Advies

Er zijn verschillende soorten zagen die u kunt gebruiken bij het onderhouden van uw tuin. Eén van deze zagen is de kettingzaag, ook wel de motorzaag of de motorkettingzaag genoemd. U kunt deze zaag niet alleen aanschaffen om diverse klussen in de tuin te doen, maar ook om doe-het-zelf projecten in en rondom huis aan te pakken.

Meer weten over deze zaag? Lees dan meer over de kettingzaag op deze pagina. 

Inhoud:

Wat is een ketting- of motorkettingzaag?

Een ketting- of motorkettingzaag is een draagbare machine die gebruikt wordt om diverse voorwerpen te zagen. De zaag wordt ook wel een boomzaag genoemd en dit is niet voor niets, want de zaag wordt veel gebruikt om hout te zagen.

U kunt de zaag bijvoorbeeld gebruiken om een kleinere boom om te zagen, maar ook om de takken van een boom af te zagen.

De verschillende toepassingen van een kettingzaag

De motorkettingzaag kan voor diverse toepassingen gebruikt worden. Ten eerste kunt u deze zaag gebruiken als u bomen wil vellen of enkel van takken wil ontdoen.

Heeft u een boom in de tuin staan die u niet meer zo mooi vindt, dan kunt u de zaag gebruiken om de boom om te zagen. Wordt de boom te hoog of te breed, dan gebruikt u de zaag om de boom wat kleiner of smaller te maken. 

Daarnaast wordt de zaag ook gebruikt in de bouw, door professionele timmerlieden. Dit komt omdat de zaag gemakkelijk en vooral snel werkt, wat op de bouw een groot pluspunt is. De zaagsnede is niet zo netjes, maar de zaag doet zijn werk wel goed en snel.

Tot slot kan de zaag ook bij vele andere toepassingen gebruikt worden, die u misschien niet zou verwachten. Zo wordt de zaag bijvoorbeeld ook door kunstenaars gebruikt, bijvoorbeeld bij het ijsbeeldhouwen of bij het houtbeeldhouwen.

Ook de brandweer gebruikt de zaag regelmatig: de kettingzaag zit zelfs in de standaard uitrusting van een brandweerauto.

Verschillende soorten kettingzagen

Over het algemeen zijn er drie soorten kettingzagen. Het gaat om de elektrische zaag, de benzinekettingzaag en de steenkettingzaag.

De elektrische zaag wordt aangesloten op het stroomnetwerk, de benzinekettingzaag werkt op benzine en de steenkettingzaag wordt gebruikt om steen en beton te zagen. Deze zaag heeft een iets andere ketting dan de standaard motorkettingzaag, namelijk met zaagtanden van diamant. De steenkettingzaag wordt enkel gebruikt door professionals, niet door doe-het-zelvers.

Een elektrische zaag of benzinekettingzaag?

De steenkettingzaag wordt niet gebruikt voor huis-, tuin- en keukenwerk, maar de elektrische zaag en de benzinekettingzaag worden wel door doe-het-zelvers gebruikt.

Gaat u een zaag aanschaffen, dan moet u zich afvragen welke zaag het beste bij u past. Het voordeel van een elektrische zaag, is het feit dat deze zaag erg licht is. Daarnaast produceert de zaag weinig geluid bij het werken. Het nadeel van deze zaag, is dat de zaag vast zit aan een draad voor de stroomtoevoer. Dit kan u wat beperken tijdens het zagen. Let u even niet goed op, dan kunt u de draad zelfs doorzagen.

Neemt u een benzinekettingzaag, dan heeft u hier geen last van. Wel is deze zaag zwaarder dan de elektrische zaag en produceert het apparaat bovendien meer geluid. Vraag uzelf af welke voordelen u zwaarder vindt wegen en schaf de zaag aan die bij u past.

Een zaag bestellen bij Conrad

Heeft u een hoogwaardige zaag nodig om in de tuin te kunnen werken, bijvoorbeeld om bomen om te zagen? Dan bent u bij Conrad aan het juiste adres. Wij verkopen diverse elektrische zagen en benzinekettingzagen, die u stuk voor stuk in de tuin kunt gebruiken.

Neem een kijkje in ons online aanbod, verdiep u wat meer in de producten die aan uw eisen voldoen en kies de beste zaag in ons online assortiment. Bestelt u deze zaag in onze online shop, dan heeft u uw aankoop binnen enkele dagen al in huis. U hoeft dus nooit lang te wachten voor u met uw nieuwe zaag in de tuin kunt klussen.

Wanneer mag ik bomen snoeien en kappen?

U mag niet zomaar bomen kappen, ook al is de boom ziek en bijna dood. Daar zijn bepaalde regels voor. Het is raadzaam om zich vooraf daarin te verdiepen. Bijna altijd is een zogehetenomgevingsvergunning (vroeger kapvergunning geheten) noodzakelijk.

Allereerst zijn er per gemeente regels of voorschriften om een boom te kappen. U zult altijd eigenaar van de grond moeten zijn waar de boom op staat. Maar ook dan is niet altijd zomaar toegestaan. Tegenwoordig hebben veel gemeenten lijsten met soorten bomen waarvoor een vergunning vereist is. Een conifeer mag dan bijvoorbeeld wel gekapt worden en een beuk niet. Soms moet er ook herplant plaatsvinden.

Door zijn functie is de boom van 'algemeen nut'. De uitspraak: "Het is mijn boom en ik mag ermee doen wat ik wil," is nooit geldig. Een boom planten mag altijd, maar voor kappen zijn wettelijke regels.
De boetes voor illegale kap zijn vaak niet misselijk, zelfs voor zwaar snoeien kan dat behoorlijk zijn. Dat kan in de duizenden euro's lopen!

Kappen tijdens broedseizoen

Daarnaast zijn er nog extra regels tijdens het broedseizoen, dat jaarlijks loopt van 15 maart tot 15 juli. In die periode mogen broedende vogels niet verstoord worden. Het is dus niet per se verboden om in die periode te kappen of te snoeien.
Maar ook buiten die periode heeft u dus vaak een omgevingsvergunning nodig.