bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Met handcirkelzagen maakt u lange sneden in diverse materialen. Ook in verstek zagen is mogelijk. U koopt ze bij Conrad. Online bestellen ✓ Veilig betalen ✓

Lange sneden maken of in verstek zagen met handcirkelzagen

Handcirkelzagen zijn uitstekende machines om nauwkeurig te zagen in langere werkstukken, eventueel in combinatie met een geleiderrail. Handcirkelzagen worden onder andere gebruikt om in hout, hardvezelplaten en meubelplaten te zagen. Sommige handcirkelzagen zijn ook geschikt voor het zagen in metaal of kunststof. Met de meeste handcirkelzagen zaagt u tot in een hoek van 45°, maar er zijn ook handcirkelzagen waarmee u in verstek zaagt. Tenslotte is er het onderscheid tussen handcirkelzagen met een batterij en handcirkelzagen die u steeds in het stopcontact moet pluggen.

Hoe werkt u veilig met handcirkelzagen?

Vooraleer u gaat zagen, kiest u het geschikte zaagblad voor uw klus. Voor een fijn resultaat dient het zaagblad meer tanden te hebben. Let uiteraard ook op de materiaalgeschiktheid van het zaagblad. Wilt u bijvoorbeeld een houten lat afkorten? Dan gebruikt u een zaagblad met veel tanden om splintervorming te voorkomen. Vergeet het zaagblad niet in de juiste richting te monteren en stel vervolgens de zaaghoek en -diepte in. Het zaagblad mag daarbij tot maximaal drie millimeter uitsteken.

Zet nu het werkstuk stevig vast en draag de nodige veiligheidsmiddelen, zoals oordoppen, een veiligheidsbril en snijbestendige werkhandschoenen. Inspecteer dan het werkstuk en verwijder indien nodig schroeven of nagels. Tot slot leidt u de handcirkelzaag geleidelijk door het werkstuk terwijl u de handcirkelzaag met twee handen vasthoudt. Oefen vooral geen zijwaartse druk uit en let goed op de elektriciteitskabel, tenzij u veiligheidshalve een accu-handcirkelzaag verkiest. Is het zaagblad helemaal tot stilstand gekomen? Dan is de klus geklaard en kunt u de cirkelzaag uit het materiaal halen.

Hoe onderhoudt u handcirkelzagen?

Over het onderhoud van de handcirkelzagen hoeft u zich in principe weinig zorgen te maken. In tegenstelling tot andere elektrische zagen, zoals tafeldecoupeerzagen, laten handcirkelzagen zich vrij eenvoudig onderhouden. In feite volstaat het om de handcirkelzagen na gebruik te reinigen en te controleren of het zaagblad voldoende scherp en roestvrij is. Bij sporadisch gebruik beschermt u de cirkelzaagbladen door ze voor het opbergen even met een laagje olie in te vetten en schoon te maken. Vergeet tenslotte niet om botte zaagbladen tijdig te slijpen. Dit kunt u doen door middel van een vijl of met behulp van een speciale zaagbladslijpmachine. Als u hier geen ervaring met heeft, vraagt u om hulp of monteert u even een nieuw zaagblad. Dat is nog steeds de veiligste keuze.

Handcirkelzagen en geleiderrails kopen bij Conrad

Met een handcirkelzaag is het eenvoudig om recht en nauwkeurig te zagen. Bij langere stukken loopt u echter nog steeds het risico dat u een beetje scheef zaagt. Om dat te verhelpen gebruikt u een geleiderrail, een breedtegeleider om in rechte lijnen te zagen. Hiervoor klikt u de handcirkelzaag vast aan de geleiderrail met de meegeleverde bevestigingsstangen. Bent u linkshandig? Let dan goed op, want soms kunt u de handcirkelzaag niet aan beide kanten van de geleiderrail bevestigen.

Van tijd tot tijd wordt de geleiderrail door de fabrikant meegeleverd, maar daarnaast is de geleiderrail ook apart verkrijgbaar. Bij Conrad vindt u geleiderrails met uiteenlopende lengtes en van verschillende fabrikanten. Ook indien een meegeleverde geleiderrail niet lang genoeg is, vindt u in onze webwinkel een langer exemplaar.