bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Bent u op zoek naar een omvormer voor uw auto? In ons assortiment vindt u honderden omvormers, direct uit voorraad leverbaar.

Wat is een omvormer?

Omvormers worden gebruikt om gelijkstroom om te zetten in wisselstroom. Dit is altijd nodig wanneer voor de voeding alleen een gelijkspanningsbron beschikbaar is, maar verbruikers met wisselspanning worden gebruikt. Elektrotechnisch gezien zijn het spanningsomzetters - tegelijkertijd wordt het spanningsniveau aangepast aan de gebruikte elektrische apparaten. Aan de uitgang van een omvormer staat een wisselspanning van 230 volt ter beschikking, zodat apparaten kunnen worden gebruikt zoals op het normale laagspanningsnet. De omvormers van gelijkstroom naar wisselstroom worden ook omvormers genoemd. De wisselstroom die door de spanningsomzetter wordt geleverd, heeft verschillende kwaliteiten als gevolg van de manier waarop hij wordt opgewekt. Alles van blokgolf tot sinusgolf AC voltage is beschikbaar. Een conventionele gloeilamp of een waterkoker, bijvoorbeeld, kan zonder problemen werken met blokspanning aan de uitgang van de omvormer. De situatie is anders voor radio's, notebooks of apparaten met schakelende voedingen. Hier is een sinusvormige wisselspanning vereist, waarvan de kwaliteit overeenkomt met de wisselspanning aan het stopcontact voor huishoudelijk gebruik. Dit vergt meer technische inspanning van de omvormer en komt uiteindelijk tot uiting in de prijs.

Hoe werkt een omvormer?

Vanuit fysisch oogpunt is wisselspanning een spanning die periodiek van grootte en richting verandert. De sinusvormige wisselspanning schommelt tussen de positieve en negatieve maximumwaarde. Deze fluctuatie vindt altijd plaats met dezelfde frequentie per tijdseenheid - dit is onze netfrequentie van 50 Hertz. Indien gelijkspanning als bron beschikbaar is, moet deze beschreven schommeling technisch worden opgewekt in een spanningsomzetter. Daartoe wordt de polariteit van de gelijkspanning periodiek gewijzigd, denkbaar als een ritmisch bewegende omschakelaar. Het schakelproces wordt gerealiseerd met elektronische componenten, bijvoorbeeld bipolaire transistors of MOSFET's. Dit resulteert in wisselspanning, maar deze is als het ware "ruw", d.w.z. in blokgolfvorm. Met stroomafwaartse filters wordt een min of meer nabije benadering van de sinusvorm van de wisselspanning bereikt. Om ervoor te zorgen dat aan de uitgang van een sinusomvormer een constante spanning van de vereiste kwaliteit beschikbaar is, wordt deze uitgang elektronisch bewaakt en wordt het omzettingsproces beïnvloed door een meet- en regelketen.

Schakelende voedingen maken ook gebruik van deze omzettingsprocessen: wisselspanning - gelijkrichting - hoogfrequent geschakelde gelijkspanning - transformatie in een (zeer kleine) transformator - gelijkrichting en uitgang van de gewenste spanning. Op deze manier worden zeer kleine ontwerpen bereikt en tegelijkertijd een galvanische scheiding van het laagspanningsnet.

Welke omvormers zijn er?

Omvormers zijn vereist wanneer alleen gelijkspanningsbronnen beschikbaar zijn, maar apparaten met wisselspanning moeten worden gebruikt. Dit geldt ook voor de toevoer van fotovoltaïsche systemen naar de huishoudelijke stroomvoorziening.

Er zijn verschillende omvormers beschikbaar voor de verschillende stroombehoeften. Geavanceerde modellen hebben een eigen temperatuurregeling, zijn beveiligd tegen polariteitsomkering en bestand tegen kortsluiting. De uitgangsspanningen zijn 230 volt wisselspanning en, in veel kleinere omvormers, ook 5 volt gelijkspanning aan een USB-uitgang. Alle beschikbare omvormers zijn ISO-gecertificeerd. Stand-alone omvormers en netomvormers worden gebruikt in zonne-energiesystemen als omvormers met hoge vermogens en beschermingsklassen. Met interne elektronica zorgen ze voor een volledig energiebeheer in combinatie met fotovoltaïsche energie. Dataloggers en grafische displays zorgen voor een hoge bedrijfszekerheid en gebruikscomfort. LAN-verbindingen maken bediening en bewaking via het internet mogelijk. Sommige omvormers voor gebruik met zonne-energiesystemen hebben de nodige laadregelaars aan boord. De zogenaamde Droop-modus maakt een zeer nauwkeurige regeling van het energiebeheer mogelijk, afhankelijk van de op te roepen belastingen.

