Advies

Eenvoudig folie of platen bevestigen met tackers

De voordelen van tackers vallen niet te onderschatten, want u werkt immers efficiënter en sneller en dat met maar één hand. Hierdoor kunt u klussen eenvoudiger klaren en hoeft u niet voortdurend te schroeven. Onder andere bij het plaatsen van isolatiemateriaal zijn tackers onmisbaar. Let wel dat u over het correcte type beschikt en u de gepaste nietjes of brads gebruikt.

Waarvoor worden tackers gebruikt?

Aanvankelijk beperkte het toepassingsgebied van tackers zich tot het stofferen van meubelstukken, want dat zorgde voor een fikse tijdsbesparing. Tegenwoordig worden tackers voor heel wat uiteenlopende klussen ingezet. Zo gebruikt u nietpistolen om isolatiemateriaal te hechten of tackers om dunne plafondplaten te nieten. Denk eveneens aan het egaliseren van vloeren met boardplaten of het snel bevestigen van folie bij schilderwerken. Voor dergelijke toepassingen gebruikt u rechthoekige nietjes.

Bij een aantal klussen kunt u ook ronde nietjes verkrijgen. Denk onder andere aan het bevestigen van datakabels, waarbij de dunne inwendige draadjes geen schade mogen oplopen. Bij sommige toestellen kunt u tot slot van magazijn wisselen om spijkertjes of brads te schieten. Dergelijke tackers zijn ook bruikbaar voor dikkere plafondplaten en isolatiematerialen. Uiteraard moet de tacker dan voldoende slagkracht hebben. Voor aangedreven tackers is dat geen probleem, want meestal is de slagkracht bij zulke tackers eenvoudig instelbaar.

Welke soorten tackers zijn er?

U heeft de keuze uit drie soorten tackers. De meest eenvoudige nietpistolen werken zonder aandrijving, maar de mogelijkheden van zulke handtackers zijn beperkt. Zo kunt u deze tackers gebruiken om meubels te stofferen of om een doek aan een houten frame te nieten.

Hiernaast zijn er de elektrisch aangedreven tackers die heel wat meer mogelijkheden bieden. Sommige elektrotackers plugt u in het stopcontact. Het voordeel is dat deze vaak goedkoper en krachtiger zijn. Het nadeel is dan weer dat het netsnoer een beperkte lengte heeft en dat het in de weg kan komen te zitten, wat in onveilige situaties resulteert.

Bij het plaatsen van isolatiemateriaal of het werken op een ladder is een accutacker een betere keuze. Als u een tweede accu aanschaft, kunt u met zulke accutackers non-stop aan de slag.

Een nietpistool of een spijkerapparaat: hoe maakt u de keuze?

Nietpistolen en spijkerapparaten dienen beide om materialen aan elkaar bevestigen. Het verschil ligt voornamelijk in de kracht van het toestel. Spijkerapparaten zijn krachtiger omdat ze werken met perslucht. Een spijkerapparaat gebruikt u dan ook als een klassieke elektrische tacker onvoldoende kracht heeft om het bevestigingsmateriaal en/of de ondergrond te doorboren. Let daarbij wel op dat de spijker of kram niet doorslaat. Dat is namelijk mogelijk als de materiaaldikte heel beperkt is en de slagkracht niet instelbaar is. Dat risico is bij een nietpistool veel beperkter.

Bestel passende nietjes, krammen en brads

Per tacker heeft u een ruime keuze aan nieten, krammen en brads. Dergelijke nietjes zijn er in verschillende groottes zodat u voor elke klus een geschikt exemplaar vindt. De mogelijkheden zijn afhankelijk van uw magazijn, waarbij zowel de afmetingen als de hoek van het magazijn bepalend zijn. Denk tot slot ook na over het materiaal van de nietjes of brads. Indien de tacker buitenshuis wordt gebruikt, kiest u voor brads op basis van RVS. Zo gaan ze niet roesten en blijft alles langdurig vastzitten. Bij een tijdelijke installatie is dat uiteraard minder belangrijk.