Advies

De tijd van opstaan om de kamerthermostaat op de juiste temperatuur te zetten, is voorbij. De thermostaat omhoog draaien als u het te koud heeft, is verleden tijd. Geniet van meer comfort in uw leven en bespaar op energiekosten, door uw traditionele kamerthermostaat te vervangen door een slimme versie.Een slimme kamerthermostaat stelt u in met week-, dag- of uurprogramma’s om nooit meer onnodig te verwarmen. Er zijn zelfs thermostaten die zich aanpassen aan uw levensstijl door te 'leren' wat uw favoriete temperatuurinstelling is. 

Deze tekst is automatisch vertaald.

Kamerthermostaten: comfortabele temperatuur de klok rond

Met een opbouw- of inbouwkamerthermostaat kunt u uw verwarming regelen volgens de individuele verwarmingsbehoeften van uw gezin. Naast mechanische modellen zijn er energiezuinige elektronische automatische kamerthermostaten die afhankelijk van de tijd verwarmen of koelen. Dit bespaart energiekosten en ontziet het milieu.

  • Kamerthermostaat: energiezuinig verwarmen en koelen

  • Hoe werkt een kamerthermostaat?

  • Welke verschillende kamerthermostaten zijn er?

  • Dit zijn de gemakskenmerken van een elektronische kamerthermostaat

  • Ruimtetemperatuurregeling via het smarthome-systeem

  • Welke kamerthermostaat past op mijn verwarmingssysteem?

  • Voeding en instelbereik

Kamerthermostaat: energiezuinig verwarmen en koelen

Kamerthermostaten regelen uw verwarming of koeling gemakkelijk en comfortabel zodat u zich goed voelt. Met een polsbeweging op de thermostaat regel je de temperatuur van het vloerverwarmingssysteem. In de badkamer moet het 's ochtends behaaglijk warm zijn. Zet de verwarming een paar graden lager terwijl je aan het werk gaat. Tijdens het eten en knuffelen op de bank kan het weer lekker warm zijn. De nachtverlaging zorgt voor een gezonde nachtrust aan het eind van de dag.

Kamerthermostaten kunnen handmatig of elektronisch worden ingesteld. Elektronische modellen passen de temperatuur automatisch aan volgens uw specificaties. Dit bespaart u verwarmingsenergie en geld, en u wint ook aan gemak. Bijzonder praktisch zijn kamerthermostaten die u op tijd kunt programmeren. Met een slimme kamerthermostaat verwarm je het appartement vanaf je mobiele telefoon.

Hoe werkt een kamerthermostaat?

Hoe werkt een kamerthermostaat?

Een kamerthermostaat is een temperatuurregelaar en werkt als je persoonlijke temperatuurmanager: een ingebouwde temperatuursensor meet constant de luchttemperatuur in de kamer en vergelijkt deze met de temperatuur die je hebt ingesteld. Met een kamerthermostaat kunt u optioneel verwarmingssystemen, verwarmingsapparaten, vloerverwarming, airconditioningunits, airconditioningsystemen en ventilatieapparatuur regelen. De thermostaat wordt aangesloten op verwarming, koeling of ventilatie - afhankelijk van het model via kabel of radio (draadloze kamerthermostaat).

Stel als regelgrootheid de gewenste temperatuur op het apparaat in, die de thermostaat vervolgens binnen een tolerantiebereik constant houdt. Als de werkelijke temperatuur afwijkt van de streeftemperatuur, komt er een controller in het spel die het verschil compenseert. De thermostaat zorgt ervoor dat de verwarming of koeling hierop wordt afgestemd. De controller regelt ofwel het verwarmingselement om de energietoevoer te verhogen, of het koelelement of de ventilatie om de temperatuur te verlagen.

Voorkom schimmelgroei

Met constante verwarming in de winter kunt u schimmelgroei voorkomen. Als het buiten koel is en je niet genoeg verwarmt, condenseert het vocht in de kamerlucht op de koude muren en bevordert het de vorming van schimmel. Verlaag daarom de kamertemperatuur ook niet te veel als u afwezig bent en 's nachts, dit verhoogt het risico op schimmel.

   

Welke verschillende kamerthermostaten zijn er?

Er zijn mechanische (elektromechanische) en elektronische kamerthermostaten voor wandmontage (opbouwmontage), inbouwmontage (inbouwkamerthermostaat) en vrijstaande modellen. Opbouwthermostaten (opbouw kamerthermostaten) zijn wijdverbreid. Ze zijn relatief eenvoudig te monteren en passen goed in de woonomgeving.

Mechanische kamerthermostaten zijn de goedkoopste. Deze modellen beperken zich tot de basisfunctie van handmatige temperatuurregeling en mogelijk ook vorstbeveiliging, maar zien af van comfortfuncties zoals dag- of weekprogramma's. Kies bij elektromechanische apparaten de kamertemperatuur door aan de instelknop te draaien met een schaalverdeling. De nauwkeurigheid kan variëren van twee tot vier graden. Een elektromechanisch model is een goede keuze als u op zoek bent naar de eenvoudigste en goedkoopste temperatuurregelaar.