De gedeeltelijk beschikbare "MPP-tracking"-functie (Maximum Power Point Tracking) zorgt ervoor dat de afzonderlijke zonnemodules van een fotovoltaïsch systeem worden gebruikt voor de stroomvoorziening, afhankelijk van de instraling en de intrinsieke temperatuur.

Het mechanische ontwerp van de ingangen voor gelijkspanning is afhankelijk van de toepassing en het vermogen. Sommige zijn ontworpen met open kabelverbindingen voor voeding uit zonnesystemen of voor vaste installatie in caravans. Dergelijke omvormers voor caravans of boten hebben soms een zogenaamd prioriteitscircuit met een extra (IEC) netaansluiting. Het werkt als volgt: als er externe 230 volt aanwezig is, bijvoorbeeld aan de aanlegplaats, wordt deze spanning met voorrang rechtstreeks naar de boordnetvoeding gevoerd. Zonder de externe laagspanning wordt de boordaccu met de omvormer gebruikt. Op die manier kan ook in andere bedrijfsomgevingen voor een ononderbroken stroomvoorziening worden gezorgd.

Veel toestellen kunnen worden geprogrammeerd om aan specifieke vereisten ter plaatse te voldoen. Zij zijn hiertoe uitgerust met interfaces. LED's of LCD's worden gebruikt om bedrijfstoestanden aan te geven en relevante elektrische variabelen weer te geven.

Schroef- of DC-klemmen worden gebruikt voor aansluiting op voertuigaccu's, gewoonlijk voor tijdelijk gebruik. Omvormers in het lagere vermogensbereik kunnen via een sigarettenaanstekerstekker op het gelijkstroom-elektrische systeem van het voertuig worden aangesloten. Toestellen met een breed ingangsspanningsbereik zijn geschikt voor moderne voertuigen met intelligente dynamo's. Als uitgang bieden de in onze webshop verkrijgbare omvormers beschermingscontacten, Euro- of Franse contactdozen, IEC-aansluitingen, open kabeluiteinden en USB-laadcontactdozen.

Er zijn onder andere varianten verkrijgbaar met speciale ontwerpen (bijvoorbeeld om in een bekerhouder te passen), prioriteitschakelingen, met werking voor een ononderbreekbare stroomvoorziening of producten met ventilatorloze werking. Met afstandsbedieningen kan een omvormer onzichtbaar worden geïnstalleerd of ingebouwd. Tenslotte kan het aantal contactdozen worden gekozen.

Onze Praktijktip: veiligheidstechniek

Bij gebruik van spanningstransformatoren moet altijd een zekering en een aardlekschakelaar worden gebruikt aan de 230 volt zijde. In sommige omvormers zijn deze elementen reeds geïntegreerd.

Waarop moet worden gelet bij de aankoop, de installatie en het gebruik van omvormers?

Bij de installatie van een fotovoltaïsch systeem moet de gebruikte omvormer in het systeemconcept passen. Dit betreft in de eerste plaats de om te zetten en in te voeren stroom, maar ook de apparatuur met technische functies. Systemen op moeilijk bereikbare plaatsen moeten op afstand bedienbaar zijn en weinig onderhoud vergen. Bij complete zonnesystemen voor boten of op de camping is de hardware meestal al voorgeconfigureerd. Als u een elektrisch apparaat op een omvormer wilt gebruiken, moet het stroomverbruik van tevoren worden gecontroleerd om de omvormers niet te overbelasten. Tel het vermogen op van alle apparaten die u gebruikt om een omvormer met voldoende vermogensreserve aan te schaffen. De meeste omvormers zullen uitschakelen als ze overbelast zijn en de temperatuur hoog is. Vermijd continue werking op de bovenste vermogensgrens. Stekker-, schroef- en klemcontacten moeten schoon zijn om een verhoogde contactweerstand te voorkomen. Dit geldt in het bijzonder voor niet-permanente aansluitingen, zoals een sigarettenaansteker en de overeenkomstige stekker in het voertuig.