Advies

Laat LiPo-batterijen optimaal functioneren met een LiPo balancer

Investeert u in LiPo batterijen voor uw modelbouwprojecten of modelauto’s, dan wilt u ook dat ze optimaal functioneren. Daarom is de aankoop van een goede LiPo balancer noodzakelijk. Met een LiPo balancer laadt u de verschillende LiPo batterijen optimaal op en verdeelt u de lading optimaal over alle accu’s. Precies omdat een LiPo batterij vaak bij modelbouwprojecten gebruikt wordt, heeft men het vaak over modelbouwaccu's, alhoewel beide termen niet altijd hetzelfde betekenen.

LiPo batterijen en een LiPo balancer zijn ideaal voor modelbouwprojecten

LiPo staat voor lithium polymeer batterijen. Dat is meteen ook het verschil met lithium-ion batterijen. LiPo’s hebben een groot voordeel en hebben hun eigen plaats in het grote aanbod van accu’s. Denk bijvoorbeeld maar aan modelauto’s op afstandsbediening. De batterijen zijn licht en snel opgeladen, wat voor deze toepassingen een groot voordeel is.

LiPo batterijen moeten altijd goed uitgebalanceerd zijn. Gebruik daarom een LiPo balancer

LiPo batterijen moeten dus altijd goed uitgebalanceerd zijn. Dit om het verschil in spanning tussen de accu’s te beperken. Indien u dit niet doet, dan wordt de ene accu meer beladen dan de andere, en laadt de ene sneller op dan de andere. Zodoende zijn sommige cellen plots te veel opgeladen. Deze onevenwichtige verdeling is een vaak voorkomende oorzaak van een defect aan LiPo batterijen.

Een LiPo balancer houdt de belasting van de accu’s in evenwicht

Met een LiPo balancer brengt u de belasting van de accu’s in evenwicht en schakelt u de spanning gelijk. Helemaal perfect gelijkschakelen is trouwens ook niet mogelijk, er is nog altijd een tolerantie toegestaan die ligt tussen de 0,05V tot 0,1V.

Gebruik naast een LiPo balancer ook een balanceerstekker en een stroomstekker

Zorg er steeds voor dat uw LiPo batterijen in topvorm blijven en gebruik een LiPo balancer. Om concreet te starten, heeft u niet alleen een LiPo balancer nodig maar ook een balanceerstekker, LiPo balanceerkabels en een stroomstekker. Dit zijn onmisbare accessoires om het beste uit uw LiPo accu's te halen.

De batterijen zelf zijn licht en laden zich snel op. LiPo-batterijen zijn immers elektrochemische accu's waarvan de reactie is gebaseerd op lithium en niet in de ionische toestand (bij Li-Ion) maar in de polymeertoestand. Daarom is de elektrolyt in de vorm van een gel toegepast, wat de accu’s ook veiliger maakt.

Wat zijn de voordelen van LiPo batterijen?

Nog enkele voordelen van LiPo batterijen zijn de volgende:

  • De batterijen hebben een lichte behuizing, die niet uit metaal maar uit kunststof bestaat. Hierdoor kunt u een auto op afstandsbediening met de nodige snelheid laten rijden.
  • LiPo batterijen laden snel op.
  • U kunt LiPo batterijen met een grote capaciteit opladen. Een batterij van 4000 mAh kunt u bijvoorbeeld met 20A/uur opladen. Houd er echter rekening mee dat u hiermee ook mogelijk de levensduur van de batterij verkort. Laad de batterij daarom indien nodig op met een capaciteit van 1 C en doe dit eveneens een enkele keer met 2 of 3 C. Daarbij is het ook aangeraden om de batterijen tussen elke laad-/ontlaadbeurt gedurende 15 - 60 minuten af te laten koelen.

Zoals bij elke batterij, onderhoudt u een LiPo-accu ook nauwgezet. Valt deze, dan inspecteert u de unit op eventuele beschadigingen. Als u de LiPo batterijen niet gebruikt, bewaart u ze ook het beste op een droge en niet te koude plaats.

LiPo balancer bij Conrad kopen? Check het grote aanbod

Bij Conrad geniet u van een grote keuze als u een LiPo balancer zoekt. We hebben in ons aanbod LiPo balancers met een capaciteit van twee tot zes cellen. Als sourcingplatform met oog voor nieuwe technologieën kunt u steeds bij ons terecht als u concrete vragen heeft over het gebruik van een LiPo balancer of LiPo batterijen. We denken graag met uw project mee en geven u graag en met passie tips en advies.