Bent u een zakelijke klant?
Deze instelling past het productassortiment en de prijzen aan uw behoeften aan.
Ja
Nee

Advies

Deze tekst is automatisch vertaald.

 

Interessante feiten over lichtbuizen

  • Wat is een lichtslang?

  • Welke lichtbuizen zijn er?

  • Waar moet je op letten bij het kopen van lichtbuizen?

  • De juiste focus: mogelijke accessoires

  • FAQs: De meest gestelde vragen over lichtbuizen

  • Conclusie: hoe vind je de juiste lichtslang?

Wat is een lichtslang?

Een light tube is een decoratieve verlichting die bijzonder geschikt is voor feestjes en bijzondere effectverlichting. Lichtbuizen zijn transparante buizen waarin zich kleine lichtgevende lichamen bevinden. Door de gladde buitenwand is het bijzonder gemakkelijk om lichtbuizen om objecten te wikkelen of langs objecten te trekken zonder dat de buis in de knoop raakt of vast komt te zitten aan hoeken en randen. Een ander voordeel van een lichtbuis is dat de omhulling van de buis het licht van het lichtgevende element breekt en zo verblinding grotendeels voorkomt. Naast tijdelijke feestverlichting of seizoensverlichting (zoals kerstversiering) zijn lichtbuizen ook geschikt voor het permanent verlichten van trappen, paden of balkonleuningen.

Welke lichtbuizen zijn er?

Halogeen lichtslang

Kleine halogeenlampen worden gebruikt in halogeenlichtbuizen. Technisch gezien zijn halogeenlampen kleine gloeilampen waarvan de gloeidraden langer meegaan en dankzij halogenen helderder kunnen schijnen. Het weggooien van halogeenlampen is geen probleem, deze kunnen net als gloeilampen bij het normale huisvuil worden weggegooid. Halogeenlichtbuizen hebben meestal een hogere lichtsterkte dan die met LED-lichtlichamen. Halogeenlichtbuizen zijn doorgaans geschikt voor binnen- en buitengebruik (beschermingsklasse IP 44). Hun mogelijkheid om te dimmen is voordelig, maar het technisch hogere energieverbruik is nadelig.


LED-lichtslangen

Led-lichtbuizen worden gebruikt in led-lichtbuizen, die veel minder elektriciteit verbruiken dan halogeenlichtbronnen. Ledlampen werken met light-emitting diodes en zijn daardoor minder warm dan halogeenlampen. Vanwege het lage stroomverbruik kunnen ook lichtbuizen met batterijvoeding worden aangeboden, die effectverlichting mogelijk maken weg van een stroombron. Ze zijn doorgaans geschikt voor gebruik binnen en buiten (beschermingsklasse IP 44). Sommige LED-lichtbuizen, zogenaamde lopende lichtbuizen, hebben effectprogramma's die kunnen worden gebruikt om lichtstromen, golven of flitsen te genereren.

Lichtslang

EL-snoer

EL-snoeren, elektroluminescente snoeren of lichtsnoeren werken niet met lichtgevende lichamen die in een slang zijn aangebracht, maar de kabel zelf is gemaakt van speciale materialen die door elektriciteit worden gestimuleerd om te gloeien. Met EL-snoeren kun je beduidend kleinere radii creëren dan met lichtbuizen, en door het ontbreken van lichtbronnen is er geen warmteontwikkeling. Het stroomverbruik van EL-snoer is erg laag. Met EL snoer zijn interessante effecten te bereiken, maar in tegenstelling tot halogeen of LED lichtbuizen wordt er minder helderheid gegenereerd en is de lichtopbrengst beduidend lager.

Waar moet je op letten bij het kopen van lichtbuizen?

