Advies

Deze tekst is automatisch vertaald.

Interessante feiten over LED-buizen

Efficiënt omgaan met energiebronnen wordt steeds meer de focus van verantwoordelijke ondernemers.

Dit is niet verwonderlijk, want de voordelen zijn duidelijk. Naast het beschermen van ons milieu, worden ook de bedrijfskosten drastisch verlaagd.

Er is een enorm besparingspotentieel, vooral als het gaat om verlichting, als conventionele fluorescentielampen worden omgezet in energiebesparende LED-buizen.

Energiezuinige LED-buizen als plafondverlichting in een Conrad-tak.

  • Wat zijn ledbuizen?

  • Hoe worden LED-buizen geconstrueerd?

  • Belangrijke technische parameters van LED-buizen

  • Conversie van neonlichten naar LED-buizen

  • De juiste LED-buis kiezen

  • Conclusie:

 

Wat zijn ledbuizen?

Fluorescentielamp

In termen van beschikbare lengtes en diameters hebben LED-buizen dezelfde vorm als conventionele TL-buizen. De conventionele tl-buis bestaat sinds het midden van de jaren twintig als technisch idee. Er werd een gasontlading gebruikt van edelgassen die ultraviolet licht uitzonden.

Neon werd onder meer als gas gebruikt, wat resulteerde in de aanduiding "neonbuis". De lichtgevende laag in de tl-buis wordt gestimuleerd om te gloeien door de UV-straling van het lichtgevende edelgas zelf en straalt zichtbaar licht uit.

Een starter is vereist om tl-buizen te laten functioneren. Samen met een smoorspoel wekt hij de kortstondige hoogspanning op die nodig is om de gasontlading te starten. De smoorspoel wordt ook vaak een ballast genoemd en beperkt ook de stroomtoevoer tijdens bedrijf.

De nadelen van TL-buizen zijn de elektrotechnische inspanning, het stroomverbruik, het flikkeren van het lichtnet, koudwit licht en uiteindelijk de gifstoffen in de buis zelf.

Klassieke TL-buis met aan één zijde aansluitcontacten.

Overigens:

Als er in een gebouw veel tl-buizen in gebruik zijn, zorgen de smoorspoelen voor een hoge inductieve belasting. Hierdoor ontstaat een reactieve stroom die heen en weer pendelt tussen verbruiker en generator. Om ervoor te zorgen dat deze blindstroom, die wordt geregistreerd door industriële klanten, de elektriciteitsrekening niet onnodig opdrijft, moet deze tegen hoge kosten worden gecompenseerd.

Krachtige LED's (Light Emitting Diodes) openen volledig nieuwe mogelijkheden om de vorm van de tl-buis te behouden en de nadelen ervan te overwinnen. Flikkerende en giftige neonbuizen en zoemende lampbehuizingen behoren tot het verleden. In onze LED-gids vindt u verder interessante en uitgebreide informatie over hoe LED's werken.

LED-gids
 

Hoe worden LED-buizen geconstrueerd?

Krachtige LED

Krachtige SMD-led.

Bij een LED-buis worden veel heldere LED's op een langwerpige printplaat gemonteerd en in de buis gestoken.

SMD-leds (SMD: "Surface Mounted Device", Duits: "Surface-mountable component") worden gebruikt voor industriële montage. De op deze manier uitgeruste LED-lampen worden ook wel SMD LED-buizen genoemd.

De eigenlijke buis bestaat uit een wit gecoate kunststof behuizing, die in het geval van Osram LED buizen is gemaakt van breukvast polycarbonaat. De coating wordt gebruikt om de ogen te beschermen om te voorkomen dat verblinding rechtstreeks in het licht van een LED kan komen.

De LED-lampen kunnen zo worden gekozen dat ze licht uitstralen in de gewenste kleur, bijvoorbeeld daglichtwit licht dat niet zo vermoeiend is voor het menselijk oog. Afhankelijk van de elektronische apparatuur kunnen de tl-buizen ook worden gedimd.

 

Belangrijke technische parameters van LED-buizen

Vorm

De lengtes van de LED-lampen zijn grotendeels gestandaardiseerd: ze zijn verkrijgbaar in de lengtes 600, 1.200 en 1.500 mm. Er zijn nu echter ook andere lengtes beschikbaar.

De aanduiding T8 wordt meestal gevonden voor de diameter. Deze aanduiding is gebaseerd op de waarde van een achtste van een inch. T8 betekent dus 8 keer 3.175 mm (1/8 inch) en komt overeen met ca. 26 millimeter.

In de tussentijd is T8 de gangbare maat voor TL-buizen. Er zijn ook enkele slankere modellen verkrijgbaar met een diameter van T5 (16 millimeter).

