bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Kabelhaspels: mobiele contactdozen voor een flexibele stroomvoorziening

Natuurlijk zijn accuboormachines, accuschroevendraaiers of ander elektrisch gereedschap met batterijvoeding een zeer goede zaak. Maar helaas weet je nooit precies hoe lang de batterij meegaat en wanneer de stroom opraakt.

Met elektrisch gereedschap op netstroom hebben gebruikers deze zorgen niet. Zelfs als de machines urenlang bij hoge belasting worden gebruikt.

Het enige nadeel is dat er vaak geen geschikt stopcontact beschikbaar is op de geplande plaats van gebruik. In dit geval zijn beproefde kabelhaspels de perfecte probleemoplossers.

Zelfs in de verste uithoek van een bedrijfsterrein, een bouwterrein of in de tuin is zonder noemenswaardige moeite een stroomaansluiting beschikbaar. Maar let op, niet elke kabeltrommel is geschikt voor elke toepassing.

Wij tonen u de verschillen en vertellen u waar u op moet letten bij de aankoop en het gebruik ervan.

Wat is een kabelhaspel?

Een kabelhaspel wordt gebruikt om elektrische kabels plaatsbesparend op te bergen. Afhankelijk van het beoogde gebruik kunnen het aantal aders, de aderdoorsnede en het mantelmateriaal van de opgerolde kabels sterk variëren. Bovendien kunnen ook de ontwerpen van de stekkerverbindingen sterk verschillen.

Door zijn ontwerp is een kabelhaspel een variabele verlengkabel die gemakkelijk kan worden opgewonden en afgewikkeld door de trommel te draaien. Na het oprollen neemt de verlengkabel weinig ruimte in beslag. Zelfs lange en zware verlengkabels kunnen gemakkelijk worden vervoerd zonder in de knoop of in de war te raken.

Ook al bestaan er kabelhaspels voor netwerk- of telefoonkabels, de meeste mensen bedoelen een stroom- of lichtnetverlengkabel als ze het over een kabeltrommel hebben.

Vroeger ging de voorkeur uit naar stalen kabelhaspels, maar nu worden kunststof kabelhaspels van slijtvaste speciale kunststof steeds populairder. Alleen het frame van de meeste kabelhaspels is nog van licht metaal.Hoe werkt een kabelhaspel?

Iedereen die wel eens een verlengsnoer over zijn onderarm heeft gewikkeld kent het verschijnsel: bij het volgende gebruik gaat het snoer een ongelooflijk eigen leven leiden.

In plaats van uitgestrekt op de grond te liggen zoals voorheen, gooit de kabel de ene lus na de andere. De reden hiervoor is dat de stroomkabel niet netjes wordt afgerold, maar dat de kabellussen zijdelings uit elkaar worden getrokken.

Bijgevolg wordt de kabel per lus eenmaal in de lengte gedraaid. Het is ook veel moeilijker om een reeds gedraaide kabel netjes op te winden en de neiging om te draaien wordt groter wanneer hij de volgende keer uit elkaar wordt getrokken.

Juist dit verdraaien van de kabel doet een kabelhaspel niet. Dat komt omdat de kabel zich bij het oprollen in een cirkel om de trommel wikkelt. Aangezien de kabel niet gedraaid is wanneer hij wordt afgerold, blijft hij langgerekt op de grond liggen en vormt hij geen struikellussen.

Andere voordelen van een kabelhaspel:

Variabel verlengkabel

Er hoeft slechts zoveel kabel te worden afgerold als nodig is. Tenminste, als er geen krachtige verbruikers worden bediend.

Geïntegreerde stekkerdoos

Veel kabelhaspels bieden verschillende, soms zelfs verschillende, aansluitingen voor de consumenten.

Variabele mogelijkheden

Bij de meeste kabelhaspels zijn de contactdozen geïntegreerd in het roterende haspellichaam. Aan de kabel is een netstekker bevestigd, die wordt aangesloten op een stopcontact in de huisinstallatie. In dit geval bevindt de kabeltrommel zich altijd op de plaats van gebruik.

