bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Bent u op zoek naar een lintzaag? Zowel voor dikke als dunne materialen, voor hout, metaal of steen, vindt u een lintzagen in ons uitgebreide assortiment.

Een lintzaag voor het zagen door hout, metaal en steen

Een lintzaag herkent u aan de zaag die lintvormig en cirkelvormig is en om twee wielen gespannen wordt. De lintzaag wordt bij het zagen naar beneden gedraaid en snijdt het werkstuk zo perfect rechtlijnig door op de werktafel. Eventueel kunt u hierbij een liniaal gebruiken om het zaaglint vlot doorheen het werkstuk te bewegen. De meeste lintzagen worden via een elektromotor aangedreven, hoewel ook een accu-lintzaag verkrijgbaar is. Enkel bij specifieke toepassingen, zoals bij het doorsnijden van bomen, wordt nog gebruik gemaakt van een benzinemotor.

Waarvoor gebruikt u de lintzaag?

Een lintzaag heeft door zijn smal en cirkelvormig ontwerp alles in huis om lange zaagsneden te maken, zowel voor dunne als dikke materialen. Daarnaast maakt zijn smal ontwerp het mogelijk om bochten te maken, zoals bij recreatief figuurzagen. Dan is het wel belangrijk dat u een smal zaaglint gebruikt, zeker als u scherpe bochten wilt maken.

De toepassingen van de lintzaag houdt rechtstreeks verband met het ontwerp. De meeste lintzagen zijn bijvoorbeeld geschikt voor het verzagen van houten werkstukken, maar er zijn ook lintzagen voor metalen werkstukken. Zij hebben een lagere zaagsnelheid en hebben koelvloeistof nodig om oververhitting te voorkomen. Tot slot zijn er speciale lintzagen voor het versnijden van kunststof, hardhout en steen. Onder andere voor het zagen door brandwerend isolatiemateriaal, zoals ytong, heeft u deze speciale lintzaag nodig.

Het onderhoud van de lintzaag

Het zaaglint is heel smal en doorstaat extreme krachten en temperaturen, wat al snel slijtage veroorzaakt. Daarom is het belangrijk om de lintzaag goed te onderhouden.

Na verloop van tijd zal het zaaglint bijvoorbeeld bot worden, wat gevaarlijk is omdat een bot zaaglint kan springen. Daarom moet u het zaaglint tijdig slijpen. Bij grote lintzagen kunt u dit handmatig doen, maar bij kleine lintzagen is het meestal interessanter om het zaaglint even te vervangen.

Wanneer u een nieuw zaaglint plaatst, stelt u uw lintzaag ook opnieuw af. Hiervoor draait u het bovenste wiel rond tot het voldoende opgespannen is. Door de stand van het wiel te verstellen kunt u vervolgens nog een en ander corrigeren. Controleer vooraf of het lint goed op de wieltjes ligt door handmatig het wiel snel rond te laten draaien.

Vergeet daarnaast niet om uw lintzaag tijdig te smeren. Minimaalsmering met behulp van nevelsmeerolie krijgt daarbij de voorkeur. Zo kunt u nauwkeurig de smeerolie aanbrengen, voor een precies en net resultaat.

Welk zaaglint gebruikt u?

Kies voor het afstellen van uw lintzaag eerst voor een passend zaaglint uit het ruime assortiment. Ga voor een smal of breed zaaglint, afhankelijk van uw klus. U gebruikt een smal zaaglint om rond te zagen, terwijl een breed zaaglint geschikt is om recht te zagen.

Daarnaast let u ook op de vertanding. Hierbij is de regel dat hoe dikker het materiaal is, hoe fijner de tanden moeten zijn. Door fijne tanden te gebruiken voorkomt u immers dat het materiaal gaat splinteren. Zeker bij het zagen in hout is dat niet onbelangrijk.

Ook verkrijgbaar bij Conrad

Bij Conrad vindt u niet alleen een lintzaag, maar ook het bijpassend zaaglint om zelf uw lintzaag te onderhouden. Hierbij hebt u de keuze tussen uiteenlopende lengtes, breedtes en vertandingen om voor elke zaagtoepassing een geschikte lintzaag te hebben. Tot slot vindt u bij Conrad ook smeerolie voor het onderhoud van uw gereedschap.