bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

U kent ze wel, de hangsloten met een beugel waarvan men het uiteinde in het metalen lichaam van het slot moet duwen. Hangsloten zijn niet ingebouwd in het voorwerp dat moet gesloten worden. Daarom zijn deze sloten bruikbaar voor een hele reeks van toepassingen.

Hangsloten koopt u bij Conrad

Voor elke toepassing een hangslot

U kent ze wel, de hangsloten met een beugel waarvan men het uiteinde in het metalen lichaam van het slot moet duwen. Hangsloten zijn niet ingebouwd in het voorwerp dat moet gesloten worden. Daarom zijn deze sloten bruikbaar voor een hele reeks van toepassingen. De sloten kunnen verschillende maten hebben. Ook de lengte van de beugels van het hangslot kan sterk variëren. Ze worden veel toegepast bij kasten, laden en deuren die men sluit door een scharnierende klep over een oog te laten vallen. De beugel van het slot wordt vervolgens door het oog geschoven. Een andere mogelijkheid is het verbinden van de uiteinden van een metalen ketting of een kabel (voorzien van bevestigingsringen). Op die manier kan een slot met een beugel ook gebruikt worden om bijvoorbeeld fietsen vast te leggen of om andere voorwerpen te beveiligen tegen diefstal. Een speciale versie is het zogenaamde kabelslot, waarbij de metalen beugel is vervangen door een stalen draad waarvan één uiteinde in het lichaam van het slot wordt vastgemaakt. Meestal gebruikt men een sleutel om het slot open te maken (cilinderslot), maar er bestaan ook uitvoeringen met een cijferslot. Wist  u dat de moderne elektronica ook zijn intrede heeft gedaan in de wereld van de hangsloten? Inderdaad, er bestaan tegenwoordig sloten waarvan de beugel wordt losgemaakt met een... draadloze bluetoothverbinding!

Toegepaste materialen voor het hangslot

Meestal bestaat het lichaam van een hangslot uit staal, messing of aluminium. Ook kunststoffen als ABS en nylon worden toegepast. Een nylon slot met een beugel vindt u terug in toepassingen waar er vonkvrij moet gewerkt worden. Een nylon slot wordt bijvoorbeeld gebruikt voor het beveiligen van schakelaars en elektrische apparaten. Sloten die men aanwendt om zeer kostbare voorwerpen te beschermen tegen diefstal, zijn meestal gemaakt van speciaal gehard staal. Het is vrijwel onmogelijk om de beugel van dit soort sloten door te zagen of te knippen. Ook het cilinderslotmechanisme is extra beveiligd tegen ongeoorloofde manipulatie. 

Cijfersloten en bluetoothsloten

Een cilindermechanisme met een sleutel wordt het meest gebruikt. Er bestaan eveneens uitvoeringen met een cijferslot, waarbij u drie of vier cijfers juist moet instellen om de beugel te kunnen openen. Het meest geavanceerde systeem om een slot te openen maakt gebruik van een draadloze bluetoothverbinding. U hebt geen sleutel meer nodig: met de bluetoothverbinding van uw smartphone kunt u dit soort sloten openmaken. U past daarvoor een app toe op uw smartphone, waarmee u ook andere personen de toelating kunt geven om het slot via hun smartphone open te maken. U kunt op elk ogenblik deze toestemming weer intrekken. De app geeft u ook een overzicht van het tijdstip waarop en door wie het slot werd geopend. Bluetoothsloten bevatten een lithiumbatterij, die opgeladen kan worden via een micro-USB-aansluiting. Het slot geeft een waarschuwing wanneer de batterij bijna leeg is. 

Speciale uitvoeringen

Een hangslot met een metalen lichaam en een stalen beugel is alom bekend, maar u vindt ook andere types op de markt. Er bestaan sloten die uit een kunststof (ABS) huis en een stalen kabel zijn opgebouwd. Dit soort kabelsloten kan perfect aangewend worden om grote voorwerpen te beschermen tegen diefstal. De kabel is lang genoeg om meerdere voorwerpen gelijktijdig te beveiligen. Deze sloten zijn bovendien uitgerust met een akoestisch alarm. Wanneer iemand probeert om de stalen kabel door te knippen of het slot te forceren, gaat er een oorverdovende sirene af. TSA-hangsloten kunnen bij grenscontroles steeds met een speciale sleutel worden geopend zonder ze te forceren. Deze TSA-sloten dienen vooral om bagage te beveiligen in luchthavens.