Een kabelhaspel voor aan de muur wordt daarentegen in de buurt van een stopcontact bevestigd. Alleen de kabel met een beschermende contactkoppeling wordt naar de plaats van gebruik getrokken.Waar moet u op letten als u een kabelhaspel koopt?

Bij het kiezen van de juiste kabelhaspel mag de prijs niet de enige doorslaggevende factor zijn. Er zijn veel belangrijkere selectiecriteria die relevant zijn voor de aankoopbeslissing. Het belangrijkste beslissingscriterium bij de keuze van een kabelhaspel zijn de beschikbare aansluitmogelijkheden.

Beschermende contactstekker

Waarschijnlijk het meest gebruikte type stopcontact, zowel zakelijk als privé, is het klassieke geaarde stopcontact.

De meeste verlengkabels en kabelhaspels zijn dan ook uitgerust met dit stekkersysteem.

Zo kunnen alle gangbare elektrische gereedschappen met 230 V voedingsspanning worden aangesloten op kabelhaspels met beschermende contactdozen.


CEE-stekker

Als er een rode driefasencontactdoos beschikbaar is, moet de kabelhaspel een CEE-aansluitstekker hebben. 

Belangrijk: Er zijn verschillende versies van CEE-contactdozen.

In de 16 ampère versie hebben de stekkers een diameter van ongeveer 60 mm. Voor de 32 ampère versie is de diameter ongeveer 70 mm.


CEE Cara plug

CEE Cara connectoren worden gebruikt in de camping en caravan sector om netspanning te leveren.

Net als CEE-stekkers hebben deze een rond ontwerp, maar slechts drie contacten (fase, nul en aardleiding).

Om ze beter te onderscheiden van de rode CEE-stekkers zijn de CEE Cara-stekkers en -contactdozen van blauwe kunststof.


Opmerking:   

Om u te helpen precies de juiste kabelhaspel voor u tegen de juiste prijs te vinden uit het brede assortiment van verschillende kabelhaspels in ons assortiment, kunt u de producten weergeven aan de hand van de aansluitingen. Het filter "Aansluiting A" beschrijft de aansluitstekker voor het stopcontact. Met het filter "Aansluiting B" kunt u de aansluitbussen definiëren die zich op de kabelhaspel bevinden. Het is heel goed mogelijk dat een kabelhaspel tegelijkertijd als stekkeradapter fungeert en naast CEE-contactdozen ook CEE Cara-contactdozen biedt.


Voor binnen of buiten

Vervolgens moet worden verduidelijkt of de kabelhaspel binnen of buiten wordt gebruikt (IP44 vereist).

Natuurlijk zal een kabelhaspel zonder speciale weersbescherming ook buiten werken voor de stroomvoorziening van een elektrische grasmaaier. Tenminste zolang er alleen in droge omstandigheden wordt gemaaid en de flexibele stroomvoorziening daarna wordt verwijderd. In dit geval zullen weinig amateurtuiniers problemen hebben met het materiaal.

Maar wegens het ontbreken van afdekkingen voor stopcontacten (bescherming tegen contact of binnendringen van vreemde voorwerpen) en het mogelijke gebrek aan UV-bestendigheid, wordt permanent gebruik buitenshuis nog steeds niet aanbevolen.

Wanneer de kabelhaspel bij professioneel gebruik echter wordt blootgesteld aan vocht en regen, moet een spatwaterdichte versie met IP44 of hoger worden gebruikt.

