bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Lichtslangen: verlichting voor binnen en buiten

Als directe of indirecte verlichting in de kamer, als feestverlichting in de tuin of als decoratie op het balkon: een lichtslang is geschikt voor vele ruimtes en kan zowel binnen als buiten worden gebruikt. Ontdek welke soorten er zijn en wanneer welke lichtslang geschikt is. Op deze pagina informeren wij u over nuttige accessoires.


Wat is een lichtslang?

Uitgeschakeld en opgerold om ruimte te besparen, doet een lichtslang denken aan een typische tuinslang. Zo heeft het ook zijn naam gekregen. Wanneer de lichtslang is uitgerold, kan hij langs een plafond, op de vloer of rechtstreeks aan meubels worden bevestigd.

De lichtslang wordt vaak vergeleken met een lichtketting. Hoewel beide op elkaar lijken, zijn ze niet hetzelfde decoratieve element. Een lichtketting bestaat meestal uit een dun draad. Lichtbronnen zoals LED's worden er op bepaalde afstanden aan bevestigd. In een lichtslang zijn de lichtbronnen altijd omgeven door een beschermende laag. Een lichtketting is dus slechts beperkt geschikt voor gebruik buitenshuis, maar de buis wel.

De lichtslang onderscheidt zich ook van de LED-strip. LED-strips zijn veel korter dan lichtslangen en -buizen. LED-strips hebben vaak één zijde met lijm en worden rechtstreeks op muren, plafonds, vloeren en meubels geplakt.

De mantel beschermt echter niet alleen de lichtbronnen binnenin. Het uitgestraalde licht wordt gebroken door het materiaal. Kijkers worden dus nauwelijks verblind, zelfs als zij rechtstreeks in het touwlicht kijken.

In de slang zit de eigenlijke bron van het gewenste licht. Naast koud en warm wit voor verlichting zijn ook kleuren als blauw of rood populair geworden voor decoratieve effecten.

Goed om te weten: verlichting met IP44 bescherming voor buiten

Om ervoor te zorgen dat de verlichting ook geschikt is voor buiten, moet zij ten minste IP44-bescherming hebben. Daardoor is het ook in de tuin beschermd tegen voorwerpen met een diameter van één millimeter en spatwater. Let op: De lichtbron is niet waterdicht. Het zou pas waterdicht zijn vanaf IP65.


Welke soorten lichtslangen zijn er?

De lichtbronnen maken het verschil en worden gebruikt als criteria voor type-subgroepen. Drie lichtbronnen hebben zich gevestigd als de standaard. Elk heeft zijn eigen voordelen. Op de eerste plaats komt echter duidelijk de LED lichtslangen. Daarna volgen halogeen- en EL-lichtslangen.


LED-lichtslangen

LED-verlichting wordt erg vaak gebruikt. Als LED-lichtslagnen brengen zij de voordelen van beschermde en relatief verblindingsvrije verlichting en voegen daar nog een ander aspect aan toe: minder stroomverbruik.

Aangezien LED's met weinig energie kunnen werken, hoeven LED-lichtslangen bovendien niet noodzakelijk via kabels en netstekkers op het elektriciteitsnet in huis te worden aangesloten. Net als bij de LED-strips vertrouwen veel fabrikanten van LED-lichtslangen op batterijen of oplaadbare accu's. Dit is een groot voordeel voor alle decoratie-ideeën waarbij de zichtbare stroomkabels het effect zouden verstoren.

Onze praktische tip: zet accenten met gekleurde LED's

Als u van kleurrijk en opvallend houdt, kunt u veel effecten bereiken met LED-licht. Een LED-lichtslang kan niet alleen koud wit of warm wit zijn, maar bijvoorbeeld ook werken met blauwe, rode of gele LED's. Er zijn ook LED lichtslangen die programmeerbaar zijn. De kleuren kunnen in lichte banen bewegen, golven creëren of flitsen.

Overigens: ook op het gebied van lichtslangen en strips loopt de LED-technologie voorop, en de termen LED-lichtslang en LED-strips worden vaak synoniem gebruikt voor de hele verlichtingsgroep.


Halogeen-lichtslangen

Minder gebruikelijk dan de LED lichtslangen zijn modellen met een halogeenlamp. Zij gebruiken geen LED's maar gloeilampen, die navenant meer elektriciteit verbruiken.

Door hun gloeidraad zijn ze echter ook helderder dan veel LED-lichtslangen. Bovendien zijn LED's vaak niet dimbaar, terwijl halogeenlampen dat wel zijn.

Net als bij de LED-modellen wordt meestal voldaan aan de beschermingsklasse IP44, zodat gebruik in kamers, op balkons, terrassen en in tuinen mogelijk is.

Lichtgevens snoer

Het is minder bekend, maar het wordt op veel gebieden gebruikt. De diameter van de buis is zeer dun, zodat het meer lijkt op een lichtsnoer.

Het belangrijkste verschil met LED en halogeen lichtslangen is dat er binnenin geen lichtbron wordt gebruikt, maar dat het EL-snoer zelf de lichtbron is. Het is een elektroluminescent snoer (vandaar de afkorting EL) dat zelf licht uitstraalt met elektriciteit.

Net als de LED-lichtslang geeft het EL-snoer weinig warmte af en is het energiebesparend. Er wordt echter minder helderheid geproduceerd dan met halogeen of LED.


Welke accessoires zijn noodzakelijk, welke zijn optioneel?

Voor het gebruik van EL-lichtsnoeren, halogeen- en LED-lichtslangen is energie nodig. Deze wordt gevoed door een batterij of oplaadbare accu, of er moet een voedingseenheid beschikbaar zijn. Dit laatste behoort tot de leveringsomvang van de meeste leveranciers. Batterijen en oplaadbare batterijen moeten daarentegen vaak apart worden aangeschaft.

Praktische tip: Denk aan verlengkabels

Als u met stroomkabels moet werken, kan een verlengkabel nodig zijn, afhankelijk van het gewenste gebruik. Vooral voor buitendecoraties is het stopcontact vaak ver verwijderd van de plaats van gebruik.

Als u de LED-lichtslang, LED-lichtbuizen en dergelijke 's morgens en 's avonds niet handmatig wilt in- en uitschakelen en geen model met een interne timer koopt, kunt u eventueel een tijdschakelaar overwegen. Uiteraard werkt dit alleen voor modellen met een netaansluiting.

Belangrijk voor veel decoraties: het juiste bevestigingsmateriaal. Halogeen- en LED-lichtbuizen kunnen bijvoorbeeld in U-rails aan de huismuur worden bevestigd. Er zijn ook goothaken, Y- en T-verbinders en bevestigingsklemmen.