Advies

PC ventilatoren: PC koeling met behuizingsventilatoren

Intensieve computerprocessen in een computer genereren veel afvalwarmte. Zonder adequate koeling kan deze warme lucht een risico vormen voor de ingebouwde hardware. Om ervoor te zorgen dat computers duurzaam blijven, zijn geschikte pc-koelers nodig. Het meest gebruikt zijn ventilatoren die zorgen voor koeling door gerichte luchtverplaatsing. Op deze pagina leggen wij uit welke opties u heeft, wat een 3-pins en 4-pins aansluiting van elkaar onderscheidt en waar u nog meer op moet letten.


Wat is een behuizingsventilator?

Het is een kleine ventilator die voor een luchtstroom zorgt. De beweging van de lucht maakt koeling mogelijk. Ventilatoren zijn niet alleen beschikbaar voor de volledige behuizing, maar ook voor afzonderlijke hardware-elementen binnen de behuizing, aangezien gevoelige pc-componenten afzonderlijk moeten worden gekoeld. Dit geldt vooral voor hardware met een sterke warmteontwikkeling, zoals de processor (CPU). Daarom zijn er aparte CPU-ventilatoren of ook ventilatoren voor de grafische kaart.

Tegen deze achtergrond rijst de vraag of naast de CPU-koeler en co. überhaupt een ventilator voor de PC-behuizing nodig is. Het antwoord is meestal ja. Terwijl kleine ventilatoren in de processor en andere hardware de opgewekte warmte afvoeren, komt de afvoerlucht alleen in de kast terecht. Als er geen eigen koelsysteem is, loopt de temperatuur in de kast toch sterk op.


Wat zijn PWM-ventilatoren?

In de zoektocht naar efficiënte koeling komt u de afkorting PWM tegen. PWM-ventilatoren zijn een speciale vorm van ventilatoren. PWM staat voor pulsbreedtemodulatie. Dit is een technische term die gebruikt wordt in de elektrotechniek. Terwijl bij klassieke PC-ventilatoren de haalbare snelheid van de rotorbladen wordt bepaald door de toegepaste spanning, bieden PWM-modellen een grotere vrijheid. De snelheid van de roterende beweging kan worden geregeld en zo worden aangepast aan de actuele vraag. Wat in desktop-pc's zelden nodig is, is in de zakelijke sector en bij gaming-pc's zeer gewenst.

Hoeveel koelers heb ik nodig voor een computer?

Afhankelijk van de grootte van de PC-behuizing kunnen meerdere ventilatoren worden geïnstalleerd. Over het algemeen worden twee PC-ventilatoren aanbevolen voor privé-gebruikers. Het gebruik ervan wordt vaak beperkt tot 7 volt, omdat deze koeling gewoonlijk voldoende is. Meer geavanceerde systemen in de bedrijfs- en spelsector gebruiken vier tot zes casefans.


Hoe werkt PC-koeling met behulp van behuizingsventilatoren?

Kastventilatoren bestaan uit vijf onderdelen: Rotorbladen, spoelen, twee magneten, motor en voeding. De elektromotor is verantwoordelijk voor de aandrijving en daarom hebben alle ventilatoren een stroomvoorziening nodig. Via de voedingseenheid vloeit er stroom naar de vaste spoelen, die magnetisch worden. De polarisatie verandert voortdurend in interactie met de vaste magneten en de afstoting van identieke polen leidt tot de roterende beweging.

De PC-ventilatoren in de behuizing zijn gewoonlijk aangesloten via drie of vier stekkers. Er wordt dan ook gesproken over 3-pins of 4-pins. Lange tijd waren drie pinnen de standaard. Eén connector was verantwoordelijk voor stroom, massa en tachosignaal. Hoe sterk de PC-koeler draait, hangt uitsluitend af van de toegepaste spanning. Het is anders bij 4-pins modellen. Het vierde contact brengt PWM in het spel voor spanningsonafhankelijke ventilatorregeling.

Hoe werken PWM-ventilatoren?

Het PWM-systeem werkt door de voeding van de ventilator naar behoefte aan en uit te schakelen. Rekening houdend met de massatraagheid van de kastventilator, draaien de rotoren sneller of langzamer met de fasen van de voeding. PWM-fans kunnen worden ingesteld via fysieke schakelaars of u kunt de gewenste instellingen maken via het besturingssysteem of rechtstreeks in het BIOS. Als u wilt vertrouwen op PWM-casefans voor optimale koeling, maar de regeling niet zelf wilt aanpassen, kunt u deze verantwoordelijkheid in de meeste gevallen overdragen aan het moederbord. Hij reageert via sensoren op hoge temperaturen en past zelfstandig de vereiste koeling aan.


Wat is de prestatie van een PC-ventilator?

Hoe goed de computer wordt gekoeld door een kastventilator hangt af van verschillende factoren. De grootte en snelheid van de ventilatoren en het luchtdebiet spelen allemaal een rol.

Afmeting

PC-ventilatoren zijn er in vele maten. Er zijn modellen van 20 tot 230 millimeter in diameter. Kleinere modellen zijn stiller, maar vaak minder efficiënt. U zult meestal waaiermaten van 120 en 140 millimeter tegenkomen.
Belangrijk: Controleer vóór de aankoop welke ventilatormaten voor u geschikt zijn. De meeste behuizingen kunnen worden voorzien van verschillende diameters. Welke dat zijn staat in de handleiding van de computer.

Snelheid

Het wordt aangegeven in omwentelingen per minuut, kortweg rpm. Vanaf 700 tpm kunnen sommige pc-ventilatoren tot 6.000 tpm bereiken. Modellen met minder rotatie zijn stiller.

Luchtstroom

Het geeft aan hoeveel lucht er in een bepaalde periode wordt aangezogen en afgevoerd. Een hoog luchtdebiet belooft de beste koeling. Veel fabrikanten geven aan hoeveel lucht er wordt geleverd in liters per uur.
Lage verwerkingscapaciteiten zijn 20 l/u, hoge verwerkingscapaciteiten tot 150 l/u. Een andere meeteenheid werkt met kubieke meter per uur, kortweg m³/h. Het bereikbare luchtdebiet ligt tussen 5 m³/h en 270 m³/h, afhankelijk van het model.

Montagerichting

De richting waarin de luchtstroom moet gaan is belangrijk voor het koelingseffect. Gewoonlijk geven kleine pijlen op het frame aan in welke richting de ventilator moet worden geïnstalleerd.

Waar moet nog meer op gelet worden?

Een ander kenmerk dat vooraf moet worden overwogen is het geluidsniveau. Stille ventilatoren beginnen bij 10 dB, maar de meeste zijn niet erg krachtig. Een goede gemiddelde waarde is 30 dB. Krachtige modellen kunnen ook 45 dB halen, maar dat mag uit het oogpunt van geluidsoverlast niet meer zijn.

Naast eenkleurige casefans zijn er modellen met LED-verlichting. Ze zijn erg populair bij gamers. Aangezien LED's slechts een kleine hoeveelheid warmte genereren, verstoren zij het koelingseffect nauwelijks.

U moet echter op de positie van de LED's letten voordat u ze koopt: Als ze aan de binnenkant zitten, moeten de rotorbladen misschien korter worden gemaakt. Ventilatoren van dezelfde diameter zonder LED's op het binnenframe kunnen dan een betere koeling bewerkstelligen.