bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Deze tekst is automatisch vertaald.

PC-behuizingen: zo veelzijdig voor gaming, kantoor en meer

BeQuiet pc-behuizing

In het verleden waren pc-koffers onopvallende dozen die ergens onder of naast de tafel moesten worden geplaatst. Hun belangrijkste taak was om voldoende ruimte te bieden voor alle pc-componenten. De gevallen van desktop-pc's hebben deze afbeelding niet meer. PC-behuizingen zijn lange tijd belangrijke componenten geworden die pragmatisme combineren met design. In deze gids wordt uitgelegd waar u op moet letten.

  • Wat is een pc-behuizing?

  • Welke pc-cases zijn gedifferentieerd?

  • De meest voorkomende kastgrootte: wat is een midi-tower?

  • Wat biedt een minitoren?

  • Wanneer moet het een grote torenbehuizing zijn?

  • Welke rol speelt de vormfactor?

  • Veelgestelde vragen over pc-behuizingen

 
 

Wat is een pc-behuizing?

Thermaltake pc-behuizing

Behuizingen zijn als een lichaam

Of het nu gaat om een gaming-pc, zakelijke computer of privé-apparaat, de hardware van de computer hoort in een behuizing te zitten. Het omringt de soms zeer gevoelige componenten.

Het biedt ruimte voor klassieke elementen zoals moederbord, grafische kaart, drives en andere elementen. De bijbehorende slots zijn beschikbaar in de behuizing zelf. Er zijn ook veelal voorgeïnstalleerde ventilatoren om tijdens bedrijf voor de nodige koeling te zorgen.

Alvorens een woning te kopen, is de vraag welke maat nodig is doorslaggevend. Wie bijvoorbeeld een midi-toren koopt maar een grote toren nodig zou hebben gehad, kan nauwelijks aan de slag met de aankoop.

 
 

Welke pc-cases zijn gedifferentieerd?

Voor een eerste overzicht volstaat het om onderscheid te maken tussen vier woningtypen.

De bekendste zijn desktopbehuizingen en torens. Beide zijn op het eerste gezicht vergelijkbaar, maar gebruiken de bureauruimte anders. PC-koffers die direct op de tafel kunnen worden geplaatst, zijn navenant platter. Theoretisch kunnen ze verticaal worden geplaatst als een toren, maar hun aansluitingen en ventilatiesleuven zijn ontworpen voor horizontaal gebruik.

PC-koffers gemaakt als torens moeten rechtop staan. Je moet dus een plekje onder of naast de tafel zoeken. Er zijn torenkoffers in drie gangbare maten: mini, midi en groot / vol.

Tafelkoffers zijn niet interessant voor privégebruik, maar wel erg belangrijk in de IT-sector. Ze zijn meer een frame omdat ze de buitenmuren missen. Het idee erachter: gebruikers hebben de mogelijkheid om hardwarecomponenten in een paar eenvoudige stappen te installeren en te verwijderen. Het constant openen en sluiten van de bovenwanden is niet nodig.

Afgezien daarvan is HTPC nog bekender. Deze thuisbioscoop-pc's zijn in de eerste plaats bedoeld voor gebruikers van veel media. Ze worden daarom vaak direct naast de televisie geplaatst en met de afstandsbediening bediend. In tegenstelling tot pure tv-toestellen hebben ze echter een extra desktopfunctie.

Onze praktische tip: werken met gehard glas

Veel fabrikanten bieden behuizingen aan met ten minste één zijwand van gehard glas in plaats van metaal. Internationaal is er sprake van gehard glas. Dit speciale glas is bijzonder breukvast dankzij een warmtebehandeling.

 
 

De meest voorkomende kastgrootte: wat is een midi-tower?

Bouw van een midi-toren

Kolink Midi-Toren

De midi-towerbehuizing heeft de voorkeur. Midi-torens zijn de standaard voor zowel particulieren als bedrijven. Doordat ze relatief compact zijn, nemen de behuizingen weinig ruimte in, maar bieden ze tegelijkertijd voldoende ruimte voor krachtige hardware.

