Advies

Deze tekst is automatisch vertaald.

Interessante feiten over inschakelstroombegrenzers

  • Hoe werkt een inschakelstroombegrenzer?

  • Waar worden inschakelstroombegrenzers voor gebruikt?

  • Waar moet bij het kopen rekening mee worden gehouden?

  • Conclusie:

Hoe werkt een inschakelstroombegrenzer?

Sommige elektriciteitsverbruikers hebben bij het inschakelen meer energie nodig dan wanneer ze in bedrijf zijn. Het kan voorkomen dat bij het inschakelen van deze apparaten de stroomonderbreker - ook wel zekering genoemd - wordt geactiveerd. De stroomaansluiting is verbroken en het apparaat start niet.

Een te hoge startstroom waardoor de zekering doorbrandt, kan verschillende oorzaken hebben. Bij krachtige motoren, zoals een cirkelzaag, moet de motor eerst het zaagblad in beweging brengen. Dit versnellingsproces kan een normale stroomlijn in het huishouden zeer snel overweldigen.
Zelfs bij kleinere stroomverbruikers kan het gebeuren dat ze bij het inschakelen een korte stroompiek veroorzaken. Zo hebben gloeilampen een zeer lage interne weerstand als ze worden ingeschakeld terwijl de draad nog niet gloeit. Er vloeit gedurende een korte tijd veel stroom - vergelijkbaar met een kortsluiting. Als er veel gloeilampen, bijzonder felle lampen of halogeenspots op een hoogspanningslijn worden aangesloten, kan een aanloopstroombegrenzer de moeite waard zijn.

Een inschakelstroombegrenzer is aangesloten achter de zekering en voor de betrokken apparaten. Hiervoor zijn twee mogelijke uitvoeringen. Eén type limiter wordt rechtstreeks in het stopcontact gestoken - zodat ze gemakkelijk en flexibel te gebruiken zijn en van de ene plaats naar de andere kunnen worden meegenomen. De andere begrenzers zijn permanent in de voedingsleiding geïnstalleerd. Ze kunnen gewoon in de muur worden weggewerkt, maar zijn moeilijk weer te verwijderen.

Aanloopstroombegrenzers hebben een zeer eenvoudige opbouw. In de normale toestand wordt een kleine ohmse weerstand (meestal tussen 5 en 30 ohm) in de begrenzer geplaatst zolang de stroom niet of slechts in kleine hoeveelheden stroomt. Als er nu een zware verbruiker is aangesloten, beperkt deze weerstand kunstmatig de maximale stroomafname. Op deze manier houdt het de stroomsterkte binnen het toegestane bereik van de voedingskabel en voorkomt het doorslaan van de zekering. Na een korte tijd - meestal ongeveer een halve seconde - koppelt de inschakelstroombegrenzer de weerstand via een intern lijnrelais los van het elektriciteitsnet en koppelt de verbruiker direct aan het elektriciteitsnet - er is dus geen stroombeperking meer. Op deze manier wordt voor het eerst het stroomverbruik geregeld, maar wordt de normale werking niet beïnvloed door de inschakelstroombegrenzer.

Waar worden inschakelstroombegrenzers voor gebruikt?

Inschakelstroombegrenzers worden gebruikt om problematische belastingen te vermijden die de zekering op de voedingslijn kunnen activeren. Dit type piekbelasting kan worden veroorzaakt door vele soorten grootverbruikers: Halogeenspots of cirkelzagen kunnen bij het inschakelen een stroompiek veroorzaken.

Alle problematische apparaten hebben één ding gemeen: hun stroomverbruik ligt al dicht bij de maximaal toegestane belasting van de voedingslijn bij normaal gebruik. Dit kan gemakkelijk leiden tot een overspanning bij het inschakelen als je meer energie nodig hebt om op te starten.

Met normale stopcontacten is de maximale belasting 3680 watt of 16 ampère * 230 volt. Als de hoeveelheid stroom die nodig is wanneer de apparaten in bedrijf zijn aanzienlijk lager is dan deze waarde, is normaal gesproken geen startstroombegrenzer vereist.

Waar moet bij het kopen rekening mee worden gehouden?

Bij Conrad vind je verschillende soorten inschakelstroombegrenzers die geschikt zijn voor verschillende stroomnetwerken en apparaten. Om het juiste product voor uw toepassing te vinden, zijn er enkele specificaties waar u op moet letten.

Een daarvan is de grootte van de weerstand die in het apparaat is ingebouwd. Afhankelijk van de grootte laat de inschakelstroombegrenzer in eerste instantie slechts een bepaalde hoeveelheid stroom lopen - een te grote weerstand kan ervoor zorgen dat de aangesloten verbruiker niet genoeg stroom krijgt om te starten. In het geval van een bijzonder problematische verbruiker kan een te kleine weerstand ervoor zorgen dat de zekering ondanks de begrenzer door een te hoge stroom wordt geactiveerd.
Even belangrijk is het maximale aansluitvermogen, ook wel de maximale belasting of nominale stroom genoemd. Deze waarde geeft aan hoeveel stroom de aangesloten apparaten gemiddeld op lange termijn kunnen verbruiken. Deze waarde mag door de consumenten niet worden overschreden, anders kan er permanente schade aan het apparaat of zelfs brand ontstaan.
Let ook op de spanning en netfrequentie waarvoor de limiter is ontworpen. De meeste apparaten zijn ontworpen om te werken met de gebruikelijke Europese frequentie van 50 Hz en 230 volt netspanning. Sommige inschakelstroombegrenzers zijn verkrijgbaar in andere varianten van Conrad.
Omdat de apparaten zijn ontworpen om grote belastingen die worden geleverd door wisselstroom te beperken, zijn ze niet geschikt om op gelijkstroom te worden aangesloten.
Twijfel je over de aankoop of heb je nog vragen, dan geeft onze klantenservice je graag persoonlijk advies.

Conclusie:

Heb je het probleem dat je elektrische apparaten de zekering doorslaan als je ze inschakelt, dan los je dat heel eenvoudig op met een inschakelstroombegrenzer van Conrad. Ze kunnen ook worden gebruikt om te voorkomen dat complexe lichtshows en dergelijke uitvallen wanneer een zekering wordt geactiveerd. De begrenzers zijn universeel inzetbaar voor verschillende belastingen - mits u bovenstaande specificaties in acht neemt - en zorgen voor een betrouwbare stroomvoorziening van uw apparaten.