Advies

Deze tekst is automatisch vertaald.

  

Wat u moet weten over kabelhaspels

  • Wat is een kabelhaspel?

  • Hoe werkt een kabelhaspel?

  • Wat is bij de keuze van een kabelhaspel gaat?

  • Waarom moet men een kabelhaspel afrollen?

  • Welke speciale functies zijn beschikbaar bij kabelhaspels?

  • Welke kabel knikt voor op de camping nodig?

 

Wat is een kabelhaspel?

Kabeltrommel

Een kabelhaspel of een rol of kabeloproller dient voor ruimtebesparende opname van elektrische leidingen. Afhankelijk van de toepassing kunnen bij de opgerolde kabels aantal aders, aderdiameter en mantelmateriaal heel anders zijn. Bovendien kunnen ook de uitvoeringen van de steekverbindingen aanzienlijk variëren.

Op grond van het ontwerp biedt een kabelhaspel een variabele verlengkabel dat door het draaien van de carrousel gemakkelijk op en documentproductie. Opgerold op de neemt het verlengkabel slechts zeer weinig ruimte in beslag. Er kunnen ook lange en zware verlengkabel gemakkelijk worden vervoerd, zonder dat de kabel daarbij helpen beperken of in de war raken.

Ook als het kabelhaspels voor netwerk- of telefoonkabels geeft, mijn de meeste mensen een stroom- of net verlengkabel, als van een kabelhaspel wordt gesproken.

Die eerder zijn gebruikt bij voorkeur staalplaat kabelhaspels aangeboden, worden nu kunststof kabelhaspels van bijna onverslijtbaar speciaal kunststof steeds meer door. Alleen de frame bestaat nog steeds bij de meeste exemplaren van licht metaal.

 

Hoe werkt een kabelhaspel?

De zijdelingse wegtrekken van de wikkelinrichting lussen verdraaid de kabel.

Iedereen die wel eens een netvoeding-verlengkabel via de onderarm opgerold heeft, kent het verschijnsel: bij het volgende gebruik ontwikkelt de stroomleiding een schijnbaar ongelooflijke eigen leven en werpt een lus naar de andere.

De reden hiervoor is, dat de stroomkabel niet schoon afgewikkeld wordt, maar de kabellussen aan de zijkant uit elkaar getrokken worden. Daardoor wordt de kabel per lus een keer over de hele lengte verdraaid. Het opwikkelen van een reeds verdraaide kabel versterkt het effect bij de volgende uit elkaar te trekken.

Precies wat u maakt een kabelhaspel niet. Want wanneer de kabel wordt opgerold, gaat het apparaat in een cirkel rond de drum. Omdat de kabel bij het afwikkelen niet verdraaid wordt, blijft het net zo lang zit liggen zoals hierboven het oprollen.

Andere voordelen:

Variabel verlengkabel

U hoeft alleen zo veel kabel afgerold worden, zoals u op dit moment nodig heeft. Mits er worden geen krachtige verbruiker gebruikt.

Geïntegreerde meervoudige stekkerdoos

Veel kabelhaspels bieden verschillende, deels ook nog verschillende, stopcontacten voor de aansluiting van de verbruiker aan.

De meeste kabelhaspels zijn de stopcontacten in draaiende haspel geïntegreerd. Op de kabel is een netstekker aangebracht die met een stopcontact van de huisinstallatie moet worden verbonden. In dit geval bevindt zich de kabelhaspel altijd ter plaatse.

Een kabelhaspel voor wandmontage wordt daarentegen in de buurt van een stopcontact bevestigd. Alleen de kabel met een geaarde koppeling wordt naar de plaats van bestemming getrokken.

 
 

Wat is bij de keuze van een kabelhaspel gaat?

Bij de keuze van het juiste kabelhaspel mag niet alleen de prijs kiezen. Er zijn veel belangrijkere selectiecriteria die voor de aankoopbeslissing van belang zijn.

Stekkerverbindingen CEE; CEE-Cara of geaarde

Universele kabelhaspel

Het wellicht het belangrijkste selectiecriterium is de aansluitstekker (aansluiting A door onze technische gegevens).

Want een kabelhaspel, die een CEE-stekker voor draaistroom vertoont, heeft geen zin als spanningsbron alleen een geaarde stopcontact beschikbaar is. Aan de andere kant helpt een geaarde stekker niet wanneer voor camping en caravan een CEE-Cara aansluiting nodig is.

De contactdozen op de kabelhaspel (aansluiting B door onze technische gegevens) zijn in de meeste gevallen met de aansluitstekker (aansluiting A) identiek.

Er zijn echter ook kabelhaspels, dat gelijktijdig ook als stekkeradapter dienen en verschillende stopcontacten beschikbaar stellen.

