bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Deze tekst is automatisch vertaald.

Wetenswaardigheden rondom Hall-sensoren

  • WAS is een Hall-sensor?

  • Hoe werken de sensoren?

  • Waar worden de hall-sondes geplaatst?

  • WAS zijn belangrijke kenmerken van de Hall-sensoren?

 

WAS is een Hall-sensor?

Onder Hall-sensoren, ook hall sondes genoemd, worden verschillende actieve componenten samengevat, die alle op de hall-effect, genoemd naar de Amerikaanse De fysici edwin Hall, zijn gebaseerd: het effect beschrijft het ontstaan van elektrische spanning in één geleider, als deze zich in een magnetisch veld bevindt en wanneer u tegelijkertijd van stroom wordt doorstroomd. De optredende spanning kan van het orgaan worden gemeten. Dan kan de sensor zowel voor het meten van magneetvelden als vanaf een zekere magnetische veldsterkte als elektrische schakelaar worden gebruikt.
 

 

Hoe werken de sensoren?

De sensor maakt gebruik van de Hall-effect, om de ontstane spanning aanwezig te maken of op een magnetisch veld te reageren. De opbouw van de sondes is in de basisvorm van simpel: ze bestaan uit een kleine halve printplaat en aansluitingen voor de voeding, voor de massa en een uitgang voor het signaal. De uitgang van de signaalspanning wordt meestal met de massa-uitgang van de voeding in elkaar gevouwen. Wordt de halfgeleider met stroom doorheen loopt, kan het signaal via de uitgang worden afgetapt. Naast de standaard vorm zijn er evenwel een aantal andere formaten. Zo hebben sensoren voor complexere taken nog extra componenten, die de inzetbaarheid van de sondes ongeveer door stabielere signaaluitvoer uitbreiden en op die de vorm van de sensoren wordt aangepast.

 

Waar worden de hall-sondes geplaatst?

De Hall-effect-sensoren hebben vanwege hun simpele werking en gelijktijdige grote bandbreedte aan gebruiksmogelijkheden een ver ruim scala aan gebruiksmogelijkheden. Dit gaat van contactloze schakelaars over het gebruik als toerenteller of in digitale kompassen tot en met de commutatie van gelijkstroommotoren. Hall-sensoren vindt u daarom in een groot aantal verschillende industriële apparaten. U zult echter ook in huishoudelijke apparaten of bij hobby werken, ongeveer in technische modelbouw of bij het solderen, gebruikt.

 

WAS zijn belangrijke kenmerken bij het aanschaf van de Hall-sensoren?

Door het aantal toepassingsmogelijkheden is ook de variatie aan beschikbare hall sondes zeer groot. Om de juiste component voor uw projecten te vinden, dan moet u op de volgende criteria letten.

Gebruik spannings-/meetbereik

Om een veilige en vakkundige einsatzder hall-effect-sondes te garanderen, zijn de operationele gegevens van de sensor essentieel. Hierbij moeten vooral de prestatiemetingen van de bedrijfsspanning gebied en van het meetbereik rekening worden gehouden. De bedrijfsspanning geeft aan hoe hoog de spanning enerzijds moet zijn, zodat de sensor functioneert, anderzijds, hoe hoog u mag zijn, voordat hij beschadigd is of niet meer juist werkt. Net geldt voor de meetbereik. Deze geeft aan welke spanning van de sensor als signaal kan geven.

Behuizing en uitgangen

Afhankelijk van het type van de sensor is de vorm en daarmee de behuizing al vorbestimmt. Toch moet hier op de benodigde bevestigingsmogelijkheden ongeveer door bevestigingsflenzen worden geplaatst. Bij kleinere sonde kan het aanbrengen ook via de uitgangen gebeuren. Daarbij moet er rekening mee worden gehouden of deze in de vorm van bijvoorbeeld stekkers, een kabel of als Soldeerplaats beschikbaar zijn.

Polariteit

Hall-effect-onderdelen kunnen bipolair of unipolair worden geactiveerd. Bij de aanschaf moet erop worden toegezien of de sensor de juiste polaire horizontaal op ten opzichte van Noord- en zuidpool heeft of dat er een bipolaire, dus door beide polen auslosbarer, sensor nodig is.

Uitvoer signaal

Het uitvoersignaal van kan of digitaal of analoog weergegeven. Afhankelijk van het gebruik kan een van de beide nodig: bij bepaalde sensoren kan tussen beide uitvoertypen worden gekozen, andere hebben slechts één van de mogelijkheden. Daarnaast kunnen latching of non-latching Hall-sensoren worden gekozen. Latching sondes geven na een activering altijd hetzelfde signaal uit, terwijl non-latching sensoren slechts bij activering een signaal afgeven.

Deze criteria kunnen de fundamenteel relevante aspecten die u bij aankoop van een Hall-sensoren moet letten Daarnaast zijn er echter vanwege de vele

Toepassingsmogelijkheden een aantal andere factoren die de sondes voor speciaal gebruik maken.