Advies

Deze tekst is automatisch vertaald.

     

Makkelijk mobiel met de senioren gsm

Toen mobiele telefoons in de jaren negentig betaalbaar werden voor het grote publiek, begonnen veel mensen op jonge leeftijd, maar ook van middelbare leeftijd, de toen nogal onhandige apparaten te waarderen. Tot op de dag van vandaag is de technologie natuurlijk verbeterd, smartphones zijn echte allrounders en helpen bij het organiseren van de diverse taken in het dagelijks leven. 

Maar velen die vanaf het begin een mobiele telefoon hadden, zijn nu op een leeftijd waarin men moeite heeft met de complexe, moderne apparaten en het aanraakscherm. Dit komt door verschillende fysieke beperkingen. Helemaal zonder willen ze echter niet, want deze technologie vereenvoudigt met name het leven van de oudere generatie en zorgt voor extra zekerheid. Mobiele telefoons voor ouderen bieden uitkomst omdat ze gemakkelijk te bedienen zijn met grote knoppen en een groot display en een paar geselecteerde functies hebben. 

 • Wat is een mobiele telefoon voor senioren?

 • Welke gsm's zijn geschikt voor senioren?

 • Functies van oudere mobiele telefoons

 • Veelgestelde vragen: belangrijke vragen over mobiele telefoons voor senioren

Senior mobiele telefoons
 
 

Wat is een senioren-gsm?

De huidige modellen gsm's en smartphones zijn vaak modellen die ouderen of mensen met een handicap om verschillende redenen niet goed kunnen bedienen. 

Om deze reden produceren een aantal fabrikanten mobiele telefoons voor mensen met gezondheids- of leeftijdsspecifieke beperkingen, zoals een slecht gezichtsvermogen, slecht gehoor of beperkte motorische vaardigheden. De focus ligt altijd op gebruiksvriendelijkheid en gebruiksgemak. Senioren-gsm's hebben bijvoorbeeld een groot kleurendisplay, grote knoppen en eenvoudige menunavigatie. Op deze manier zijn de mobiele telefoons zowel in het dagelijks leven als in lastige situaties nuttig. Zo kun je na een val snel hulp krijgen via de SOS-knop.  

 
 

Welke gsm's zijn geschikt voor senioren?

Er zijn drie soorten modellen waaruit senioren kunnen kiezen.

Senior sleutel mobiele telefoon

Deze mobiele telefoons hebben knoppen zoals een vaste telefoon en meestal een verlicht kleurenscherm. Er zijn alle relevante functies, zoals de mogelijkheid om te bellen, sms'en en directe kiestoetsen, wekker, een noodoproepfunctie en vaak een camera. Met deze apparaten heb je echter geen toegang tot internet, waardoor apps ook niet werken. Vanwege de zichtbare knoppen is het aan te raden om een geschikte beschermhoes voor de mobiele telefoon te kopen zodat deze niet beschadigd raakt als deze bijvoorbeeld valt. 

Aan de belangrijkste mobiele telefoons

Senior klaptelefoon 

Klaptelefoons hebben dezelfde functies en eigenschappen als de knoopcel telefoons en zijn dus ook niet geschikt voor internet. Gewoon openen is het verschil. Dit beschermt het display tegen krassen. Bovendien kan het toetsenbord worden vergrendeld / ontgrendeld en kunnen oproepen worden aangenomen / beëindigd door het te sluiten en te openen. Sommige klaptelefoons hebben zelfs een klein display aan de buitenkant waarop de tijd of de naam van de beller staat.   

Naar de oudere flip-telefoons

Senioren smartphone

Net als bij normale smartphones is er een groot scherm met een aanraakfunctie en twee of drie knoppen. Het apparaat is geschikt voor internet, zodat alle apps kunnen worden gedownload en gebruikt. Tegelijkertijd hebben de senioren-smartphones een duidelijk design. Schermhelderheid, contrast en de grootte van lettertype en pictogrammen kunnen aan uw eigen behoeften worden aangepast.    

