bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Bent u op zoek naar LED lampen voor binnen of buiten? U vindt ze bij ons van elk denkbaar type. Wilt u dimbare LED-lampen of LED-lampen met afstandsbediening? Ook die vindt u in ons assortiment.

Wat zijn LED-lampen en waar moet u op letten?

De term LED-lampen betekent alle lampen die licht genereren met behulp van lichtemitterende diodes. Terwijl lichtgevende dioden aanvankelijk alleen werden gebruikt voor signaaltoepassingen, groeide hun toepassingsgebied in de loop van de tijd. Door de constante doorontwikkeling van de lampen kon een aanzienlijk hogere lichtsterkte worden gegenereerd. Als gevolg hiervan steeg de vraag, kon de massaproductie toenemen en daalden de aanvankelijk hoge prijzen voor LED-lampen. Maar hoe wordt het licht specifiek gegenereerd? Het principe erachter wordt snel uitgelegd, lees er meer over in onze gids

Voordelen van LED-lampen

Koud licht, hoge prijs, vertraging bij het inschakelen en bovendien niet dimbaar, sommige vooroordelen tegen LED's blijven hardnekkig, maar onwaar. Veel mensen waren sceptisch over de marktintroductie van de LED-lampen en bekritiseerden vooral de onnatuurlijke lichtkleuren en de hoge inkoopprijzen. De geliefde gloeilamp is inmiddels vervangen door alternatieve lampen. De LED-lampen, die in verschillende maten, vormen en kleuren verkrijgbaar zijn, spelen hierin een grote rol.

De meeste mensen zijn ondertussen overtuigd van de voordelen van LED-lampen. Als u voor verlichting op hoogwaardige lichtdiodes vertrouwt, bespaart u veel elektriciteit in vergelijking met conventionele gloeilampen. De aanschaf is iets duurder, maar dankzij de bespaarde elektriciteit en de lange levensduur loont de investering snel. In tegenstelling tot conventionele gloeilampen, worden LED-lampen als zeer robuust en bestendig beschouwd en worden ze niet heet. Dankzij hun lage warmteontwikkeling kunnen ze op veel plaatsen worden gebruikt voor verlichting. Lichtgevende diodes zijn geïnstalleerd in kleine ketens van lampen die op batterijen werken en kunnen ook oplichten op plaatsen waar geen hete lampen zouden worden gebruikt. LED-lampen van hoge kwaliteit maken daarnaast indruk met hun natuurlijke kleur en hoge lichtopbrengst zonder noemenswaardige opstartfase, zoals u wellicht bekend bent bij andere spaarlampen.

Overigens verwijst de term "spaarlamp" vooral naar compacte fluorescentielampen, maar spaarlampen omvatten eigenlijk ook lampen met leds of halogeenlampen. Volgens een verordening van de Europese Unie (EG nr. 244/2009) mogen alleen verlichtingsartikelen die een bepaald rendement behalen, spaarlampen worden genoemd. Het type lichtopwekking is niet relevant. 

Door hun compacte ontwerp kunnen de kleine lichtgevende dioden op verschillende manieren worden geïnstalleerd en schitteren in verschillende vormen en maten, bijvoorbeeld in klassieke LED-plafondlampen en LED-plafondspots, in LED-buizen en in LED-lampen.

Lumen, design, lange levensduur: belangrijke criteria bij het kopen van LED-lampen

Met LED verlichting verlicht u hele woon-, kantoor- en bedrijfsruimtes of zet u subtiele accenten. Welke LED-lamp voor u geschikt is, hangt af van veel verschillende factoren en het toepassingsgebied. Hieronder vindt u de belangrijkste aankoopcriteria voor leds.

Vorm

LED's zijn uiterst flexibel en kunnen gemakkelijk in verschillende lampen worden ondergebracht. In ons assortiment vindt u een grote selectie LED lampen in diverse uitvoeringen, waaronder bijvoorbeeld de klassieke vorm van een gloeilamp, kaars en buis of in meer bijzondere uitvoeringen zoals fles, vaas of stervorm. Er zijn ook speciale LED-lampen voor speciale doeleinden.

