Advies

Wat zijn kabeldoorvoeringen?

Kabeldoorvoeren worden gebruikt om kabels en draden op een afgedichte manier in een behuizing te geleiden. De bussen dichten niet alleen af, maar beschermen ook de kabels, creëren isolatieafstanden en fungeren als trekontlasting. Kabelwartels en -bussen worden in bijna alle industriële sectoren gebruikt. Kwalitatief hoogwaardige computerbehuizingen hebben ook kabelgoten die zorgen voor een apart kabelbeheer en tegelijkertijd voor isolatie en orde. Een ander voordeel is dat de kabels beveiligd zijn tegen trekkrachten.

Kabelgoten worden meestal gebruikt voor kabels die geen connectoren hebben of naar een behuizing leiden. De huidige stand van de techniek stelt gebruikers in staat een passende oplossing te vinden voor vrijwel elk type kabeldoorvoer. Op het gebied van kabeldoorvoersystemen wordt vaak de term "pakkingsdichtheid" gebruikt. De term heeft verschillende betekenissen; op montagegebied geeft hij de waarde aan van het aantal kabels dat in een bepaalde ruimte naast elkaar kan worden gelegd.

Voorgeassembleerde kabels kunnen niet met elke wartel worden gebruikt. De meeste modellen zijn gestandaardiseerd en bedoeld voor kabels voor montage zonder connectoren. Speciaal ontwikkelde kabelinvoerstrips kunnen achteraf worden gemonteerd, zodat ook voorgemonteerde kabels met kabelinvoeren kunnen worden gebruikt. Het voordeel is dat de connectoren niet hoeven te worden gedemonteerd. Dit maakt zeer flexibele werkmethoden mogelijk.

Welke accessoires zijn er voor kabelbevestigingen?

De accessoires voor kabelbevestigingen worden voortdurend uitgebreid en ontwikkeld. In de Conrad online shop vindt u hoogwaardige kabeldoorvoeringen, gatenpluggen en andere accessoires. Het brede gamma kan worden gefilterd volgens de grootte van de bevestigingsgaten, de doorsnede van de klemmen en het toepassingsgebied. De volgende systemen zijn beschikbaar:

 • Blindstoppen
  Blindstoppen zijn afdekkappen met verschillende diameters en uitvoeringen. Blindstoppen zijn te koop in gesloten vorm en met openingen.
 • Lamellenstoppen
  Lamellenstoppen hebben dezelfde functie als blindstoppen, maar verschillen in constructie. Lamellaire pluggen zijn gemaakt van kunststof en zijn na het inbrengen moeilijk te verwijderen, omdat zij via het ontwerp een enorme weerstand opbouwen. Tegelijkertijd verhoogt het ontwerp van de lamellenstoppen de mate van dichtheid van de plug.
 • Afdichtdoppen
  De belangrijkste taak van de afdichtdoppen is het blokkeren en beveiligen van in- en uitgangen van welke aard dan ook. De stekkers worden gebruikt om kabeldoorvoeringen af te sluiten die niet van draden zijn voorzien. Een ander eenvoudig voorbeeld van het gebruik van afdichtdoppen is het afdekken van "dode" stopcontacten in binnenfittingen.
 • Kabeltules
  Kabeltules zijn kleine kabeldoorvoeren. Doorslaggevende parameters voor kabeltules zijn het type doorvoertule, de diameter van het gat, de kabeldiameter van de te installeren kabel, het materiaal en de maximale plaatdikte. Kabeldoorvoertules maken deel uit van de afzonderlijke en aanvullende accessoires voor kabeldoorvoersystemen.
 • Antikniktules
  Antiknik tules zijn een mechanisch beschermingselement dat wordt gebruikt voor stopcontacten van behuizingen. Kabeluitgangen van microfoons, koptelefoons en huishoudelijke apparaten zijn enkele voorbeelden van het gebruik van het anti-knikmechanisme. Anti-knikhulzen beschermen de kabel of draad tegen knikken. Zij zijn flexibel en ongevoelig voor scherpe randen.  
 • Kabeldoorvoeringen voor bureaus
  Bureaus hebben gewoonlijk geen afzonderlijke kabelbeheersystemen. Kabeldoorvoeren helpen bij het toewijzen van de gebruikte kabels aan de respectieve werkstations. De installatie is eenvoudig en neemt slechts een paar stappen in beslag. Dankzij de onderverdeling van de afzonderlijke kabels kunnen defecte kabels zeer snel worden opgespoord en vervangen zonder dat eerst de "kabelkluwen" moet worden ontward.
 • Beschermkappen
  Zij hebben tot taak lekkende, dode en andere kabels af te dekken. Dit voorkomt verder contact met de binnenkant van de kabel. Ze zijn ook ondoordringbaar voor vuil. Beschermkappen zijn verkrijgbaar voor allerlei kabeltypes en hebben meestal een ronde vorm. Beschermkappen zijn verkrijgbaar in vele doorsneden, passend bij de kabel.
 • Trekontlastingen
  Trekontlastingstoebehoren maken deel uit van een ander mechanisch beschermingsmechanisme. Zij worden gebruikt voor flexibele kabels en slangen. Trekontlastingen zijn gestandaardiseerd volgens DIN EN 62444. Voor industriële toepassingen zijn trekontlastingen kosteneffectiever dan andere kabelbevestigingen. Bovendien is de pakkingsdichtheid hoger dan bij kabelklemmen. Kabelklemmen ondersteunen gewoonlijk slechts één kabel omdat er geen ruimte meer beschikbaar is. Trekontlastingen zijn vooral nodig voor stekkers, verbindingsapparatuur en aftakdozen.

Waarom zijn kabeldoorvoeringen belangrijk?

Kabeldoorvoeringen zijn onmisbaar bij verbouwingen, renovaties en nieuwbouw. In sommige gevallen vormen zij de interface met andere kabelgoten en verbindingen. Een huisaansluiting vormt de interface met het voedingsnet. Kabelgoten spelen een essentiële rol in de optimale netwerkvorming van huishoudens, ziekenhuizen, kantoren en alle andere voorzieningen.

Wat zijn de vereisten voor kabeldoorvoeringen en afsluitdoppen?

Om een duurzame werking van de door plafonds en muren gelegde kabels te verzekeren, moeten kabeldoorvoeren van hoge kwaliteit zijn en correct worden geïnstalleerd. De doorvoeren moeten de kabels beschermen tegen mechanische beschadiging. Bovendien beschermen zij het gebouw tegen binnendringend water en vreemde voorwerpen. Daarom moeten zij, zoals alle doorvoeren in een gebouw, absoluut dicht zijn. Tegelijkertijd dient de dichtheid om de doorvoeringen in geval van brand af te dichten en vormt zo een extra brandbeveiliging die vaak wordt voorgeschreven.

Welke kabeldoorvoeringen passen bij de toepassing?

Kabeldoorvoeringen worden onderscheiden naar gelang van hun toepassing. Kenmerkende waarden voor de juiste selectie zijn:

1. het type gebouw
2. een vooraf geplande en latere verzegeling
3. de kabeldiameter
4. het type kabel

Vanaf de planningsfase voor gebouwen kunnen kabeldoorvoeringen worden gepland op basis van DIN 4102 voor brandbeveiliging en DIN 18195 voor bouwafdichtingen.