LED buis G13 T8 van Philips Lightning.

 

Fitting

Het getal naast de basisaanduiding "G" geeft de afstand tussen de basispennen in millimeters aan.

De veelgebruikte G13-fitting werd behouden van de conventionele TL-buis, zodat deze kan worden omgezet in LED-buizen zonder de buisfitting te veranderen. Dit geldt ook voor de G5-aansluiting.

Een deel van de buizen met ledverlichting van leveranciers zoals Osram en Philips hebben roterende eindkappen, waardoor het licht kan worden uitgelijnd met de gemonteerde ledlampen.

LED-buis

LED buis van Osram met G13 fitting.

 

Voedingsspanning

De bedrijfsspanning ligt tussen de 30 en 230 volt. LED-buizen met een bedrijfsspanning van 230 volt worden meestal gebruikt met conventionele of verliesarme voorschakelapparaten. Als de bedrijfsspanning lager is, werken de LED-buizen op elektronische voorschakelapparaten (EVG).

 

Vermogen

Het vermogen van een LED-buis wordt gegeven in watt (W). Tot nu toe vermeldt de productnaam vaak ook de voldoende vermogenswaarde van een conventionele lamp (ook in watt).

Zo komt een LED buis met 19,1 W overeen met een conventionele lichtbron met 58 W.

Hoe meer leds er in de ledbuis zijn ingebouwd, hoe hoger de lichtopbrengst.

 

Lichtstroom

De lichtstroom in lumen (lm) zegt iets over de helderheid van het uitgestraalde licht. Ter vergelijking: een conventionele 25 watt gloeilamp straalt ongeveer 220 lumen uit. De LED buis G13 T8 van Osram met 7,6 W biedt 700 - 800 lumen met energie-efficiëntieklasse A +.
Voor een kantoor wordt ongeveer 280 lumen per vierkante meter aanbevolen. Voor één kantoor van 10 vierkante meter zijn dus dertien gloeilampen van 25 watt nodig, maar slechts vier LED-buizen van Osram.

 

Lichtkleur

LED TL-buizen van Osram en andere fabrikanten zijn voorzien van driecijferige kleurcodes. Het eerste cijfer vertegenwoordigt de kleurweergave-index Ra (CRI voor "Kleurweergave-index"), meestal 8 voor de waarde 80. 
Ter vergelijking: daglicht of gloeilampen hebben een kleurweergave-index van 100 Ra vanwege het volledige lichtspectrum.

De twee volgende cijfers geven de duizenden en honderden kleurtemperatuur aan.

De cijferreeks 840 betekent: kleurweergave-index 80 en kleurtemperatuur 4.000 Kelvin (komt overeen met neutraal wit). Deze informatie wordt meestal ook op de verpakking verwoord, zodat de keuze eenvoudig is.

Etikettering van verpakking van een T8 LED-buis met
120 cm, 19 W, Ra 80 en 6500 Kelvin.  

 

Levensduur en schakelweerstand

Afhankelijk van het type kunnen LED-buizen een levensduur hebben van enkele 10.000 uur. De led-lampen genereren dan nog zo'n 70 procent van hun oorspronkelijke lichtstroom.

De fabrikanten drukken vaak de belangrijkste technische gegevens in duidelijke vorm op de smalle verpakking.

Verdere informatie zoals de schakelweerstand vindt u in de technische gegevensbladen van de respectievelijke lampen.

Alle belangrijke gegevens van de LED-buis in één oogopslag.

 

Conversie van neonlichten naar LED-buizen

Het hangt allemaal af van de ballast

Elektronische ballast voor lampinstallatie.

Voor neonlichten worden voorschakelapparaten met verschillende technologieën gebruikt. Conventionele ballasten (KVG) zijn in feite alleen smoorspoelen die kortstondig de startspanning opwekken en later de stroom door de neonbuis beperken tijdens bedrijf.

Aangezien conventionele voorschakelapparaten hoge vermogensverliezen hebben, zijn verliesarme voorschakelapparaten (VVG) ontwikkeld. Er is een poging gedaan om de vermogensdissipatie van de smoorspoelen te verminderen door de massa te vergroten en betere magnetische materialen te gebruiken.

In de loop van de verdere technische ontwikkeling kwamen armaturen met elektronische voorschakelapparaten (EVG) op de markt, die vanwege de hoge schakelfrequentie geen massieve smoorspoelen meer nodig hebben. Het vermogensverlies is beduidend lager dan bij conventionele of verliesarme voorschakelapparaten en ook een starter is niet meer nodig.

