bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

HDMI-kabels en beeldschermkabels: handige accessoires voor op kantoor en thuis

De HDMI-kabel heeft in de consumentenelektronica de oude analoge SCART-norm vervangen. Wat SCART is voor televisie, is VGA (D-Sub) voor monitorkabels. Tegenwoordig wordt de HDMI-connector voornamelijk gebruikt voor het aansluiten van computermonitoren. In deze gids leggen we uit hoe de verschillende HDMI-versies verschillen en welke andere monitorkabels beschikbaar zijn. Wat is HDMI?

HDMI staat voor High Definition Multimedia Interface; het is de standaardinterface van moderne consumentenelektronica. Was de signaaloverdracht van de voorganger SCART nog analoog, met HDMI is alles digitaal. 

Een video met een haarscherp beeld in Full HD, 4K of zelfs 8K resolutie zou nooit mogelijk zijn geweest met SCART, omdat de maximale resolutie een bescheiden 720 x 576 pixels is. We kunnen dus stellen dat HDMI een nieuw tijdperk heeft ingeluid op het gebied van transmissiekwaliteit. Elke DVD-speler, projector, televisie en zelfs veel hifi-apparaten hebben tegenwoordig ten minste één HDMI-aansluiting. 

HDMI-stekkers

Voor het aansluiten van HDMI-kabels worden verschillende HDMI-stekkers gebruikt:

  • Typ B: Stekker van typische HDMI-kabels
  • Typ C: Mini-Stekkers
  • Typ D: Micro-Stekkers
  • Typ E: HDMI-Stekkers in de automotive

Auch die Kabel selbst werden in unterschiedliche Gruppen unterteilt: So gelten HDMI-Kabel bis HDMI 1.2 als Standard-Kabel, die mit Ethernet und ohne Ethernet erhältlich ist. High-Speed-HDMI-Kabel beginnen bei HDMI 1.3 und sind ebenfalls mit Ethernet und ohne Ethernet verfügbar. Ab HDMI 2.0 ist von Premium-Highspeed die Rede. Dazu kommt noch das Standard-Automotive-Kabel.Welke HDMI-kabelsoorten zijn er?

VGA Tegenwoordig is de 15-pins analoge VGA-connector alleen nog te vinden op oudere computers. Hoewel VGA geen grote rol meer speelt in computermonitoren, wordt de VGA-connector nog steeds gebruikt in sommige modellen beamers. 
DVI DVI biedt een aanzienlijk betere beeldkwaliteit dan een VGA-kabel. Er wordt onderscheid gemaakt tussen DVI-D (digitale videotransmissie) en DVI-A (analoge videotransmissie). Dankzij de digitale verwerking van het videosignaal hoeven de gegevens van de grafische kaart niet te worden omgezet zoals bij een VGA-kabel. Dit betekent dat er geen afbreuk wordt gedaan aan de beeldkwaliteit.
HDMI

De HDMI-interface is nu ook de standaard geworden voor het aansluiten van computermonitoren. De gebruikte kabels zijn veel flexibeler dan DVI- en VGA-kabels en de HDMI-connectoren zijn ook veel compacter. De HDMI-kabel geeft het signaal ook digitaal door. 

Er zijn ook adapters beschikbaar die het mogelijk maken een HDMI high-speed kabel aan te sluiten op een DVI-aansluiting. 

Display Port Digitale overdracht van signalen van de grafische kaart naar de monitor vindt ook plaats met de DisplayPort. Op het eerste gezicht lijken DisplayPort- en HDMI-kabels op elkaar, maar bij nadere beschouwing zijn de connectoren verschillend. De DisplayPort-connector is compatibel met VGA en USB Type-C. Met de juiste adapter kan een monitor met deze aansluitingen dus ook werken op een grafische kaart met een DisplayPort-aansluiting. In tegenstelling tot de HDMI-kabel kan DisplayPort geen Ethernet-gegevens verzenden.
Thunderbolt Thunderbolt is momenteel de meest moderne optie voor het aansluiten van monitoren en pc's. De mogelijkheden zijn hier niet beperkt tot de overdracht van videosignalen; met Thunderbolt kunnen bijvoorbeeld ook externe harde schijven of externe grafische kaarten worden aangesloten. Dit maakt Thunderbolt tot een echte multimedia-interface. De substructuur van de standaard is een combinatie van DisplayPort en PCI Express. Meestal wordt USB-C als connector gebruikt, maar sommige apparaten gebruiken ook speciale Thunderbolt-connectoren. 

HDMI-versies in één oogopslag

Er zijn verschillende HDMI-versies, die wij hieronder kort aan u voorstellen:Waarop moet worden gelet bij de aankoop van HDMI-kabels en andere monitorkabels?

Bij de aanschaf van een HDMI-kabel is de kwaliteit belangrijk. Bij een HD- of Full HD-resolutie zijn de kwaliteitsverschillen misschien nog niet zo merkbaar. Met 4K (Ultra HD) of zelfs 8K ziet het er anders uit. 

Zorg er absoluut voor dat de HDMI-kabel geschikt is voor de gewenste resolutie. Voor 8K is alleen een HDMI 2.1-kabel geschikt. De HDMI-specificatie voorziet in een maximale kabellengte van 10 meter. Hoe dichter u bij deze grens komt, hoe hoger de kwaliteit van de HDMI-kabel moet zijn voor hoge resoluties. 

Er zijn HDMI-kabels die soms aanzienlijk langer zijn dan 10 meter. Dit kan goed werken voor lagere resoluties, maar wordt niet aanbevolen voor hoge resoluties. 

Koop alleen HDMI-kabels in de lengte die zo goed mogelijk past. Hoe langer de kabel, hoe hoger de dempingsfactor. In ieder geval is een goede afscherming belangrijk. HDMI-kabels met dubbele of viervoudige afscherming zouden moeten volstaan voor de meeste toepassingen. 

Controleer of de gewenste HDMI-kabel het HDMI Premium-label draagt. Hier kunt u er zeker van zijn dat de HDMI-kabel 4K-resolutie en HDR ondersteunt.Onze praktische tip: kwaliteit is belangrijk

Het is de moeite waard om niet alleen de specificaties op de verpakking te lezen, maar ook de HDMI-kabel of monitorkabel zelf goed te bekijken: 

Slechte kwaliteit is vaak te herkennen bij de overgang van kabel naar connector. Dit geldt voor alle kabels, ongeacht of het VGA-, Thunderbolt- of HDMI-kabels zijn. Dit punt is het neuralgische punt bij uitstek. Als een kabel breekt, is dat waarschijnlijk op dit punt. Vermijd daarom op dit punt slecht vervaardigde kabels.