Fitting

Als u naar LED wilt overschakelen, is de uitwisseling meestal eenvoudig. Let op de basis van de LED-vervanging bij aankoop. De basis van lichtgevende dioden wordt geleverd als een Edison-draad, net als conventionele lampen. U vindt ook draad-ID's E14, E27 of E40 in het LED-gebied. In ons assortiment vindt u meer "ongebruikelijke” soorten fittingen, bijvoorbeeld in de vorm van staven en buizen.

Lumenwaarde en Kelvin

Moderne LED-technologie maakte het mogelijk om de fijnste lichtnuances gericht toe te passen. Zo zijn led lampen verkrijgbaar in verschillende tinten wit. Afhankelijk van waar en voor welk doel uw ledlamp gebruikt gaat worden, bepaalt u de lichttemperatuur, dus de lichtkleur. Dit wordt gegeven in Kelvin. Hoe lager de Kelvin-waarde op de verpakking van uw ledlamp, hoe warmer de kleur. Warm wit varieert tussen 2.700 en 3.300 Kelvin, neutraal witte lampen tussen 3.300 en 5.300 Kelvin en LED-lampen met waarden die verder gaan dan dit geven daglicht helder wit licht af. Afhankelijk van de lichtsituatie kunt u kiezen voor daglichtwit licht voor op de werkplek, neutraal wit in het huishouden en warmwit licht voor ontspanning. Naast lichtgevende diodes met wit licht bieden wij een selectie van lichtbronnen in vele andere kleuren aan. 

Uitstraalhoek

De stralingshoek van LED-lampen wordt gemeten in graden en geeft informatie over de mogelijke diameter van de lichtkegel die een LED-lamp genereert. Wilt u maar één foto verlichten, dan kunt u kiezen voor een lamp met een kleine stralingshoek. Voor het verlichten van hele ruimtes wordt een grotere hoek aanbevolen, bijvoorbeeld met een LED plafondlamp. U vindt LED plafondlampen in verschillende soorten en maten en in verschillende lumen- en Kelvin-gebieden.

Speciale functies

Sommige LED-plafondlampen en andere lampen met LED's zijn voorzien van diverse extra functies. Zo vindt u bijvoorbeeld led plafondlampen met een kleurwisseling, ster effect of zelfs met een geïntegreerde rookmelder. Lichtemitterende diodes doen qua dimbaarheid geenszins onder voor hun voorgangers. Zo dimt u uw LED plafondlamp in een handomdraai om een ontspannen avond door te brengen in subtiel licht.

Levensduur

Veel fabrikanten bieden een richtlijn voor de levensduur. Controleer en vergelijk de informatie om zo lang mogelijk van de gekozen lichtbron te genieten.

Onze praktische tip: Design heeft geen lampenkap nodig 

Design speelt een speciale rol in het LED-gebied. Zelfs LED-retrofits die speciaal zijn ontworpen voor het eenvoudig vervangen van standaard gloeilampen zijn indrukwekkend. In sommige gevallen zelfs zonder lampenkap. Een verscheidenheid aan decoratieve LED-lampen in een minimalistische stijl, vakkundig geënsceneerd, veranderen snel in een echte blikvanger.

FAQ - veelgestelde vragen over LED-lampen

Past een LED-lamp in de fitting van conventionele gloeilampen?

Ja, ledlampen passen in de conventionele fitting die u kent van gloeilampen. U kunt hierdoor ook eenvoudig overgaan op LED lampen.

Is de lichtsterkte van leds vergelijkbaar met die van conventionele gloeilampen?

Ja, let bij de aankoop op de informatie over helderheid, lichtkleur en eventueel de stralingshoek om de juiste lamp voor uw toepassing te vinden. Op deze manier kunt u profiteren van de voordelen van lichtgevende diodes zonder de helderheid op te offeren die bekend is bij gloeilampen.

Kunnen lampen met leds gemakkelijk gedimd worden?

Alleen speciaal hiervoor ontworpen leds zijn dimbaar. Als u op zoek bent naar dimbare lichtgevende diodelampen om elektriciteit te besparen en om zonder veel moeite een aangename verlichtingssfeer te creëren voor ontspanning, moet u bij het kopen controleren of de lamp dimbaar is of niet.