Midi-torens hebben ook een goed formaat om plaats te bieden aan een grotere CPU-koeler. Hoe krachtiger een pc is, hoe meer koeling er nodig is.

De meeste midi-towers zijn ontworpen voor moederborden tot E-ATX-formaat. Ook kleinere printplaten vinden hun plek, zoals micro-ATX of mini-ITX moederborden. Harde schijven kunnen vaak achter de moederbordlade worden geïnstalleerd, zodat er aan de voorkant veel meer ruimte is voor andere componenten.

Sommige fabrikanten vervaardigen ook midi-torens, waarvan de kooi voor de harde schijf niet permanent is geïnstalleerd, maar gedeeltelijk kan worden verwijderd. Dit geeft de gebruiker letterlijk nog meer speelruimte, bijvoorbeeld voor een krachtige en dus grotere grafische kaart.

PC-behuizing in midi-formaat met LED en voorgeïnstalleerde ventilatoren

 
 

Midi-tower voor gaming-pc's

Kolink Midi-Tower Gaming Case

Gamekoffer van midi-formaat met ventilatoren en LED-verlichting

De meeste gamers gebruiken een midi-tower. Het compromis tussen een compacte behuizing en ruimte voor componenten en kabels wordt als goed ervaren. Voldoende interfaces voor koptelefoon en microfoon tijdens het spelen en zoveel mogelijk USB-slots zijn belangrijk. Ten minste USB 2.0, betere USB 3.0 zou het moeten zijn. USB Type C, dat wordt verhandeld als de nieuwe standaard, heeft ook de voorkeur voor hoogwaardige gegevensoverdracht.

RGB-verlichting als designelement is ook populair voor gamingcases. Als de voedingseenheid is aangesloten, wordt de midi tower verlicht in verschillende, ook ritmisch veranderende kleuren. Zo'n vitrinekast onderstreept het beeld van een moderne pc-behuizing.

 
 
 

Wat biedt een minitoren?

Als er minder hardwareprestaties nodig zijn, kunnen minitorens de betere keuze zijn. In vergelijking met de midi-tower is het een ruimtebesparend wonder en kan het daarom bijzonder goed scoren in krappe ruimtes of in drukke kantoren met veel bureaus.

De afmetingen van de behuizing worden meestal zo gehouden dat er ruimte is voor borden tot en met de standaard Mini-ITX. Daarom is het synoniem "Mini-ITX-behuizing" niet ongewoon. Alvorens te kopen, moeten gebruikers zich ervan bewust zijn dat er minder PCI-slots beschikbaar zijn.

Over het algemeen zijn de opties beperkt omdat het moederbord klein moet zijn en er maar een paar aansluitingen zijn. De ruimte is uitgeput met de voedingseenheid en een paar slots voor USB 2.0 of USB 3.0.

Het nadeel dat alleen mini-ITX-hardware kan worden gebruikt, staat in contrast met het voordeel van flexibiliteit. De behuizingen zijn niet alleen ruimtebesparend op de plaats van gebruik, ze zijn ook erg licht en verplaatsbaar.

Vaak worden minitorens niet meer in de vorm van een toren vervaardigd, maar in de vorm van een kubus. Fractal Design of Inter-Tech bieden deze kubusgevallen aan.

Cool Master Mini-Tower

Minitoren met ventilator, zijruit van gehard glas en USB 3.0

 
 
 

Wanneer moet het een grote torenbehuizing zijn?

De grote toren, ook wel bekend als de volledige toren, komt goed tot zijn recht als de prestatienorm niet meer voldoet. Wie bijvoorbeeld werkt als grafisch ontwerper of IT-specialist, komt niet rond met mini-ITX-modellen of de klassieke midi-tower.

Er is voldoende ruimte in de grote toren zodat er bijvoorbeeld meerdere grafische kaarten kunnen worden geïnstalleerd of een speciaal waterkoelsysteem kan worden ondergebracht. De grote torenbehuizing biedt automatisch meer ruimte tussen componenten waardoor de lucht beter kan circuleren.