Aan de senioren-smartphones
 

Onze praktische tip: smartphonesoftware voor senioren voor Android-apparaten

Wie de huidige smartphones goed kan gebruiken, maar soms de vele geïnstalleerde apps uit het oog verliest, kan terugvallen op speciale senior smartphonesoftware. Zo wordt elke compatibele Android-smartphone, bijvoorbeeld van Samsung, een gebruiksvriendelijke, overzichtelijke mobiele telefoon. 

 

De fabrikanten van mobiele telefoons voor senioren verschillen van de bekende smartphonefabrikanten. Daarom worden de grotere providers hier kort opgesomd:

Doro

Doro is een bedrijf uit Zweden met het hoofdkantoor in Duitsland. Het bedrijf lanceerde in 2007 de eerste apparaten met speciale functies voor senioren. Tegenwoordig is het een van de marktleiders als het gaat om mobiele telefoons voor senioren en biedt het een breed scala aan mobiele telefoons voor senioren, clamshell-telefoons en smartphones voor senioren.  

Emporia

Emporia Telecom GmbH & Co. KG, gevestigd in Oostenrijk, beweert zijn producten in nauwe samenwerking met de doelgroep te ontwikkelen, bijvoorbeeld door producttests en workshops te evalueren. Dit betekent dat mobiele telefoons voor ouderen bijzonder goed moeten worden afgestemd op de behoeften van ouderen. De keuze is enorm. Er zijn mobiele telefoons die kunnen worden geopend en gesloten, maar ook met knoppen en smartphones. 

Senioren smartphones met grote pictogrammen

Bea-fon

Het Oostenrijkse bedrijf Bea-fon mobile GmbH streeft naar gebruiksvriendelijke, robuuste mobiele telefoons. Het verkoopt deze in drie productlijnen: Classic, Active en Silver Line. Terwijl de Active Line is gericht op extreme atleten, voldoen de andere twee lijnen aan de behoeften van gebruikers met een handicap.  

TelMe

Telme is een samenwerkingspartner van Emporia Telecom GmbH & Co. KG. Het bedrijf is gespecialiseerd in betaalbare mobiele telefoons voor senioren en beginners die gemakkelijk te gebruiken zijn en goed presteren. 

Swisstone

Swisstone is een merk van het Duitse bedrijf IVS GmbH, dat eigendom is van Doro AG. Volgens het bedrijf zouden de Swisstone-modellen hun gebruikers dagelijks plezier moeten bieden dankzij hun eenvoudige bediening, betrouwbare werking en goede prijs-prestatieverhouding. 

 
 

Functies van oudere mobiele telefoons

In vergelijking met de huidige smartphones missen oudere gsm's een groot aantal functies die veel ouderen ook niet missen. Weit wichtiger sind eine gebruiksgemak mit einer eenvoudige menunavigatie und ein duurzame batterij

Daarnaast spelen de volgende aspecten voor veel senioren een grote rol:

 • Grote knoppen met gemakkelijk te lezen letters
 • Contrastrijk, helder en groot scherm
 • Antislip oppervlak zodat het apparaat prettig in de hand ligt
 • Programmageheugen voor telefoonnummers
 • SOS-noodoproepknop die noodoproepen of nood-sms activeert wanneer deze langer wordt ingedrukt
 • Directe functietoetsen
 • Duidelijke en gemakkelijk te lezen bedieningsinstructies
 • Gemakkelijk opladen van de mobiele telefoon, idealiter met een laadstation
Senior mobiele telefoon van Doro
 

Afhankelijk van de individuele behoeften van de gsm-gebruiker zijn er gsm's voor senioren met extra functies:  

 • Geschikt voor slechthorenden 
 • Knoppen met braille
 • Verlichte toetsenborden
 • Spraakuitvoer, bijvoorbeeld het aankondigen van de gekozen cijfers
 • Spraakbediening
 • Camera om foto's of video's te delen met vrienden en familieleden
 • Bluetooth®-Functie om de mobiele telefoon te verbinden met andere apparaten, bijvoorbeeld met het handsfreesysteem in de auto of de bluetooth®-geschakeld gehoorapparaat
 • FM-radio  
 • Telemedische extensies, zoals het maken van een ECG of GPS-positionering, waarmee in geval van nood de gsm-gebruiker kan worden gevonden met behulp van een trackingproces
 

