Bent u een zakelijke klant?
Deze instelling past het productassortiment en de prijzen aan uw behoeften aan.
Ja
Nee

Advies

Deze tekst is automatisch vertaald.

Wat u moet weten over ontstoringsfilter

  • WAS zijn elektromagnetische storingen?

  • Maatregelen tegen stoorstraling

  • Welke ontstoringsfilter zijn er?

  • Criteria - dit is het belangrijkste

  • Onze Praktijktip: een netfilter pro stroomaansluiting

  • Veelgestelde vragen - veelgestelde vragen over Ontst.filters

WAS zijn elektromagnetische storingen?

We zijn voortdurend van elektromagnetische golven omgeven. Ronde draadloze zender, mobiele netwerken of het huiselijke WLAN-net energie op verschillende frequenties af. En het is zo gewenst. Al deze assen zijn drager van informatie waar we met de bijpassende apparaten zoals radio, televisie, smartphone of PC - om er maar een paar te noemen) delen.

Ontstoringsfilter voor montage op een printplaat.

Daarnaast is er elektromagnetische golven die de doelbewuste smalbandemissies ontvangst en de verwerking van de informatie aanzienlijk verstoren en van storende geluiden zorgen. Hebt u al eens een kraken in de radio vernomen, als u de lichtschakelaar omzetten? "Knurrte" iets in hifi-versterker, als u met de handset van uw vaste lijn overbodig telefoneert hebben? Ook schakelnetvoedingen werken met hogere frequenties en stralen daarbij uw werk frequentie af. Elke PC heeft voor de processor een klokgenerator dat storende signalen uitzendt. Ook kunnen met de huiselijke 230-volt-voeding ongewenste, hoge frequenties aan stoorstraling "binnengehaald" worden.

Dat alles moet normaal gezien niet, want voor het onderdrukken van de ongewenste storing langs worden hulpmiddelen gebruikt: ontstoringsfilter.  Net zo verschillend de mogelijkheden voor het binnendringen van stoorsignalen zijn, zo verschillend zijn ook opbouw en elektrische uitvoering van deze filter.

 

Maatregelen tegen stoorstraling

Om signaalstoringen te verminderen, zijn er verschillende mogelijkheden:

Radiografische storingen kunnen al bij de bron worden verminderd, bijvoorbeeld door voorweerstanden, condensatoren en/of smoornippels (spoelen) . Dergelijke ontstoringscomponenten moeten zo dicht mogelijk bij de bron van de interferentie te liggen om de antennes effect van de toevoerleidingen uit te schakelen.

Daarnaast bestaat de mogelijkheid van een afscherming van de storingsbron , bijv. door hoogfrequent dichte metalen behuizing.

De filtering van de toevoerleidingen van en naar storingsbron is bijvoorbeeld met doorvoer condensatoren mogelijk.

Een andere oplossing is de galvanische scheiding van signaalbron en signaalontvanger .

De elektrische onderdelen, die dergelijke taak los kunnen raken, zijn ontstoringsfilter . Daarvan zijn er verschillende typen met verschillende elementen.

Inbouw ontstoringsfilter met eurostekkerbus en schakelaar.

 

Welke ontstoringsfilter zijn er?

Ontstoringsfilter (algemeen)

Dat zijn inductiviteiten of de capaciteit, die bijvoorbeeld direct op motoren met collector borstels (staaf zuiger) of in de aansluitdoos grotere elektromotoren zijn ingebouwd, om de interferentie van dergelijke machines uitgaan te onderdrukken.

Afhankelijk van de toepassing zijn deze filter met speciale technische gegevens geconstrueerd en ook zo ontworpen dat u bepaalde omgevingsinvloeden stand houden.

Radio-ontstoringsfilter van kabels en aders.

Radio-ontstoringsfilters

Belangrijkste taak van de radio-ontstoringsfilter is de ontstoring aan de voedingskant van stroomvoorzieningen en elektronische apparatuur . Deze filters onderdrukken frequenties in het elektriciteitsnet die aan de bovenkant van 63 Hz te liggen. Worden geïnstalleerd u voornamelijk op draagrails direct in huis aansluitkasten. U initieert voorzover hoge stromen tot 16 ampère door.

Speciaal voor het verwijderen van hoogfrequente storingen in coaxkabels dienen zogenaamde mantelstroomfilter . Deze filters, die alleen twee condensatoren bevatten, kunt u als "kapazitativer coupler eenvoudig tussen de verbruiker en de antennebus toevoegen en zijn uitermate goed voor het onderdrukken van frequenties boven 1 GHz, zodat analoge en digitale radio- en televisieontvangst blijven probleemloos mogelijk is.

Voor gebruik in Ontst.filters worden de condensators in twee klassen ingedeeld: X-condensatoren en Y-condensatoren. Bij de X-ontstoringsmodule filters zijn condensatoren tussen de fasen of fase en nulleider geschakeld. Klasse Y-ontstoringscondensatoren worden gebruikt voor het overbruggen van basisisolatie gebruikt om bij een kortsluiting schending van de omgeving te voorkomen.

Radio-ontstoringscondensatoren worden als losse onderdelen en compleet als meer aansluiting component aangeboden.


