bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

 

Wat is een HDD docking station?

Een harde schijf docking-station maakt de externe aansluiting van HDD (Hard Disk Drive) en SSD (Solid State Disc) harde schijven zonder inbouw in de computer. Via een aansluitkabel (bijv. USB 3.0- of eSATA) wordt een snelle verbinding met de PC gemaakt en alle gewenste gegevens kunnen worden opgeslagen. Extra functies zoals clone functies voor het eenvoudig klonen van harde schijven of een erase-functie voor veilig wissen bieden veel docking-stations voor harde schijven met.

 

Welke docking-stations voor harde schijven zijn er?

Harde-schijfdockingstation met clone-functie

Zonder omweg via een PC kunt docking-stations voor harde schijven met clone-functie harde schijven volledig worden gekloond. Dat wil zeggen dat alle gegevens en de gegevens structuur worden van een harde schijf naar een andere harde schijf overgebracht. indien aanwezig met zeer hoge schrijfsnelheden. Vaak beschikken dergelijke docking-stations voor harde schijven ook over een erase functie voor het verwijderen van harde schijven.

Docking-station voor harde schijven

Docking-stations voor harde schijven kunnen via USB en andere aansluitingen een verbinding tussen een externe harde schijf en pc tot stand brengen. Zo kunnen gegevens snel worden opgeslagen en op een extra opslagmedium worden opgeslagen. Afhankelijk van de uitrusting kan het zijn meerdere poorten voor HDD en SSD beschikbaar. Veel apparaten bieden ook de aansluiting met eSATA en andere USB-aansluitingen.

 

Waar moet men bij de aanschaf van docking-stations voor harde schijven op letten?

De bijpassende hardware

 • Geschikt voor SSD of HDD
 • Aantal en formaat van de poorten: geschikt voor de gewenste harde schijven
 • USB-aansluiting (aan de computer): USB 2.0, USB 3.0, USB-C (stekker)
 • ESATA-aansluiting voor de computer: ondersteunt highspeed-overdracht
 • Maximale overdrachtssnelheid/overdrachtssnelheid
 • Snelheid van de kloon-proces
 • SATA-aansluiting (voor de harde schijf): SATA I, SATA II, SATA III
 • Ondersteunde opslagcapaciteit: totaal en elk harde schijf
 • Geschikte systeemvereisten: besturingssysteem
   

Benodigde functies

 • OTB-functie (One Touch Backup): back-up met één druk op de knop
 • Met clone-functie: klonen van harde schijven zonder omweg via de PC
 • Wis-functie: volledig en veilig verwijderen van alle gegevens op de harde schijf
 • Hot-swap: vervanging van harde schijven tijdens lopend gedrijf
 • Plug-and-Play: direct klaar voor gebruik
   

De passende uitrusting

 • LED-display
 • Energiezuinige modus, sleep-modus
 • USB-hub

Onze praktijktip

Zodat de gegevensoverdracht probleemloos lukt, naast het dockingstation, de PC en enkele harde schijven andere kleinigheden nodig hoe bijbehorende kabels die de hoge transmissiesnelheden van het docking stations ondersteunen. Met name USB 3.0-aansluitingen kunnen alleen met de bijbehorende datakabels uw potentieel gebruiken.

 

Back-up met meerdere harde schijven

Voor snelle en professionele databeveiliging zijn er enkele mogelijkheden. Een beproefde variant is het opbergen van gegevens op meerdere fysieke opslagmedia, d.w.z. Harde schijven. Bij kleine hoeveelheden gegevens zijn bijvoorbeeld de harde schijf van de pc en USB-sticks, voor grote hoeveelheden gegevens en vooral de datastructuur wordt echter een eigen harde schijf met voldoende opslagcapaciteit nodig.

Met docking-stations voor harde schijven kunnen zo de gegevens van harde schijven van de pc op andere media worden opgeslagen, het biedt echter ook de mogelijkheid, hele harde schijven te kopiëren. De clone-functie stuurt volledig zowel de architectuur (de bestandsstructuur) als ook de opgeslagen bestanden op een tweede vaste schijf. Dit heeft als voordeel dat bij een systeemuitval een extra harde schijf beschikbaar is, maar die de defecte harde schijf direct vervangen, zonder dat het systeem aanpassen.

Belangrijke gegevens, bijvoorbeeld van bedrijven, kunnen zo op harde schijven op een veilige plaats worden bewaard.

 

Verschillende aansluitingen voor harde schijven: SATA, eSATA en meer

Tijdens externe harde schijven meestal via een snelle USB-aansluiting op de PC of laptop worden aangesloten, zijn harde schijven in het binnenste van een behuizing met zogenaamde SATA (Serial AT Attachment)-aansluitingen. Meerdere generaties van deze aansluitingen zijn inmiddels beschikbaar en worden (onofficieel) als SATA I, II of III genoemd.

Voor de externe aansluiting is bovendien de eSATA (external SATA) ontwikkeld, die de hoge snelheden van SATA-connectoren op het externe aansluiting op de PC mogelijk maakt.

 

Veelgestelde vragen: de meest voorkomende vragen over docking-stations voor harde schijven 

Welke stations zijn geschikt voor een harde schijf-dockingstation?

Voor gebruik in docking-stations voor harde schijven zijn alle harde schijven geschikt, waarvan de aansluitingstype (SATA) en grootte voor de poorten van de dockingstation geschikt zijn. Extra voorzichtigheid is echter bij HDD's geboden, dat eventueel niet voor de verticale positie in de poorten van het dockingstation geschikt zijn.

Zijn er geschikte docking-stations voor harde schijven voor Mac?

Elke docking-station ondersteunt bepaalde besturingssystemen. Veel modellen beperken zich daarbij op gangbare Windows-versies. Er zijn echter ook docking-stations voor harde schijven verkrijgbaar, die het gebruik van extra harde schijven met Mac-apparaten mogelijk maken.

WAS kost een harde schijf-dockingstation?

Instapmodellen voor docking-stations voor harde schijven zijn al bij lage tweecijferig prijsklasse verkrijgbaar. Van daar aan stijgt de prijs met andere poorten, snellere USB- en SATA-aansluitingen en extra functies zoals Clone- en wis-functie.

 

Conclusie: Zo koop de passende harde schijf docking-station

Voor de aanschaf van een harde schijf docking-station moet vast zijn, waarvoor ze nodig is. Met name de ondersteuning van het juiste besturingssysteem is voor succesvol gebruik nodig. Tijdens het comfortabele back-ups van gegevens op een andere harde schijf met alle dockingstations lukt, beschikken midden-tot hochpreisige modellen over speciale functies zoals de erase- of clonefunctie. Bijzonder professionele gebruikers kunnen van deze functies, de zonder gebruik van een pc werken, profiteren. Gegevens snel en eenvoudig is dan geen probleem meer.

Naast de kernfuncties bieden sommige docking-stations voor harde schijven extra USB-hub die nog de grotere flexibiliteit bieden.