Hierdoor zijn er ook LED buizen die ontworpen zijn voor de verschillende ballasten:

LED-buizen voor conventionele voorschakelapparaten
LED-buizen voor verliesarme voorschakelapparaten
LED-buizen voor elektronische voorschakelapparaten

Technische notitie:

De LED buizen voor lampen met conventionele voorschakelapparaten (KVG) of verliesarme voorschakelapparaten (VVG) werken direct op de 230 V netspanning. Daarom moet bij het vervangen van de lamp ook de starter worden verwijderd en vervangen door een LED-starter.

De LED-starter is in feite een kortsluitbrug waardoor de netspanning direct wordt doorgegeven aan de aansluitingen van de LED-buis.

Bij LED-buizen die zijn ontworpen als vervangingslampen voor neonlampen met elektronische voorschakelapparaten (EVG), moet de technische documentatie goed worden gelezen om te zien of ze ook kunnen worden gebruikt in combinatie met conventionele of verliesarme voorschakelapparaten. Afhankelijk van de lampfabrikant en lamptype is dit toegestaan of uitdrukkelijk verboden.

Juridische Aanwijzing:

Als bij het ombouwen naar LED-buizen alleen de lamp en eventueel de starter worden vervangen, worden de LED-buizen aangeduid als retrofit-varianten. Een technische aanpassing van de armatuur is in dit geval niet nodig.

Bij de conversievariant van een LED-buis moet een complexe conversie van de bestaande armatuur worden uitgevoerd. In sommige gevallen moeten componenten uit de armatuur worden verwijderd en de bedrading worden vervangen. Dit wordt niet aanbevolen omdat het automatisch de operator van de armatuur in de fabrikant verandert. Dit betekent dat de exploitant van een op deze manier omgebouwd armatuur moet voldoen aan alle verplichtingen die ook wettelijk verplicht zijn voor fabrikanten.

Bij twijfel moet aan de fabrikant van de armatuur en aan de fabrikant van de LED-buis gevraagd worden in hoeverre een combinatie toelaatbaar is.

 

De juiste LED-buizen kiezen

De specifieke keuze van een ledbuis hangt uiteindelijk af van het bestaande armatuur en het benodigde licht op de plaats van gebruik.

Lichttechniek

Voordat er voor een ledbuis kan worden gekozen, moet de techniek van de bestaande tl-lamp worden gecontroleerd. Als de armatuur een starter heeft, moet een LED-buis voor conventionele of verliesarme voorschakelapparaten worden gekozen. Als de armatuur geen starter heeft, wordt een elektronische ballast (EVG) geïnstalleerd.
 

Lamp vermogen

Het vermogen van de led-lichtbron moet altijd zo gekozen worden dat de lichtopbrengst bijna even hoog is als die van de originele lichtbron. Om de selectie gemakkelijker te maken, nemen de fabrikanten van ledlichtbronnen vaak altijd beide waarden op. Het vermogen van de led-lichtbron mag het maximaal toegestane vermogen van de neonbuis niet overschrijden.   
 

Afmetingen lamp

De volgende stap is om een lichtbron in de juiste maat te selecteren. Naast de lengte van de LED buis (bijv. 120 cm) spelen ook de diameter (bijv. T8) en de afstand tussen de contactpennen (lampvoet) een belangrijke rol.
 

Lichtkleur

De lichtkleur is afhankelijk van het beoogde gebruik. Op kantoor is daglichtwit licht aangenaam en maakt werken zonder vermoeidheid mogelijk. In een verkoopruimte waar kleuren en contrasten moeten worden benadrukt, is koud lichtwit de betere lichtkleur.
 

Omgevingsomstandigheden

TL-buizen van glas zijn niet altijd inwisselbaar voor LED-buizen van kunststof. Agressieve dampen of hoge temperaturen kunnen het gebruik van LED-buizen onmogelijk maken. Bij twijfel moet de fabrikant worden gevraagd naar de mogelijke toepassing.

 

Conclusie:

Het vervangen van een TL-buis voor een met LED-lampen is in principe geen probleem. U moet echter rekening houden met enkele belangrijke punten, zowel op het gebied van technische implementatie als op juridisch gebied.

Wie dit zelf niet vertrouwt of op grote schaal tl-buizen wil ombouwen, moet beslist vooraf en ter plaatse uitgebreid advies inwinnen bij experts die het onderwerp goed kennen.

Conrad Electronic Benelux b.v. heeft uw toestemming nodig voor het gebruik van individuele gegevens, onder meer om de werking van de website te garanderen en om informatie over uw interesses weer te geven. Door op "Akkoord" te klikken geeft u hiermee uw toestemming. Gedetailleerde informatie vindt u in onze verklaring inzake gegevensbescherming.
U hebt de mogelijkheid om uw toestemming in het privacybeleid te allen tijde in te trekken.
Afwijzen
Akkoord