Advies

Deze tekst is automatisch vertaald.

Interessante feiten over het maken van opladers en ontladers

 • Wat zijn opladers en ontladers voor modelbouw?

 • Welke laders en ontladers zijn er voor modelbouw?

 • Waar moet je op letten bij het kopen van opladers voor modelbouw?

 • Diverse accu's en laders

 • De juiste zorg voor batterijen

 • FAQs: De meest gestelde vragen over modelbouw opladers en ontladers

 • Conclusie: zo koopt u de juiste oplader of ontlader voor modelbouw

Wat zijn opladers en ontladers voor modelbouw?

Modelbouwladers en ontladers zijn nodig voor het opladen en ontladen van verschillende accu's. Ze voorzien de accu van laadstroom en vullen de bestaande capaciteiten aan. Deze laders zijn ook verkrijgbaar als multifunctionele apparaten die veel verschillende batterijtypes en meerdere cellen tegelijk kunnen opladen. Er zijn ook speciale snelladers verkrijgbaar, die een hoge laadsnelheid bereiken met een bijzonder hoge laadstroom.

Welke laders en ontladers zijn er voor modelbouw?

Ontlader voor het maken van modellen

Voor het snel en eenvoudig ontladen van batterijen zijn speciale ontladingsinrichtingen verkrijgbaar. Ze zorgen ervoor dat de batterijen volledig ontladen worden en voorkomen zo het zogenaamde geheugeneffect en verlengen zo hun levensduur. 

Modelbouw oplader

Klassieke modelbouwladers bieden een zeer variabele uitrusting. Van een simpele stekker voor aansluiting op het stopcontact en de gewenste accu tot een laadstation voor meerdere cellen van verschillende typen, deze apparaten zijn voor veel gebieden in de hobby inzetbaar. Deze apparaten zijn ook populair in de elektronicasector.

Modelbouw multifunctionele oplader  

Voor professionele gebruikers, maar ook als allround apparaat in de hobbysector zijn modelbouw multifunctionele apparaten een goede keuze vanwege hun laad- en ontlaadfunctie, talrijke aansluitmogelijkheden en programma's (afhankelijk van het model). Met een geïntegreerd BID-systeem kunnen sommige modellen actief het type batterij herkennen en het laad- en ontlaadproces daarop aanpassen.

Waar moet je op letten bij het kopen van opladers voor modelbouw?

De juiste uitrusting

 • BID-systeem (Batterij-IDentificatiesysteem)
 • Verschillende laadprogramma's
 • Weergave van geladen en ontladen capaciteit of laadspanning
 • Aantal oplaadkanalen
 • Interfaces: USB
 • Delta-Peak uitschakeling
 • Aantal en type ondersteunde batterijtypen
 • Compact formaat voor mobiel gebruik
 • LCD-scherm, touchscreen 
 • 12 V, 230 V inzetstuk

De juiste modelbouwlader, ontlader voor de toepassing

 • Oplader, ontlader of multifunctioneel apparaat
 • Geschikt voor de benodigde accu: LiPo, loodzuur, Li-Ion, NiMH etc.
 • Max. laadstroom
 • Geschikt voor voldoende aantal cellen van het gewenste type
 • Geschikte connectorsystemen: banaanstekkers, gloeibougies, Tamiya-stopcontacten, etc.
 • Geschikt voor gewenste laadvermogens

Onze praktische tip

Het kiezen van de juiste oplader voor de accu draagt niet alleen bij aan de lange levensduur van de accu, maar is ook relevant voor de veiligheid. Sommige batterijen zijn erg gevoelig voor onjuist opladen en kunnen hoge temperaturen ontwikkelen, lekken of zelfs vlam vatten.

 

    

Diverse accu's en laders

Een blik op de batterij is niet alleen relevant voor smartphones, maar ook voor modelbouw. De verschillende batterijtechnologieën gedragen zich zeer individueel tijdens het laadproces en vereisen een oplader of ontlaadapparaat dat de batterij kan opladen volgens zijn chemische en fysische processen. Hiermee wordt het gevreesde "geheugeneffect" vermeden waardoor batterijen steeds meer capaciteit verliezen naarmate ze ouder worden (oudere NiMH-batterijen). Moderne batterijtechnologieën en laders kunnen deze effecten nu bijna voorkomen. De verschillen tussen loodbatterijtechnologieën en Li-batterijen zijn echter vrij groot. Zorg er daarom altijd voor dat het model lader of ontlader ook geschikt is voor het overeenkomstige accutype.

De juiste zorg voor batterijen

Het is niet alleen de moeite waard om bij het kiezen van de juiste oplader of ontlader naar het type batterij te kijken. Sommige batterijen moeten vóór elk nieuw oplaadproces volledig worden ontladen om de volledige capaciteit te vullen, terwijl andere modellen nooit volledig mogen worden ontladen (bijv.Li-Ion). Welk laadproces wordt aanbevolen voor de benodigde accu is meestal snel te achterhalen. Moderne laders gebruiken hiervoor het BID-systeem, dat het type accu en het laadgedrag herkent en het laadproces daarop aanpast. Dit maakt het gebruik gemakkelijker.

FAQs: De meest gestelde vragen over modelbouw opladers en ontladers

Hoe lang duurt het opladen met een modellader?

In principe is de duur van het laadproces afhankelijk van het type accu, de capaciteit en de laadstroom van het model lader. De batterijfabrikanten geven informatie over de verwachte laadtijden. Deze kunnen door tal van factoren worden beïnvloed en moeten daarom genereuzer worden berekend.

Welke oplader heb je nodig voor modelvliegtuigen of racewagens?

De keuze van de oplader is afhankelijk van het type en aantal benodigde batterijen. Er zijn laders beschikbaar die geschikt zijn voor de meest voorkomende soorten batterijen.

Welke voeding is nodig?

Modelbouwladers hebben een geschikte voeding uit het stopcontact nodig. Veel laders zijn ook geschikt voor gebruik op 12 volt sigarettenaanstekerstekkers in voertuigen. 

Conclusie: zo koopt u de juiste oplader of ontlader voor modelbouw 

Voordat u een model oplader of ontlader koopt, moet het duidelijk zijn welke batterijen moeten worden opgeladen en of een bijzonder snel oplaadproces belangrijk is. De maximale laadstroom bepaalt onder meer welke accu's en hoeveel accu's van het gewenste model en de benodigde capaciteit met de oplader kunnen worden opgeladen. Dus als u meerdere accu's of een bijzonder grote accu voor uw hobby wilt opladen, moet u op een overeenkomstig krachtige modelbouwlader letten. Als de batterij volledig moet worden ontladen voor de volgende keer opladen, moet ook een ontlaadapparaat of een multifunctioneel apparaat worden gepland. Er zijn ook tal van andere uitrustingsopties voor professionele gebruikers. Dit omvat geheugens die een evaluatie van de laadprocessen mogelijk maken en programmeerbare of selecteerbare laadprogramma's.

 
Conrad Electronic Benelux b.v. heeft uw toestemming nodig voor het gebruik van individuele gegevens, onder meer om de werking van de website te garanderen en om informatie over uw interesses weer te geven. Door op "Akkoord" te klikken geeft u hiermee uw toestemming. Gedetailleerde informatie vindt u in onze verklaring inzake gegevensbescherming.
U hebt de mogelijkheid om uw toestemming in het privacybeleid te allen tijde in te trekken.
Afwijzen
Akkoord