Advies

Deze tekst is automatisch vertaald.

Wat u moet weten over GSM-modules

GSM-modules zijn praktisch, veelzijdig bruikbaar en kunnen de veiligheid verhogen. Worden gebruikt u onder andere in de huiselijke patiëntbewaking en in motorvoertuigen of de landbouw. Nuttige achtergrondinformatie over de werkwijze en mogelijke toepassingscenario's gaat het in dit handboek.

  • Toepassingsgebieden voor GSM-modules

  • Werking van GSM

  • Waar moet ICH bij aanschaf van GSM-modules op letten?

  • Onze Praktijktip: aparte antenne voor GPS

  • Veelgestelde vragen - veelgestelde vragen over GSM-modules

 

Toepassingsgebieden voor GSM-modules

De afkorting GSM staat voor Global System for Mobile communications en is wereldwijd de gebruikte draadloze standaard voor digitale telefonie. Het gaat om een standaard voor mobiele communicatie, de reeds in het jaar 1990 op de markt is gebracht. Modules met geïntegreerde gsm-functionaliteit zijn in staat om gegevens zoals meetwaarden of een geactiveerde alarm via het mobiele netwerk over te dragen.

De praktische toepassingsmogelijkheden zijn divers: een goed voorbeeld stelt de GSM-noodoproep. Daarbij helpt de patiënt een zender aan de pols of aan een riem om de nek. In geval van een medische noodsituatie moet de betrokkene slechts de grote knop op de zender te drukken om een hulpoproep af te zetten. Vervolgens wordt op een of meerdere opgeslagen telefoonnummers een SMS-bericht of een e-mail sturen of, afhankelijk van de configuratie, direct van de reddingsdiensten gealarmeerd. Sommige systemen maken in noodgevallen zelfs de directe communicatie via de zender van het redden of de gewaarschuwde familie. Een gelijkaardig systeem wordt overigens ook in veel auto's ingebouwd. Bij een ongeval alarmeert de ingebouwde module het alarmnummer. Door de koppeling met een GPS-module wordt bovendien de exacte positie van de verunfallten medegedeeld.

Ook in de veiligheidstechniek komen GSM-module voor het gebruik. Wordt bijvoorbeeld in het alarm geactiveerd, zendt de module een bericht voor de opgeslagen nummer. De combinatie van GPS- en GSM-module wordt vaak gebruikt om voertuigen in wagenparken of ook schepen te bewaken . In een dergelijk geval wordt via GSM regelmatig de huidige positie van de voertuigen verspreid. Ook in industriële omgevingen connectoren GSM-modules in samenwerking met de meest uiteenlopende sensoren waardevolle diensten en worden onder andere voor de bewaking van vulpeilen of temperaturen gebruikt. Het zogenaamde Internet of Things (IoT) biedt eveneens een hele scala aan toepassingsmogelijkheden voor de technologie.

 

Werking van GSM

Het Global System for Mobile Communications (GSM) werkt in Duitsland in de frequentiebereiken 890 tot 915 MHz, 935 tot 960 MHz, 1710 tot 1785 MHz en 1805 tot 1880 MHz. Het gebruikte overbrenging procedure is digitaal en heeft ten opzichte van analoge procedure de voordeel, minder gevoelig voor storingen te zijn. Bovendien levert hij de duidelijk betere kwaliteit van het gesproken woord. GSM is primair ontwikkeld voor de telefonie ontwikkeld, die maximaal mogelijke gegevenssnelheid ligt daarom ook alleen bij 9,6 kBit/s. Ondanks deze zeer lage snelheid is de bandbreedte voldoende voor periodieke gegevensoverdracht zoals een GPS-positie melding. Veel modules bieden bovendien de mogelijkheid om gegevens via General Packet Radio Service (GPRS) te versturen. De maximaal bereikbare snelheid ligt bij 54 kBit/s.