Onze praktische tip: ondanks uw gehoorapparaat kunt u ontspannen bellen

Alle gebruikers van mobiele telefoons met gehoorapparaten moeten ervoor zorgen dat hun toekomstige mobiele telefoon ook compatibel is, anders wordt het bellen moeilijk door achtergrondgeluid. Modellen die compatibel zijn met gehoorapparaten gebruiken verschillende technieken. Zo zendt een inductiespoel de telefoonsignalen niet via de gsm-luidspreker, maar door middel van elektromagnetische inductie. Voorwaarde: het hoortoestel is ook ingesteld op inductief horen. 

Een andere mogelijkheid is verzending via Bluetooth®als het hoortoestel en de mobiele telefoon deze functie hebben. Bij beide methoden worden storende achtergrondgeluiden grotendeels onderdrukt.

 
 

Veelgestelde vragen: belangrijke vragen over mobiele telefoons voor senioren

Hoe werkt de noodknop op een mobiele telefoon voor senioren?

Veel mobiele telefoons hebben de noodoproepknop, ook wel de SOS-knop of paniekknop genoemd, aan de achterkant van het toestel. Als deze knop een paar seconden wordt ingedrukt, kiest de telefoon automatisch een aantal eerder opgeslagen telefoonnummers of stuurt een sms naar deze contacten. Bij modellen met een GPS-module worden ook de locatiegegevens van de gsm-gebruiker verzonden.

 

Hoe krijg ik mijn telefoonnummer van een oudere gsm?

Het lange gsm-nummer is vaak moeilijk te onthouden en het papiertje waarop je het hebt genoteerd is niet te vinden. Dan zijn er twee manieren om uw eigen nummer te achterhalen.

Optie 1: Ga naar de instellingen in het mobiele telefoonmenu en selecteer het menu-item "Over de telefoon" of "Apparaatinformatie". Welke term wordt gebruikt, is afhankelijk van de versie van het besturingssysteem. Selecteer vervolgens "Status" of "Status van de simkaart", waarna het item "Mijn telefoonnummer" verschijnt. Hieronder vindt u het telefoonnummer van de senioren mobiele telefoon.

Optie 2: U kunt het telefoonnummer van de mobiele telefoon ook achterhalen met de MMI-code. Om dit te doen, selecteert u de beloptie op uw mobiele telefoon en typt u * # 62 # in de cijferblog of * 135 # als Telekom-klant. Druk vervolgens op de belknop en direct daarna verschijnt een venster met het nummer op het display.

 

Is er een alternatief voor mobiele telefoons voor senioren?

Veel ouderen willen niet bij het ‘oud ijzer’ horen en hebben last van de term seniorenmobiel. Het vinden van alternatieven voor de praktische apparaten is echter niet eenvoudig, aangezien conventionele mobiele telefoons en smartphones vaak verschillende prioriteiten stellen. De software voor mobiele telefoons voor senioren genoemd in onze praktische tip kan hierbij helpen. Bovendien ontwikkelen de bekende fabrikanten nu ook vereenvoudigde modellen van hun mobiele telefoons en smartphones. Hier is echter enig onderzoek of goed advies nodig om het juiste apparaat te vinden. 

 
Conrad Electronic Benelux b.v. heeft uw toestemming nodig voor het gebruik van individuele gegevens, onder meer om de werking van de website te garanderen en om informatie over uw interesses weer te geven. Door op "Akkoord" te klikken geeft u hiermee uw toestemming. Gedetailleerde informatie vindt u in onze verklaring inzake gegevensbescherming.
U hebt de mogelijkheid om uw toestemming in het privacybeleid te allen tijde in te trekken.
Afwijzen
Akkoord