Advies

Bij Conrad vindt u metaalfilmweerstanden met toleranties tot 0,1%. Hierdoor vindt u steeds de weerstand die u zoekt. Metaalfilmweerstanden vindt u al vanaf 0,01Ω. Ruime keuze ✓ Per stuk verkrijgbaar ✓

Metaalfilmweerstanden: de koning onder de weerstanden

Metaalfilmweerstanden zijn een van de meest gebruikte weerstanden, zowel voor hobbyisten als professionals. Metaalfilmweerstanden hebben dan ook een aantal bijzondere eigenschappen, vooral in vergelijking met koolfilmweerstanden. Wel moet u bij het kiezen van metaalfilmweerstanden met een aantal zaken rekening houden, zoals de weerstandswaarde en de tolerantie. Dat dit de keuze niet altijd even eenvoudig maakt, weten wij van Conrad als geen ander. Daarom leggen onze experts uit wat metaalfilmweerstanden zo speciaal maken, waarin ze verschillen van koolfilmweerstanden en waar u zoal op dient te letten.

Het verschil tussen metaalfilmweerstanden en koolfilmweerstanden

Bij Conrad vindt u zowel metaalfilmweerstanden als koolfilmweerstanden. Elektrotechnisch zijn ze in principe identiek en ook wat de constructie betreft lijken ze sterk op elkaar. Toch maakt men nog steeds het onderscheid tussen een metaalfilmweerstand en een koolstofweerstand. Dat heeft alles te maken met een aantal welbepaalde toepassingen waarbij de metaalfilmweerstand de voorkeur krijgt op koolfilmweerstanden. Dat is met name het geval bij audioschakelingen, omdat koolfilmweerstanden al eens ruis kunnen creëren. Daarnaast zijn metaalfilmweerstanden vaak iets stabieler en verliezen ze bij grote temperatuurverschillen niet zo snel hun weerstandswaarde. Wanneer het plaatsen van koelelementen op de printplaat niet zo eenvoudig is of wanneer de schakeling jarenlang moet meegaan, verkiest u metaalfilmweerstanden boven koolfilmweerstanden. In principe zijn metaalfilmweerstanden iets duurder dan koolfilmweerstanden maar dat verschil is tegenwoordig niet meer zo groot. Twijfelt u? Kies dan steeds voor een metaalfilmweerstand, want daarmee zit u altijd wel goed.

Waarop letten bij het kiezen van metaalfilmweerstanden?

Om voorgaande redenen is de metaalfilmweerstand 1 van onze favoriete weerstanden. Toch blijft het belangrijk dat u de juiste metaalfilmweerstanden kiest. In de eerste plaats let u natuurlijk op de weerstandswaarde, uitgedrukt in ohm (Ω). Bij ons vindt u courante en minder courante weerstandswaarden. Denk in de eerste plaats aan de metaalfilmweerstand met 330kΩ en 106w, maar anderzijds ook aan de bijzondere metaalfilmweerstand met 57,6 ohm en 1/4w. Daarnaast dient u rekening te houden met de tolerantie van de metaalfilmweerstanden. De meeste metaalfilmweerstanden hebben een tolerantie van 5%, te herkennen aan de gouden ring bij de kleurcodering. Die ring vindt u bij een metaalfilmweerstand na drie gebieden (of vier, afhankelijk van de weerstandswaarde). De vierde of vijfde band is dus steeds de tolerantiering.

Denk daarnaast aan de maximale werkspanning om doorslag te voorkomen. Dit wordt aangegeven door middel van een maximumvermogen. Bij de metaalfilmweerstand 5kw axiaal bedraad 1w mag u de weerstand dus gebruiken tot een vermogen van maximaal 1 watt. Dat is al vrij veel, en voor nog hogere wattages wendt u zich tot draadgewonden weerstanden of zandgevulde weerstanden. 

Ook andere weerstanden koopt u bij Conrad

Ook metaalfilmweerstanden zullen niet altijd even geschikt zijn voor uw toepassingen. Bij hoogfrequentieschakelingen moet u ze bijvoorbeeld vervangen door inductie-arme weerstanden. En wanneer de weerstandswaarde variabel dient te zijn in functie van factoren zoals lichtinval, spanning of temperatuur komt u automatisch terecht in de wereld van potentiometers, LDR-weerstanden en PTC-thermistoren. Al deze componenten vindt u ook in deze webwinkel. Bovendien bestelt u ze in kleine of grote hoeveelheden, waardoor u nooit met onnodige overschotten achterblijft.