Voor het gebruik van een module met GSM-techniek is een SIM-kaart met een overeenkomstige tarief per se aan een voorwaarde. Alle GSM-modules beschikken over (analoge en digitale) ingangen die gedeeltelijk afhankelijk van elkaar verslag uitbrengen. Via de analoge ingangen kunt u meetresultaten registreren en melden, bijvoorbeeld vanaf een niveausensor. Sommige ingangen zijn met een inschakelvertraging voorzien, bijvoorbeeld wanneer een inbraakmelder geactiveerd moet worden. Let daarbij op de maximale spanning op de verschillende ingangen! Temperatuur ingangen maken bijvoorbeeld slechts een spanning tot 2 V. als een mobiele telefoon belt deze het met een GSM-modem uitgeruste module in de bestaande draadloze cellen in. Alleen zo kan een betrouwbaar gebruik bijvoorbeeld in voertuigen worden gewaarborgd.

 

Waar moet u bij aanschaf van GSM-modules op letten?

Voordat u een module met GSM-technologie aan te schaffen, dient u beslist de ontvangst op de geplande gebruiksplek controleren. WAS brengt ongeveer een noodoproep, als er geen voldoende ontvangst voorhanden is? Weliswaar zijn er modellen, waarbij reeds een antenne af fabriek ingebouwd ontworpen, het is echter individuele plaatselijke omstandigheden afhankelijk, of deze voldoende is. In sommige gevallen wordt het gebruik van een externe GSM-antenne nodig, zodat een veilige werking kan worden gegarandeerd. Let erop dat het apparaat, dat u met GSM wilt verbinden met de door u gekozen module compatibel is. Vergeet niet nadat de installatie in de module de door u gewenste telefoonnummers of e-mailadressen op te nemen. Houd er ook rekening mee dat de in- en uitgangen van GSM-modules afhankelijk van type en fabrikant grote verschillen zijn.

 

Onze Praktijktip: aparte antenne voor GPS 

Als u GSM in combinatie met een GPS-module wilt gebruiken, moet u er rekening mee houden dat daarvoor een normale GSM-antenne niet voldoende is. Voor de positiebepaling met GPS heeft u een speciale antenne.

 

Veelgestelde vragen - veelgestelde vragen over GSM-modules

Waarom zou ik eigenlijk een GSM-module kopen, waar UMTS en LTE toch aanzienlijk sneller zijn?

Het is juist dat er naast GSM ook modules zijn die een UMTS- of LTE-modem bevatten en zo snelheden tot 384 kBit/s (UMTS) of 100 Mbit/s (LTE) bereiken. Maar dit zijn de hier beschreven modules niet voldoende voor de normale internettoegang bestemd, overbrengen slechts periodiek (GPS-status) of op afroep (noodoproep) gegevens. De bandbreedte van UMTS (3G) of LTE (4G) zou voor deze toepassing in de meeste gevallen groot uitgevallen. Hierbij is de snelheid van een GSM-net volledig. Daarbij komt dat 3G- of 4G-modems aanzienlijk duurder zijn dan een GSM-gebaseerd module.

Wat wordt bedoel met GPS?

De afkorting GPS staat voor Global Positioning System en staat voor een satellietsysteem plaatsbepalingssysteem. GPS wordt bijvoorbeeld van navigatiesystemen voor de nauwkeurige positiebepaling en routeberekening gebruikt. Een GPS-ontvanger bevindt zich inmiddels in elke smartphone en helpt ook hier de exacte positie te bepalen. In combinatie met een GSM-module kan GPS bijvoorbeeld expeditiebedrijven ondersteunen, de routegeleiding de gebruikte vrachtwagen te bewaken. Maar ook op schepen en zelfs in vliegtuigen vertrouwen de bemanningen op het plaatsbepalingssysteem. Naast het Amerikaanse GPS is er nog de concurrenten Galileo (Europa), GLONASS (Rusland) en beidou (China).