Grote torens zijn echter niet alleen grote pc-behuizingen, ze hebben ook een hoger eigen gewicht. Er moet dus voor een stabiele basis worden gezorgd, idealiter de vloer. De pc-behuizing mag niet op een bureau staan.

De beschikbare ruimte voor hardware en het algehele zeer robuuste ontwerp gaan daarom gepaard met minder flexibiliteit. Eenmaal opgezet op kantoor, moet dit ook de vaste plaatsing van de huisvesting worden.

Thermaltake full-tower pc-behuizing

Volledige toren met twee LED-fans, weegt 12 kilogram en is zeer robuust

 
 

Welke rol speelt de vormfactor?

Om voor een pc-behuizing te kiezen, moet van tevoren worden bepaald welke computerhardware erin wordt geïnstalleerd. Er zijn vormfactoren om de beoordeling gemakkelijker te maken. Dit geeft de grootte van de behuizing, voedingseenheid, etc. aan.

Achtergrondkennis van het ATX-formaat

De afkorting ATX staat voor Advanced Technology Extended en is een van de mogelijke vormfactoren. Het ATX-formaat maakt duidelijke uitspraken over de grootte van de behuizing of bijvoorbeeld een pc-voeding of een printplaat.

Het wijdverbreide M-ATX-formaat, ook wel Mini-ATX genoemd, meet bijvoorbeeld 11,2″ ×8.2″. Micro-ATX is zelfs nog kleiner met 9,6″ ×9.6″. Aan de andere kant van het spectrum is de XL-ATX de tegenhanger. Het formaat van deze ATX-behuizing meet 13,5″ ×10.3″.

Achtergrondkennis over SSI EEB

Een andere vormfactor die u moet kennen, wordt SSI EEB genoemd. De eerste drie letters staan voor Server System Infrastructure en de laatste drie voor Compact Electronics Bay.

Hoewel de standaard vergelijkbaar is met de formaten van het ATX-formaat, heeft het vooral betrekking op serverelementen en kent soms andere specificaties voor de schroefverbinding. Exact dezelfde ATX-maat kan daarom niet per se worden geïnstalleerd als de schroeven op verschillende plaatsen zitten.

 

Achtergrondkennis over Mini-ITX

Mini-ITX beschrijft een heel speciale vormfactor van een moederbord. De form factor van dit moederbord meet altijd 170 x 170 millimeter.

Dit betekent dat de hardware beduidend kleiner is dan bij de ATX-standaard en de hoofdrol speelt bij minitorens en kubuskoffers. Deze vormfactor van het moederbord is compatibel met ATX vanwege de plaatsing van de schroeven.

Achtergrondkennis van DTX

Een andere bekende standaard is DTX. Het moederbordformaat is sinds 2007 op de markt en is kleiner dan ATX. Opwaartse compatibiliteit wordt echter gegeven.

Mini-DTX is belangrijk voor pc-behuizingen als een formaat dat varieert tussen Mini-ATX en Mini-ITX. In vergelijking met deze biedt het extra slots en dus meer manoeuvreerruimte.

 
 

Veelgestelde vragen over pc-behuizingen

Moet een pc-behuizing worden schoongemaakt?

Stof moet zeker regelmatig worden verwijderd. Om dit te doen, moet u de stroomtoevoer uit het stopcontact halen en ofwel werken met een smal mondstuk van de stofzuiger of met een stofdoek. Krappe plekken kunnen met een borstel worden schoongemaakt.

Hoe vind je stil draaiende pc-behuizingen?

Deze vraag is moeilijk te beantwoorden omdat de gegenereerde geluiden afhangen van alle geïnstalleerde componenten. In principe kan echter worden gezegd dat het aantal ventilatoren toeneemt met de toename van het geluid. De fabrikant wees stil! adverteert met de modellen van de "Pure Base" -serie voor de productie van bijzonder stille pc-behuizingen.

Zijn alle modellen inclusief voedingseenheid?

Nee, zo eenvoudig is het niet. Koop je een nieuwe koffer, dan vind je zowel modellen met een geïntegreerde voedingseenheid als modellen die alleen de voedingsaansluiting gereed hebben. Met dit feit moet rekening worden gehouden voordat u koopt.