CEE-kabelhaspels

CEE-kabelhaspel

CEE-Cara-kabelhaspels

CEE-Cara-kabelhaspel

Geaarde kabelhaspels

Geaarde kabelhaspel
 

Binnen en buiten

Kabelhaspels met IP44

Vervolgens moet worden uitgelegd, of de kabelhaspel binnenshuis of buitenshuis ( IP44 noodzakelijk ) wordt gebruikt.

Uiteraard wordt een indoor kabelhaspel zonder bijzondere weerbestendige ook buitenshuis voor de stroomvoorziening van een elektrische grasmaaier werken. Althans niet zolang alleen bij droogte gemaaid en de flexibele stroomvoorziening vervolgens weer verwijderd. In dit geval worden de minst hobbytuiniers problemen heeft.

Vanwege de ontbrekende stopcontacten afdekkingen (aanraakbescherming resp. binnendringen van vreemde voorwerpen) en de eventueel gebrekkige UV-bestendigheid is een gebruik buitenshuis toch niet aan te raden. Uiterlijk echter wanneer de kabelhaspel vocht en regen worden blootgesteld, moet een spatwaterdichte exemplaar met IP44 of hoger worden gebruikt.

 
 

Snoertype

Rubberslangkabel

Bij de technische specificaties wordt vaak ook het kabeltype met aantal aders en doorsnede aangegeven. Een letter- en cijfercombinatie geeft indien nodig nauwkeurige informatie over de opbouw en de mechanische belastbaarheid van de gebruikte stroomleiding. Hier volgen een paar voorbeelden:

H07RN-F 5G1,5 (flexibele rubberen kabel met 5 aders 1,5 mm²)
H05RR-F 3G2,5 (flexibele rubberen kabel met 3 aders a' 2,5 mm²)
H07BQ-F 5G2,5 (flexibele PUR-slangleiding met 5 aders a' 2,5 mm²)
H05VV-F 3G1,5 (Flexibele kunststof slangleiding met 3 aders 1,5 mm²)
AT-N07V3V3-F 3G2,5 (flexibele kunststof slangleiding met 3 aders a' 2,5 mm²)

Het decoderen van de radiocellencode kabel aanduidingen:
H = Europa geharmoniseerde markering
AT-N = nationale markering

05 = spanningsvastheid 300 V / 500 V (L1 te aarde / L1 voor L2)
07 = spanningsvastheid 450 V / 700 V (L1 te aarde / L1 voor L2)

De eerste letter na van de spanningsvastheid =materiaal van de ader isolatie.
Tweede letter na van de spanningsvastheid =materiaal van de ommanteling.
R = Ethylenpropylen-Gummi
N = Polychlorpropylen-Gummi
B = Ethyleen-propyleen-rubber
Q = polyurethaan
V = PVC; V3 = PVC, koudebestendig tot -25 °C

F = de koperen kabel is fijndradig, zodat de kabel flexibel is.

Aanwijzing:

De typeaanduiding van kabels is echter nog veel uitgebreider. Indien nodig helpt het internet bij de classificatie van andere kabeltypen verder.

Advies:
voor incidenteel gebruik thuis bent PVC-slang leidingen beslist voldoende. Geschikt voor gebruik op bouwplaatsen of op werkplaatsen is een bouwplaatsen kabelhaspel of professionele kabelhaspel met een robuuste bouwplaatsen of rubberen slang de beste keuze. Ook als de prijs hoger is.

 

Kabellengte

Overmatig lange kabels zijn niet noodzakelijkerwijs aan te bevelen.

Selecteer de kabellengte van uw nieuwe kabelhaspel zo uit, dat de leiding voor alle toepassingen recht nog voldoende is.

Het is niet nodig een "reserve lange" incalculeren.

Als er een verlengkabel met max. 20 m lange volkomen voldoende is om elke punt op het perceel te bereiken, dient u zich ook voor een kabelhaspel met 20 m kabellengte kiezen.

Een 40 m lange kabel is niet echt veel zinvolle maken. Waarbij het meer gewicht dat permanent mee te nemen moet niet noodzakelijk belangrijker is.

Veel meer maakt het een groot verschil, of slechts 5 m of 25 m overtollige kabel van de trommel af- en later weer opgerold moeten worden.

 

Waarom moet men een kabelhaspel afrollen?

Kabelhaspel met zekering

De gele pijl geeft de weer inschakelbare zekering.

Lengte leidingen zijn niet altijd de beste oplossing. In ieder geval niet bij kabeltrommels.

Want hoe langer de kabel, des te hoger is de kabelweerstand. En hoe hoger de kabelweerstand, hoe groter het vermogensverlies en de warmteontwikkeling.