Kabeltype

De technische gegevens omvatten vaak het kabeltype met het aantal aders en de doorsnede. Indien nodig geeft een combinatie van letters en cijfers nauwkeurige informatie over het materiaal, de structuur en de mechanische belastbaarheid van de gebruikte stroomkabel. Hier zijn enkele voorbeelden:

H07RN-F 5G1,5 (Soepele rubberen slangkabel met 5 aders a` 1,5 mm²)    

H05RR-F 3G2,5 (Soepele rubberen slangkabel met 3 aders a` 2,5 mm²)

H07BQ-F 5G2,5 (Flexibele PUR-slangkabel met 5 aders a` 2,5 mm²)

H05VV-F 3G1,5 (Flexibele kunststof slangkabel met 3 aders a` 1,5 mm²)       

AT–N07V3V3–F 3G2,5 (flexibele kunststof slangkabel met 3 aders a` 2,5 mm²)

AT–N05V3V3–F 5G2,5 (flexibele kunststof slangkabel met 5 aders a` 2,5 mm²)


Indeling van de kabelaanduidingen:

H = Europese geharmoniseerde markering
AT-N = Nationale markering

05 = Diëlektrische sterkte 300 V / 500 V (L1 zu Erde / L1 zu L2)
07 = Diëlektrische sterkte 450 V / 750 V (L1 zu Erde / L1 zu L2)

Eerste letter na diëlektrische sterkte = materiaal van de kernisolatie.
Tweede letter na diëlektrische sterkte = mantelmateriaal.

R = ethyleenpropyleenrubber
N = Polychloropropyleen rubber
B = ethyleenpropyleenrubber
Q = polyurethaan
V = PVC; V3 = PVC, koudebestendig tot -25°C
F = De koperen kabel is fijndradig, zodat de kabel soepel is.

Opmerking:

De type-aanduiding van de kabels is echter nog uitgebreider. Zo nodig kunnen de zoekmachines op het internet helpen bij de indeling van andere kabeltypes.

Aanbeveling:

Voor incidenteel gebruik thuis volstaan PVC-slangen. Voor constant gebruik op bouwplaatsen of in werkplaatsen is een bouwplaatskabelhaspel of professionele kabelhaspel met een robuuste bouwplaats- of rubberslangleiding de betere keuze. Zelfs als de prijs aanzienlijk hoger is.

Kabellengte

Kies de kabellengte van uw nieuwe kabelhaspel zodanig dat de kabel net voldoende is voor alle doeleinden. Een reserve in de kabellengte is niet nodig.

Een verlengkabel met een maximale lengte van 20 meter is perfect geschikt om elk punt op het terrein te bereiken.

Een kabel van 40 meter zou niet alleen een hogere prijs hebben. Anders zou het ook niet veel zin hebben. Waarbij het extra gewicht dat steeds moet worden meegesleept niet noodzakelijkerwijs de doorslag geeft.

Het maakt veel uit of slechts 5 meter of 25 meter overtollige kabel van de haspel moet worden afgewikkeld en later weer opgerold.Waarom moet je een kabeltrommel afrollen?

Lange kabels zijn niet altijd de beste oplossing. Tenminste niet met kabeltrommels. Want hoe langer de kabel, hoe hoger de kabelweerstand.

En hoe hoger de lijnweerstand, hoe groter het vermogensverlies en de warmteontwikkeling. Bij het opwinden hebben de binnenste kabelwikkelingen geen kans om de warmte naar buiten af te voeren. De preciezere correlaties van de kabelverliezen en de daaruit voortvloeiende warmteontwikkeling hebben wij uitvoerig toegelicht in onze gids voor de kerndoorsnede.

Daarom moet een kabeltrommel altijd tot de volle lengte worden afgerold als krachtige verbruikers worden aangesloten en gedurende langere tijd worden gebruikt.

Bovendien zijn de fabrikanten van kabeltrommels verplicht om herinstelbare bimetalen temperatuurzekeringen als oververhittingsbeveiliging in hun kabeltrommels te installeren. De oververhittingsbeveiliging koppelt de op de kabeltrommel aangesloten verbruikers los van het lichtnet als de op de trommel gewikkelde kabel de warmte niet naar buiten kan afvoeren en te warm wordt. Dit voorkomt veilig oververhitting van de voedingskabel op de trommel.