  • Gewenste lengte

  • Helderheid

  • LED, halogeen of EL

  • Bevestiging

Onze praktische tip

Om zo lang mogelijk van de nieuwe lichtbuis te kunnen genieten, is het absoluut noodzakelijk om de door de fabrikant aanbevolen buigradii aan te houden en niet eronder te gaan. Lichtbuizen mogen nooit kleiner zijn dan 20°C omdat het plastic gemakkelijker breekt als het koud is. Als u de lichtslang voor het buigen en leggen ongeveer 10 tot 15 minuten inschakelt, warmt deze op en wordt het buigen en leggen gemakkelijker. Maar let op: de lichtslang moet voor montage worden losgekoppeld van het lichtnet!

     

De juiste focus: mogelijke accessoires

Verlengingskabel:
Naast de werkelijke lengte van de slang hebben de meeste lichtbuizen een stroomaansluitkabel van ongeveer 1,5 m lengte. Stopcontactlocaties zijn vaak zeldzaam, vooral buitenshuis, en de gewenste installatielocatie kan verder weg zijn van de dichtstbijzijnde stroombron. Als een overeenkomstige verlengkabel nodig is, moet deze tegelijkertijd worden besteld, zodat de montage onmiddellijk kan beginnen.

Timer:
Zeker wanneer de lichtslang als permanente verlichting gebruikt gaat worden, kan een timer gebruikt worden om te bepalen wanneer het licht aangaat. Dit bespaart elektriciteit zonder dat trappen en paden permanent onverlicht blijven.

Bevestigingsmateriaal:
Voor de montage zijn speciale goothaken, U-rails en bevestigingsclips beschikbaar, waarmee lichtslangen snel en eenvoudig kunnen worden gelegd zonder schade te veroorzaken.

FAQs: De meest gestelde vragen over lichtbuizen

Blauwe buis van licht

Kunnen lichtbuizen worden gebruikt voor indirecte verlichting?
Lichtbuizen zijn ideaal voor gebruik als indirecte verlichting, omdat ze gemakkelijk te leggen zijn. Om eventuele warmteontwikkeling te voorkomen hebben hiervoor LED lichtbuizen de voorkeur.

Zijn lichtbuizen dimbaar?
Halogeenlichtbuizen kunnen worden gedimd, LED-lichtbuizen alleen als dit expliciet vermeld staat in de artikelomschrijving.

Kunnen lichtbuizen worden ingekort of verlengd?
Hier is geen duidelijk antwoord. Sommige lichtbuizen kunnen worden ingekort en verlengd, andere niet. Aangezien dit decoratieve objecten zijn die stroom voeren, moet de bedieningsinstructies worden geraadpleegd voordat er ongelukken ontstaan.

Conclusie: hoe vind je de juiste lichtslang?

De juiste lichtslang vinden is vooral een kwestie van persoonlijke smaak. Lichtbuizen zijn verkrijgbaar in een grote verscheidenheid aan kleuren, lengtes, helderheden en diktes en hun toepassingsmogelijkheden zijn nog talrijker. Zeker bij seizoensdecoratie zijn de flexibiliteit van lichtbuizen en de mogelijkheid om ze elk jaar anders te gebruiken grote voordelen. Indien er al een gewenst gebruik is, dient niet alleen de lengte van de benodigde lichtslang te worden bepaald, maar ook de stroomvoorziening en montagemogelijkheden dienen bekeken te worden om onaangename verrassingen tijdens de montage te voorkomen. Als u deze vragen eenmaal heeft opgehelderd, zijn prachtige decoratieve effecten gegarandeerd.

 
Conrad Electronic Benelux b.v. heeft uw toestemming nodig voor het gebruik van individuele gegevens, onder meer om de werking van de website te garanderen en om informatie over uw interesses weer te geven. Door op "Akkoord" te klikken geeft u hiermee uw toestemming. Gedetailleerde informatie vindt u in onze verklaring inzake gegevensbescherming.
U hebt de mogelijkheid om uw toestemming in het privacybeleid te allen tijde in te trekken.
Afwijzen
Akkoord