Advies

Bent u op zoek naar een momentsleutel voor uw werkzaamheden? Wij bieden verschillende momentsleutels die u bij allerlei bedrijfsmatige en industriële toepassingen in kunt zetten. Kiest u voor Facom, Hazet, Stahlwille, Toolcraft, Wera of één van de andere 12 gerenomeerde merken? Voor elk budget en iedere toepassing vindt u een passende momentsleutel.

Wat is een momentsleutel?

Een momentsleutel of draaimomentsleutel is een speciale sleutel om bouten met een exact bepaald koppel moment aan te kunnen draaien. De sleutel bestaat uit een normale aansluiting en een torsiearm die op een schaal bij het handvat het aandraaimoment aangeeft of, bij de duurdere uitvoeringen, een ingebouwde 'klikkoppeling’ die doorslaat als het ingestelde aandraaimoment bereikt wordt. Het aandraaimoment wordt weergegeven in newtonmeter (Nm).

Eenvoudig uitgelegd: een moment is een kracht met een bepaalde arm om een bepaald punt. 10 Newton komt overeen met 1 kg. Dus wanneer iets met 20 Nm aangedraaid moet worden wil dat dus zeggen dat u met 2 kg aan een sleutel van een meter moet trekken om de bout vast te zetten.

Prijzen variëren van enkele tientjes voor een eenvoudige uitvoering tot vele honderden euro's voor digitaal instelbaar en afleesbare professionele uitvoeringen. Conrad levert momentsleutels voor eenvoudig hobbygebruik tot en met hoogstaande kwaliteit voor industriële toepassingen.

Hoe werkt een momentsleutel?

Een momentsleutel gebruikt u als volgt:

  • Stel het aanhaalmoment in op het handvat van de sleutel met behulp van een schaal of digitaal display in Newtonmeter (Nm of N-M). Ontgrendel eerst het vergrendelingsmechanisme, dit voorkomt onbedoeld verstellen tijdens het werk. De kracht is voorgeselecteerd binnen het werkbereik gespecificeerd in de productbeschrijving waarin het gereedschap kan worden afgesteld.
  • Veel modellen hebben een tweetraps instelling: gebruik de grove instelschaal om de eerstvolgende lagere schaalwaarde voor de beoogde Nm-waarde te selecteren. Voeg vervolgens de ontbrekende Nw-waarde toe aan het beoogde aanhaalmoment met behulp van de fijne schaal.
  • Stel bij een omschakelbaar model met rechtsom en linksom draaien de draairichting in op de schakelhendel of met behulp van het doorsteekvierkant. Bevestig nu de benodigde dopsleutel, steeksleutelinzet of schroevendraaierbit aan het aandrijfvierkant op de kop van de momentsleutel - en u bent klaar om te gaan.
  • Bedien de sleutel alleen bij de handgreep en druk gelijkmatig. De voorbelasting bepaalt wanneer het gereedschap wordt geactiveerd. Een "vrijgeven" -model geeft aan dat de vooraf geselecteerde kracht is bereikt door een duidelijk hoorbaar krakend geluid of door een tactiele activering van een schuifmechanisme. Het apparaat is dan direct weer klaar voor gebruik voor verdere schroefverbindingen.

Hoe is een momentsleutel opgebouwd?

Ook al is de momentsleutel een relatief eenvoudig stuk gereedschap dat bestaat uit een ratel en een metalen buis als hefboom, er zit veel knowhow in. De binnenkant van de handgreepbuis bestaat uit verschillende componenten, afhankelijk van het model. Dit omvat de voorgespannen veer, een vouwhefboom, een transmissie en de aandrijving, die samen een hefboomketting vormen. Deze constructie vermindert de benodigde inspanning en de belasting van de mechanica tot een minimum.

Hoe kiest u de juiste momentsleutel?

Momentsleutels zijn beschikbaar voor een breed scala aan toepassingen voor gecontroleerd aandraaien. De modellen zijn onder meer op maat gemaakt voor montage- en reparatiewerkzaamheden aan motorvoertuigen, machines, metaalconstructies en productiesystemen, voor gebruik op bouwplaatsen, door vakmensen en doe-het-zelvers.