Belangrijk bericht:

Als de bestaande verlengkabel te kort is, is het niet toegestaan meerdere verlengkabels of kabelhaspel in serie te schakelen. Dit komt doordat de fabrikanten van de verlengkabels de kabeldoorsnede uitsluitend voor de desbetreffende kabellengte hebben ontworpen.

Wanneer verlengkabels in serie worden aangesloten, is de kabeldoorsnede dan te klein, waardoor de aangesloten belastingen te weinig stroom krijgen en de kabels oververhit kunnen raken. De betrouwbare werking van de aardlekschakelaar kan ook worden aangetast door de ontoelaatbare verlenging van de stroomkabels.Wat zijn de speciale functies van kabelhaspels?

Vooral bij operationeel gebruik op bouwplaatsen worden enorm hoge eisen gesteld aan kabeltrommels. Robuuste kabels met een dikke rubberen mantel zijn net zo goed bestand tegen de zware omstandigheden als een stevige haspel van speciale kunststof en beschermingsklasse IP44. Bovendien zijn sommige modellen uitgerust met nuttige speciale functies:

PRCD-S

De afkorting PRCD staat voor Portable Residual Current Device en komt overeen met een draagbare aardlekschakelaar met aardleidingsdetectie en aardleidingsbewaking (-S).
Als in een aangesloten verbruiker isolatieschade optreedt en er een reststroom loopt, wordt de voeding onmiddellijk uitgeschakeld. Bij schade kan dit levens redden. Vooral als de PRSD-S kabelhaspel was aangesloten op een stopcontact zonder of met een defecte aardlekbeveiliging (FI).


Draaicontacten

Vaak moeten enkele meters kabel van een kabelhaspel worden afgewikkeld omdat de plaats van gebruik is veranderd of de afgewikkelde kabel in de weg ligt. Als er al een boor, decoupeerzaag of slijpmachine op de haspel is aangesloten, zorgen de draaiende moffen voor een enorme kabelwarboel. Zelfs als slechts één machine is aangesloten, wordt de voedingskabel krachtig gedraaid.
De fabrikant heeft dit probleem al onderkend en is met een ingenieuze oplossing gekomen. Dankzij een slim roterend contactmechanisme draaien de moffen van de haspel niet wanneer de kabel wordt opgewonden of afgewikkeld.


Veerverbinder

Rol de kabel eenvoudig op met een druk op de knop. Wat bij stofzuigers gebruikelijk is, heeft tot op zekere hoogte ook zijn weg gevonden naar kabelhaspels. Wanneer de kabel wordt uitgetrokken, wordt een spiraalveer gespannen, die de kabel vervolgens met een druk op de knop in een handomdraai terugtrekt in de plastic kabeldoos.
De automatische oproller is bijzonder nuttig gebleken voor stationaire kabelhaspels, waarbij alleen de kabel met de aardcontactkoppeling naar de plaats van gebruik wordt getrokken.Welke kabelhaspel heeft u nodig voor het kamperen?

CEE-Cara connectoren worden gebruikt voor de stroomvoorziening in caravan en camping.

Net als aardcontactstekkers hebben CEE-Cara-stekkers drie polen en zijn ze ontworpen voor 230 V/16 A.

Als de caravan verder van de dichtstbijzijnde stroomaansluiting op de camping moet worden geparkeerd, is een campingkabeltrommel nodig met een CEE-Cara stekker en een CEE-Cara koppeling (zie kabeltrommel links).

Als de caravan thuis van elektriciteit moet worden voorzien, moet de kabeltrommel voorzien zijn van een contactstekker en een CEE-Cara koppeling (zie rechter kabeltrommel).

Omdat de kabeltrommels soms buiten worden gebruikt, hebben de stopcontacten afdekkappen die beschermen tegen vocht (IP44).

IP44 beschrijft de bescherming tegen vocht en vreemde voorwerpen.


Meer interessante stroomkabel technologie: