmiddellijk een bericht zodra de locatie verandert. Ambachtslieden, koeriersdiensten en andere bedrijven kunnen met een druk op de knop de actuele positie van hun dienstvoertuigen met GPS-trackers volgen en zo de werkzaamheden beter coördineren. Voor de beveiliging van fietsen zijn er trackers voor montage in de stuurkolom, de zadelbuis of als achterlicht voor de tweewieler. GPS trackers met Bluetooth of USB interface zijn geschikt voor gebruik op computers en notebooks.

Aangepaste waarschuwingen van de GPS tracker

Bij de meeste modellen kunt u meldingsfuncties voor verschillende doeleinden instellen: Naast een alarm bij beweging of schok door wegrijden, optillen, verplaatsen of tegen een parkeerplaats stoten, gaat het om een melding zodra de gedefinieerde straal wordt verlaten (geofencing-alarm), een alarm bij het indrukken van de SOS- of noodoproeptoets, bij snelheidsovertredingen en wanneer de batterij bijna leeg is. Met geofencing definieert u een bepaald geografisch gebied waarbinnen de tracker zich mag bevinden. In de meeste gevallen kunt u kiezen tussen een straal van 100 en 1000 meter rond de gewenste locatie. Zodra het bereik wordt verlaten, stuurt de tracker een corresponderend pushbericht. De geofencing-functie is bijzonder nuttig voor hulpbehoevende personen of kinderen, wanneer moet worden voorkomen dat zij hun vertrouwde omgeving verlaten. Maar geofencing kan ook voorkomen dat huisdieren of voertuigen het terrein of het werkterrein ongemerkt verlaten.

GPS-Logger: Fotograferen met GPS-Marker

GPS-loggers zijn mobiele GPS-trackers met logfunctie. De toestellen slaan de huidige GPS-positiegegevens om de paar seconden op in het interne geheugen of op een geheugenkaart. Met het logboek kunt u achteraf gemakkelijk de afgelegde afstand en uw reis volgen. GPS-loggers zijn ook handig voor geotagging van foto's: geotagging - een andere naam is georeferencing - is een techniek waarmee u geocoördinaten aan uw foto's kunt toevoegen. Met één klik kunt u dan op een kaart, zoals Google Maps of OpenStreetMaps, opzoeken waar de foto's zijn genomen. Daarom worden bij smartphones automatisch GPS-coördinaten ingebouwd wanneer foto's worden genomen, maar slechts enkele compactcamera's, systeemcamera's of spiegelreflexcamera's (DSLR's) hebben GPS aan boord. Dan kan een GPS logger helpen. De mini-ontvanger, die op batterijen werkt, wordt gewoon meegenomen op de fototocht en registreert nauwgezet de afgelegde route.

De GPS-posities worden later in de EXIF-metadata van de foto's opgenomen met behulp van de meegeleverde software of op het internet. De datum- en tijdstempel worden gebruikt om de geregistreerde gegevens en de foto's samen te voegen. De tracker software wijst gewoon de dichtstbijzijnde GPS positie in de tijd toe aan de foto's. Op deze wijze is het mogelijk een bij benadering juiste positie te bepalen, zelfs indien bijvoorbeeld binnenshuis in de tussentijd geen GPS-signaal is ontvangen.

GPS trackers gebruiken ook het mobiele netwerk voor plaatsbepaling

GPS-trackers vertrouwen niet alleen op satellietgegevens: Met behulp van de GSM-module die in de tracker is ingebouwd, kan het toestel ook zijn positie bepalen met behulp van GSM-positiebepaling. Als de tracker tijdelijk geen GPS-signaal kan ontvangen, gebruikt hij de positiegegevens van de laatste mobiele telefooncel waarnaar de GPS-tracker heeft ingebeld. Hoewel gegevens over de celpositie in het mobiele netwerk minder nauwkeurig zijn dan GPS-signalen, kunnen ze toch worden gebruikt om de locatie bij benadering te bepalen. Bovendien kunnen sommige GPS-trackers ook gebruik maken van extra LBS-functies (Location Based Services), zoals geofencing, door beide systemen (GPS en GSM) te combineren. Als er op de huidige locatie geen GPS- of GSM-signalen beschikbaar zijn, geven trackers de laatst beschikbare positie weer.