Triggerende momentsleutel

Wanneer een momentsleutel wordt losgelaten, bewaakt een veerkoppelingsmechanisme in de handgreep actief het koppel. Het ingestelde of doelkoppel wordt ingesteld met behulp van een schaal. Het geselecteerde koppel wordt akoestisch, haptisch of zichtbaar bereikt.

Elektronische momentsleutel

Met een elektrische momentsleutel wordt het aanhaalmoment gemeten met een rekstrookje. De gebruiker specificeert de gewenste setpoints en streefwaarden met behulp van bedieningselementen op de handgreep. Het koppel wordt weergegeven via LED's of op een digitaal display. Een elektronisch signaal meldt dat het gewenste koppel is bereikt.

Aanwijzende momentsleutels

Aanwijzende momentsleutels werken puur handmatig zonder een triggermechanisme. Deze varianten zijn gemakkelijk in gebruik en niet duur in aanschaf. Ze tonen de aanhaalkracht en dus het koppel op een mechanische schaal of meetklok. De gebruiker stopt het schroefproces wanneer het vereiste koppel wordt weergegeven. Hij is dus verantwoordelijk voor het aanhangen van de gewenste kleur.

Onze praktische tip: instelbaar aanhaalmoment

Naast momentsleutels die werken met doppen of hulpstukken, zijn er momentschroevendraaiers met instelbaar of gespecificeerd aanhaalmoment. Ze kunnen worden uitgerust met bits en zijn geschikt voor fijn werk en gebruik in kleine ruimtes. Een alternatief zijn koppelindicatoren, die in de fabriek zijn ingesteld op een specifieke schroefmaat, profieltype en koppel.

Wat zijn de voordelen van een gekalibreerde momentsleutel?

Individueel gekalibreerde momentsleutels worden aanbevolen voor toepassingsgebieden die de hoogste nauwkeurigheid vereisen. De veerspanning en mechanica van deze hoogwaardige modellen zijn in de fabriek zo afgesteld dat de beoogde aanhaalmomenten nauwkeurig worden aangehouden. Het doorgaans meegeleverde testcertificaat dient als bewijs van de kalibratie.

Als een natuurlijk gevolg van veelvuldig gebruik, neemt de voorspanning van de veer en daarmee de nauwkeurigheid van het gereedschap na verloop van tijd af na een bepaald aantal keren gebruik. De mechanica kan worden bijgesteld door af en toe te kalibreren en de momentsleutel krijgt zijn oorspronkelijke nauwkeurigheid terug. Na hoeveel toepassingen of jaren een kalibratie wordt aanbevolen, hangt af van de specificaties van de industrie, de toegestane toleranties, de materialen en het individuele gebruik van het apparaat.

Met een elektronisch testapparaat kunt u testen of het ingestelde doelkoppel binnen de gewenste toleranties wordt behaald. De professionele kalibratie (herkalibratie) vindt plaats bij de apparaatfabrikant, die hiervoor een kalibratieservice aanbiedt, of bij een onafhankelijke testwerkplaats. Na aanpassing door de klantenservice werkt de sleutel net zo precies als in het begin.

Tip: Met betrekking tot veiligheid, aansprakelijkheid en verzekering is het raadzaam om aandacht te besteden aan de kalibratie van de gebruikte apparaten. Een regelmatige controle zorgt voor de gewenste nauwkeurigheid op lange termijn.

 

Conrad Electronic Benelux b.v. heeft uw toestemming nodig voor het gebruik van individuele gegevens, onder meer om de werking van de website te garanderen en om informatie over uw interesses weer te geven. Door op "Akkoord" te klikken geeft u hiermee uw toestemming. Gedetailleerde informatie vindt u in onze verklaring inzake gegevensbescherming.
U hebt de mogelijkheid om uw toestemming in het privacybeleid te allen tijde in te trekken.
Afwijzen
Akkoord