Als nauwkeurige, comfortabele en energiebesparende temperatuurregeling voor u belangrijk is, kies dan voor een elektronische kamerthermostaat. Digitale kamerthermostaten hebben een display en knoppen. Op het scherm van de digitale kamerthermostaat geef je tot op de graad de gewenste temperatuur aan en lees je de exacte kamertemperatuur af.

Mechanische kamerthermostaten


Mechanische kamerthermostaten zijn de goedkoopste, maar beperken zich meestal tot handmatige temperatuurregeling.

Dit zijn de gemakskenmerken van een elektronische kamerthermostaat

Betere elektronische kamerthermostaten zijn programmeerbaar. Dit is vooral handig in de winter. Je kunt het apparaat zo programmeren dat bijvoorbeeld de badkamer of keuken 's ochtends al warm is als je opstaat. Hetzelfde geldt voor uw uren na werktijd. Je komt na het werk naar een warm appartement zonder de hele dag de warmte vast te houden. Voor het weekend kan dat Sie eigene Wärmeeinstellungen treffen und dank Vakantiemodus sinkt die Raumtemperatur bei längerer Abwesenheit (Ruhestellung während des Urlaubs), ohne die einmal getroffene Tages- oder Wochenprogrammierung zu verändern.

Bovendien herkennen sommige elektronische thermostaten wanneer u het raam opent voor ventilatie (functie "Open raam") en verlagen ze de warmteafgifte om energie te besparen.

Ruimtetemperatuurregeling via het smarthome-systeem

Met eenSmart-Home-Systembeheer uw verwarming intelligent. Dazu lassen sich Systeme wie von Bosch Smart Home, Devolo Home Control, digitalSTROM, Eve home, HomeMatic IP und Magenta SmartHome mit einem smarten Raumthermostat ausstatten. Het maakt verbinding met het smart home-basisstation via kabel of radio en wordt onderdeel van het totale systeem dat u gebruikt om de verwarming te regelen in combinatie met rolluiken, luifels, jaloezieën en deur- / raamcontacten.

Slimme modellen worden bediend via smartphone, tablet of pc - ook onderweg. Op koude winterdagen zet je gemakkelijk de verwarming van de auto of trein hoger en profiteer je van een wollig warm appartement als je thuiskomt.

Welke kamerthermostaat past op mijn verwarmingssysteem?

Een belangrijk punt bij het kopen van een verwarmingsregelaar is de compatibiliteit met de verwarming. Niet alle thermostaten passen op de verschillende verwarmingssystemen en airconditioners. Sommige zijn alleen geschikt voor het regelen van vloerverwarming, andere zijn afgestemd op het regelen van de warmte van centrale verwarming en zijn niet geschikt voor vloerverwarming.

Universele kamerthermostaten zijn niet beperkt tot één verwarmingstype. Let op de informatie in de productbeschrijving.

Voeding en instelbereik

Er zijn kamerthermostaten op batterijen en op netvoeding - met name draadloze kamerthermostaten werken op batterijbasis. Modellen met netvoeding hebben het voordeel dat ze geen batterijen nodig hebben. Kamerthermostaten verschillen ook qua instelbereik. Een instelbereik tussen 10 en 30 graden Celsius is gebruikelijk.

Moet ik de verwarming lager of lager zetten als ik afwezig ben?

Om energie te besparen kun je met de kamerthermostaat de temperatuur in je woonkamer laag zetten als er niemand thuis is. Het verlagen van de kamerwarmte wordt over het algemeen echter niet aanbevolen om te besparen - het hangt af van het type gebouw, de isolatie en het temperatuurverschil tussen binnen en buiten. Hoe ver je de kamertemperatuur verlaagt, speelt ook een rol in termen van energie-efficiëntie.

De meeste warmte ontsnapt uit slecht geïsoleerde huizen zoals oude gebouwen - het warmteverlies is het grootst. Een verlaging van het verwarmingsvermogen kan lonen als u enkele uren afwezig bent. Verlaag de temperatuur maar matig, tot rond de 15 of 16 graden. Anders moet u de afgekoelde kamers 's avonds zo intensief verwarmen dat de bespaarde energie overdag weer wordt verbruikt.

In goed geïsoleerde gebouwen is er weinig warmteverlies en duurt het lang om af te koelen - het besparingspotentieel door het verlagen van de temperatuur is navenant minimaal. Een besparingseffect treedt pas op als u langere tijd afwezig bent In sterk geïsoleerde gebouwen is warmteafvoer meestal niet nodig.

   

 
 
Conrad Electronic Benelux b.v. heeft uw toestemming nodig voor het gebruik van individuele gegevens, onder meer om de werking van de website te garanderen en om informatie over uw interesses weer te geven. Door op "Akkoord" te klikken geeft u hiermee uw toestemming. Gedetailleerde informatie vindt u in onze verklaring inzake gegevensbescherming.
U hebt de mogelijkheid om uw toestemming in het privacybeleid te allen tijde in te trekken.
Afwijzen
Akkoord