Advies

We hebben er allemaal wel eens mee te maken: oude, al dan niet afgebrokkelde verflagen die verwijderd moeten worden. Daarbij is er één hulpmiddel dat absoluut niet mag ontbreken: het heteluchtpistool. Maar hoe gebruikt u zo’n ding nu eigenlijk? En hoe combineert u temperatuur en luchtstroominstelling om tot een optimaal resultaat te komen?

Een föhn gebruiken om oude verflagen te verwijderen kan natuurlijk, maar een heteluchtpistool is toch echt effectiever. Deze verwarmt de verflaag veel sterker (oplopend tot wel 750 graden Celsius!) waardoor deze zo zacht wordt dat hij gemakkelijk weg te krabben is met een plamuurmes of schraper. 

Diverse gebruiksmogelijkheden van heteluchtpistolen

Losmaken van verf (en lak) mag dan de belangrijkste en meestgebruikte toepassing van een heteluchtpistool zijn; ook bij andere klussen kant u profijt hebben van dit gereedschap. Zo kunt u de warmte gebruiken om plastic buizen te vervormen of zelfs te solderen, kant u kabels bundelen of krimpen en wordt hij zelfs gebruikt om een barbecue of haard aan te kunnen steken zonder het gebruik van lucifers. De hitte die het ding produceert is namelijk voldoende om aanmaakblokjes te laten ontvlammen.

Ook het verwijderen van onkruid is mogelijk met een heteluchtpistool. Daarmee tuiniert u ook nog eens veilig omdat u geen gebruik maakt van vuur of chemicaliën. Door het onkruid simpelweg enkele seconden te verhitten, sterft het af en kant u het gemakkelijk weg vegen. Andere gebruiksopties van een heteluchtpistool zijn:

 • Scheuren in kunststof versmelten
 • Ontdooien
 • Leer glad maken
 • Krimpen met hete lucht

Mondstukken van de heteluchtpistolen

Een heteluchtpistool kan gebruikt worden in combinatie met verschillende mondstukken, die allemaal hun eigen toepassing hebben. Bij veel van onze heteluchtpistolen worden meerdere mondstukken meegeleverd, zodat u altijd de juiste heeft voor uw taak. De belangrijksten zijn:

 • Reduceermondstuk:
  Hiermee richt u de hitte op een specifiek punt.
 • Haakmondstuk:
  Ideaal voor klussen waarbij de hitte verspreid moet worden, bijvoorbeeld bij het buigen/solderen van buizen.
 • Afschermmondstuk:
  Om luchtstroom af te wenden van ruiten wanneer u verf van een raamkozijn brandt.
 • Reflectormondstuk:
  Voor het verwerken van krimpkousen.

Veiligheid en gebruiksgemak van heteluchtpistolen

Natuurlijk is ook veiligheid belangrijk wanneer u met zulke hoge temperaturen werkt. Gelukkig hebben veel heteluchtpistolen tegenwoordig een thermostop: die zorgt ervoor dat de heteluchtfunctie automatisch wordt uitgeschakeld wanneer de temperatuur teveel oploopt en/of het pistool te dicht bij het werkstuk komt. Lastig? Nee hoor! Zodra het apparaat voldoende afgekoeld is, schakelt de heteluchtfunctie automatisch weer in. Zo werkt u altijd veilig en comfortabel, ook bij zeer hoge temperaturen.