Opgerold op de hebben de inwendige windingen geen kans, de ontstane warmte naar buiten afgevoerd dient te worden. Daarom moet een kabelhaspel altijd over de gehele lengte afgerold worden als krachtige verbruiker over een langere periode worden aangesloten en gebruikt.

Voor de veiligheid bouwen veel fabrikanten resetbare bimetaal thermische beveiligingen in uw kabelhaspels een om oververhitting van een niet volledig abgerollten leiding effectief te voorkomen.

Praktische tip:

Bij een kerstmarkt of een straten harde wordt vaak alleen een energiezuinige LED-verlichting op een kabelhaspel aangesloten. Ook als vanwege de lage stroom een compleet afrollen van de stroomleiding niet nodig is, moet u de kabel toch volledig afrollen.
Want meestal te bezoeken de vrije stopcontacten ertoe dat andere verlengkabel en verdeelvoorzieningen gedachteloos wat zit worden aangesloten. Plotseling hangen drie friteuses, een koelkast of twee elektro-verwarmingsapparaten met aan de kabelhaspel, zonder dat u het merkt.

 

Welke speciale functies zijn beschikbaar bij kabelhaspels?

Vooral in operationele gebruik op bouwplaatsen zijn de eisen aan kabelhaspels enorm hoog. Robuuste kabel met dikke rubberen bekleding houden de zware omstandigheden ook stand die als een massieve trommel van speciale kunststof en beschermingsklasse IP44. Bovendien zijn enkele exemplaren nog met zinvolle bijzondere functies voorzien:

prcd-s;

De afkorting PRCD staat voor Po rtable R esidual C urrent D evice en komt overeen met een mobiele veiligheidsvoorziening met randaarde herkenning en beveiliging kabelbewaking (-S).
Indien bij een aangesloten verbruiker in beschadigingen aan de isolatie optreedt en een foutstroom stroomt, wordt de stroomtoevoer onmiddellijk uitgeschakeld. In geval van schade kan het leven redden. Vooral als de PRSD-S kabelhaspel aan een stopcontact zonder resp. met defecte lekstroom beveiliging (FI) werd aangesloten.

 
 

Draai contacten

Vaak moet van een kabelhaspel nog een paar meter kabel worden afgerold, omdat de locatie veranderd, of de leiding betalen schaden - ter wille in de weg zit. Als-dan op de dorstrommel al boormachine, decoupeerzaag of schuurpapier apparaten zijn aangesloten, is er door de draaiende stopcontacten aan het mooiste wirwar van kabels. Zelfs als slechts één machine is aangesloten, wordt de voedingskabel krachtig verdraaid.
Door de fabrikant werd het probleem al herkend en tevens geniaal opgelost. Dankzij een slimme draai contactmechanisme roteren de stopcontacten van de trommels niet met, indien de kabel op- of afgewikkeld wordt.

 

Trekveer

Eenvoudig met één druk op de knop een kabel ook oprolt. Wat bij stofzuigers plaatsvindt, heeft gedeeltelijk ook bij kabelhaspels gebruikt voor hobbytoepassingen. Bij het uittrekken van de kabel wordt een spiraalveer gespannen, die vervolgens met een druk op de knop de kabel in een mum van tijd weer in de kabeldoos van kunststof binnenhaalt.
De oprolautomaat heeft zich vooral voor vaste kabelhaspels beproefd, waar alleen de kabel met de geaarde koppeling naar de plaats van bestemming wordt getrokken.

 
 

Welke kabel knikt voor op de camping nodig?

De linker kabelhaspel voor de camping, de rechter voor thuis.

De linker kabelhaspel voor de camping, de rechter voor thuis.

Voor de stroomvoorziening in de caravan- en camping worden CEE Cara steekverbinder gebruikt.

Net als geaarde stekker zijn CEE-Cara-stekker 3-polig en voor 230 V/16 A ontworpen.

Wanneer de caravan op de camping verder uit de buurt van de volgende stroomaansluiting moet worden uitgezet, wordt een kabelhaspel nodig, die een CEE-Cara-stekker en een CEE-Cara-koppeling heeft (zie linker kabeltrommels).

Wanneer de caravan thuis van stroom voorzien moet worden, moet de kabelhaspel een geaarde stekker en een CEE-Cara-koppeling vertonen (zie rechter kabelhaspel)

 
 
 
 
Conrad Electronic Benelux b.v. heeft uw toestemming nodig voor het gebruik van individuele gegevens, onder meer om de werking van de website te garanderen en om informatie over uw interesses weer te geven. Door op "Akkoord" te klikken geeft u hiermee uw toestemming. Gedetailleerde informatie vindt u in onze verklaring inzake gegevensbescherming.
U hebt de mogelijkheid om uw toestemming in het privacybeleid te allen tijde in te trekken.
Afwijzen
Akkoord