bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Deze tekst is automatisch vertaald.

    

Wat u moet weten over optokoppelingen

  • WAS is een optokoppeler?

  • Welke typen en verschillende soorten optokoppelingen zijn er?

  • Criteria voor opto-koppeling - waar komt het aan?

  • Zo vindt u de juiste opto-koppeling

  • Veelgestelde vragen - veelgestelde vragen over optokoppelingen

WAS is een optokoppeler?

Optocoupler zijn opto-elektronische componenten die voor de overdracht van elektrische signalen bij gelijktijdige galvanische scheiding van de circuits dienen. Hiervoor stuurt een licht- of laserdiode in de ingang stroomkring licht op de ontvanger, die meestal uit een fototransistor of een fotodiode bestaat. Omdat vreemdlicht dit koppelen gaan storen en kan beïnvloeden, zitten de componenten in een licht waterdichte behuizing, dat tegelijkertijd een mechanische bescherming dient. Optocoupler kunnen zowel voor de overdracht van analoge als digitale signalen worden gebruikt.

 

Welke typen en verschillende soorten optokoppelingen zijn er?

Optocoupler zijn zowel in SMD-constructie als voor conventionele doorsteekmontage leverbaar en in verschillende behuizingen types zoals zo, SOIC, SOP, DIP, MDIP, SMO en mini flat aangeboden. Typen met hogere isolatie spanning nodig hebben omwille van veiligheidsredenen een zekere afstand isolatie, bij de toenemende spanning wordt daarom de model althans in een as groter, ook om de noodzakelijke kruipwegen op de aansluitingen worden aangehouden. Opto éénkanaals hebben ten minste vier aansluitvoetjes of soldeerpads, elk twee in- en uitgangszijde. Optocoupler met twee, drie of vier kanalen hebben dienovereenkomstig tot max. 16 pins. Dergelijke meerkanaals optocoupler verminderen de uitrusting moeite en bespaart ruimte op de printplaat. 

Voor vrijwel elke toepassing is er speciaal ontwikkelde opto-koppeling. Ze onderscheiden zich niet alleen in de punten isolatiespanning en maximale schakelvermogen snelheid, maar ook met betrekking tot de stroombelastbaarheid aan de uitgangszijde en zodanig of een lineaire of volledig digitale overdracht nodig is. Voor een digitaal "aan-uit" schakeling is er CMOS- en MOSFET compatibele optocoupler die op de uitgang betreffende high- of low-piek beschikbaar stellen. Ook verkrijgbaar zijn optocoupler met ingebouwde Triac die in principe een elektronische relais (SSR = solid-state-Relays) op elkaar lijken. Ze zijn in staat om duidelijk hogere stromen te schakelen als optocouplers die met Photo transistoren of fotodioden werken.         

Optocoupler die speciaal voor de overdracht van analoge videosignalen en zogenaamde lineaire optocouplers, hebben een speciale interne samenstelling, om hoge linearitaten te bereiken en Drift- en veroudering van lichttekort te compenseren. Door middel van een tweede licht ontvanger, die als referentie dient, kan een regel schakeling worden aangestuurd, die het ingangsniveau dienovereenkomstig aanpast en corrigeert. 

 

Criteria voor opto-koppeling - waar komt het aan?

Bij de keuze voor de juiste optocoupler wordt in de regel het gebruiksdoel van type en type bepalen. Rechtevenredige verhouding wijze analoge signalen kunnen alleen met optokoppelingen worden overgezet, die ingangssignalen overeenkomstig proportioneel op de uitgang omzetten. Digitale schakelingen nodig hebben daarentegen optocouplers die de uitgang betrouwbaar tussen "uit" en "aan" of "High" en "Low" zetten wanneer aan de ingangszijde bepaalde signaalniveau aanliggen. 

Optocoupler met ingebouwde triac hebben een zuivere in-/uitschakelfunctie. Ze bieden zich voor het schakelen van grotere stromen aan, vaak, zonder dat op extra vermogenshalfgeleiders toegang worden verkregen. Door relatief lage interne weerstanden blijft het vermogensverlies gering, WAS ingewikkelde koel maatregelen is overbodig en het totale stroomverbruik op batterijen werkende apparaten te verminderen helpt.

Liniaire brandstoftemperatuur optocouplers zijn uitermate voor veeleisende taken vooral in de meet- en regeltechniek. Ze zijn zeer stabiel op lange termijn en gekenmerkt door een bijzonder goede lineariteit uit. Gewone optocouplers zijn daarentegen alleen voor relatieve grof benaderde niveau overdrachten.

Wordt met netspanningen hebt gewerkt, moet de optocoupler dwingend hiervoor geschikt en toegelaten zijn. In deze context moet er ook op de vereiste veiligheidsafstanden in de vorm van de voorgeschreven kruipwegen te worden gezorgd om bedrijfsstoringen en umfalle te voorkomen. 

 

Zo vindt u de juiste opto-koppeling

Optocouplers

Let erop, dat de vereiste isolatiespanning is, aan de uitgangszijde de maximaal toelaatbare stroom in de gegeven applicatie niet wordt overschreden. Aan de bandbreedte moet beter niet bezuinigd, maar een bepaalde reserve naar boven plannen. De gegevens over de grensfrequentie hebben altijd betrekking op de ideale geval en een precies gedefinieerde driver stroom. Zijn er in de schakeldesign hiervoor afwijkingen, kan het tot onderbrekingen in de signaaloverdracht komen, als het optocoupler buurt zijn grensfrequentie werkt.

Bij het vervangen van defecte optocoupler moet op de vorm worden gelet: klopt de rastermaat bij conventioneel bedraade types resp. de model en daarmee positie en grootte van de soldeervlakken bij optokoppelingen voor SMD-montage?

Om veiligheidsredenen is het absoluut noodzakelijk dat de onderdelen eventueel vereiste keurmerk dragen en de telkens geldende norm voldoen. De in de shop van Conrad aangeboden optocoupler voldoen aan hoge kwaliteitseisen en kenmerken zich door betrouwbaarheid en een lange levensduur. 

 

Veelgestelde vragen - veelgestelde vragen over optokoppelingen

WAS betekent de waarde CTR bij analoge optokoppelingen?

CTR (Current Transfer Ratio) staat voor het gelijk stroomovergangverhouding, dus de verhouding tussen in- en uitgang stroom. Bij digitale optokoppelingen ontbreekt deze opgave, in plaats daarvan wordt de stroomwaarde gespecificeerd, de minimaal nodig is om een niveau vervangen op de uitgang te creëren.


Welke bandbreedte hebben optocoupler?

De maximale schakelfrequentie varieert afhankelijk van het type tussen enkele kilohertz en reikt bij snelle versies met laserdioden als zendeenheid tot in het Gigahertz-bereik. De desbetreffende gegevens in de vorm van in- en uitschakeltijden en de bandbreedte bij gespecifieeerde ingangsstroom staan aangegeven in het gegevensblad vermeld.


Zijn optocoupler slijtagevrij?

Optocoupler hebben geen mechanisch bewegende onderdelen, een slijtage in de eigenlijke zin treedt daarom niet op. Onder liggen ook elektronische componenten een bepaalde verouderingsproces. Bij optokoppelingen is dit bij voorkeur op de zenders in de vorm van licht- of laserdiodes, die in de loop der tijd aan lichtopbrengst kunt verliezen. Bij analoge optokoppelingen verlengt de levensduur in dat opzicht als de maximaal toegestane ingangsstroom niet wordt benut, maar geringe wordt gekozen.