Netfilters

Deze filters houden storingen uit het laagspanningsnet (230 Volt) op de voedingsaansluiting van uw apparaat. Tegelijkertijd voorkomt u het retourneren van mogelijke storende frequenties uit de aangesloten apparaten in het laagspanningsnet via het stopcontact. Ze zijn meestal in de aansluitstekkers met ingebouwd en op het opgenomen vermogen van de apparaten afgestemd. Problematisch - niet alleen bij medische apparaten - zijn zogenaamde lekstromen, die daardoor ontstaan dat Ontst.capaciteit met de randaarde verbonden zijn. In moderne filteren is de door technische maatregelen zo laag dat hij de naleving van internationale normen (UL/IEC) voldoet.

Veel netfilter bestaan uit een eurostekkerbus met geïntegreerde elektronica (stroombegrenzers en condensatoren). Sommige versies hebben bovendien een hoofdschakelaar en zekeringen. Verkrijgbaar zijn netfilter ook voor printplaatmontage.

Netontstoringsfilter zijn bijvoorbeeld in stekkerdozen soms in combinatie met een overspanningsbeveiliging ingebouwd.


NF-ontstoringsfilter

Laagfrequent ontstoringsfilter houden storingen in NF-componenten terug , bijvoorbeeld in audio-installaties van auto's of tussen componenten van uw eigen hifi-installatie. Storingen ontstaan daar vaak door verschillende massapotentialen op radio en versterker of door straling van andere auto-componenten zoals dynamo of de startmotor. Ontstoringsfilter van dit type kunnen bijvoorbeeld gelijk in-cinch leidingen ingebouwd zijn. Gerealiseerd wordt het door zogenoemde mantelstroomfilter (Engels: Ground loop isolator) of massafilter (Ground Breaker) naar massa ontkoppeling. Deze scheiding gaat met behulp van koppel-condensatoren of transformatoren worden gerealiseerd. De uiteindelijk gebruikte praktische oplossing is van het nagestreefde frequentiebereik afhankelijk.

Daarnaast zijn er speciale toepassingen voor uw verbindingen bij PC's.

 

Criteria - dit is het belangrijkste

De eerste pogingen moet zijn, of u afzonderlijke apparaten of complexe circuits ontstoren wilt. Als daarbij installatiewerkzaamheden op het laagspanningsnet van nodig zijn, moet u de hulp van een onderhoudsmonteur in beslag nemen. Hij beschikt over gekwalificeerde meters om de effectiviteit van de Ontst.componenten te controleren.

Eenvoudiger is de inbouw van afzonderlijke netfilter . Bij voldoende speelruimte in de behuizing kunnen aanwezige eurostekkerbus voor zulke met netfilter uitwisselen. Let op de gekleurde markering van de aansluitingen en de veilige bevestiging.

Is te weinig ruimte voor inbouw aanwezig, is de constructie van een centrale stroomverdeelkast mogelijk . Hier kunnen via een parallelschakeling meerdere netfilter op één wand aansluiting te gebruiken. Maar let op: elke netfilter is alleen een beperkte stroombelasting ontworpen, gaat van 1 tot 20 ampère. Om zeker te zijn, moeten filter van elk ten minste 3 A (komt overeen met ca. 700 Watt) worden gebruikt.

 

Onze Praktijktip: een netfilter pro stroomaansluiting

Veel verdelers voor netspanning beschikken slechts over een enkele filter voor alle stopcontacten. Het kan echter negatief op alle aangesloten HiFi- en TV-componenten storen, omdat de stroom weerstand (impedantie) van de verdeeldoos met het net heen veranderd. Weliswaar stromen dan zo goed als geen stoorstromen meer op het netwerk, maar wel in andere op de connector aangesloten apparaten. Doel is het, elke stroomaansluiting met een eigen netfilter te voorzien of maar een verdeler met afzonderlijke of op zijn minst groepen ontstoring te gebruiken.

 

Veelgestelde vragen - veelgestelde vragen over Ontst.filters

WAS betekent het opschrift "EMI-filter"?

De afkorting EMI staat voor "Electromagnetic interference", bedoeld zijn daarmee elektromagnetische storingen of storingen. De specificaties voor elektromagnetische compatibiliteit (EMC) geeft de capaciteit van het orgaan aan, dergelijke storingen te voorkomen. Daarom zal de passieve componenten ook als EMC-filter genoemd.

Kan een netfilter in een zelfgebouwde kabel integreren?

Dit is zonder meer mogelijk. In plaats van een oplossing met krimpkous of zelfs isolatieband adviseren wij de aanschaf van een stroomnet filter met PVC-afdekking en geïntegreerde netschakelaar.

Is er netfilter zonder pin voor de aardleider?

Nee, de is er niet. En niet alleen voor de veiligheid, maar ook van functionele redenen. Want de aardleiding - in de regel verbonden met de metalen behuizing van de verbruiker - is het screenen van hoogfrequente golven absoluut noodzakelijk is. De water- en verwarmingsapparatuur leidingen van een huis of een woning (de "aarde") kunnen als enorme antenne voor draadloze frequenties, lijken ze zijn in de filterfunctie daarom te betrekken.

 
Conrad Electronic Benelux b.v. heeft uw toestemming nodig voor het gebruik van individuele gegevens, onder meer om de werking van de website te garanderen en om informatie over uw interesses weer te geven. Door op "Akkoord" te klikken geeft u hiermee uw toestemming. Gedetailleerde informatie vindt u in onze verklaring inzake gegevensbescherming.
U hebt de mogelijkheid om uw toestemming in het privacybeleid te allen tijde in te trekken.
Afwijzen
Akkoord