Advies

Plafondventilatoren en wandventilatoren koopt u bij Conrad

Een goede plafondventilator maakt het verschil. Koelte en een prettige luchtverplaatsing halen direct de angel uit de hitte. Of u nu een kleine plafondventilator van 30 cm doorsnee of een XXL exemplaar met een diameter van 180 cm zoekt, bij Conrad vindt u altijd de perfecte plafondventilator.

Plafondventilator: de allrounder voor het hele jaar

De meteorologen zijn het erover eens: de zomers zullen steeds heter worden. Ventilatoren zijn dan ook onmisbaarom voor een verkoelend briesje op het werk of thuis te zorgen. In vergelijking met tafel- en staande ventilatoren zijn plafondventilatoren buitengewoon effectief.

Waar worden plafondventilatoren gebruikt?

Vooral in de horeca zijn ventilatoren die aan het plafond gemonteerd worden populair. Maar ze worden ook gebruikt in kantoren, werkplaatsen, woonruimtes en slaapkamers en zijn meestal eenvoudig te integreren. Zo'n ventilator kan in principe aan elk plafond worden gemonteerd dat in alle richtingen voldoende ruimte biedt voor de roterende bladen en waarvan het draagvermogen voldoende hoog is. Zelfs voor lage plafonds zijn ventilatoren met een bijzonder plat design verkrijgbaar.

Welke soorten plafondventilatoren zijn er?

Plafondventilatoren zijn er in verschillende uitvoeringen en kunnen van verschillende materialen worden gemaakt. De messing kleurige plafondventilator met houten bladen is zeker een klassieker.Witte of verchroomde modellen zijn zeer geschikt voor moderne meubels. Sommige apparaten hebben vleugels van verschillende lichte of donkere houtsoorten die perfect in hun omgeving passen. Sommige fabrikanten bieden plafondventilatoren aan met opvallend gekleurde lamellen die opvallende kleuraccenten kunnen aanbrengen. Ook de Westinghouse plafondventilator is erg populair.

Daarnaast kunt u kiezen voor een plafondventilator met lamp, handig in bijvoorbeeld een slaapkamer. Er zijn zelfs apparaten met meerstraalsverlichting. Met een praktische afstandsbediening kan het snelheidsniveau gemakkelijk overal in de kamer worden ingesteld.

Hoe werkt het koelen met een plafondventilator?

Een plafondventilator versnelt met zijn bladen de luchtcirculatie in een afgesloten ruimte. Terwijl een normale ventilator de gegenereerde luchtstroom in een bepaalde richting blaast, kan een plafondventilator alle lucht in een kamer laten circuleren. Als het menselijk lichaam te warm wordt, scheidt het zweet af via de huid. De lichaamstemperatuur wordt gereguleerd door het effect van verdamping en de daarbij behorende verdampingskoude. De luchtstroom van een ventilator koelt deze af door verdamping te bevorderen.

Het voordeel van een plafondventilator is dat u niet direct in de tocht zit, zoals bij een torenventilator of tafelventilator wel het geval is. Gevoelige mensen die lange tijd voor een ventilator zitten, kunnen lichte oogirritatie krijgen. Een model dat aan het plafond is bevestigd, zorgt daarentegen voor een aangename en onopvallende frisse bries door de kamer.

Opgemerkt moet worden dat een plafondventilator een kamer niet kan koelen zoals een airconditioning. Zodra de luchtstroom die wordt gegenereerd door de bladen van een ventilator stopt, worden alle bijbehorende koeleffecten onmiddellijk geëlimineerd. Een ventilator heeft echter maar een fractie van de energie nodig die nodig is om een ​​airconditioningsysteem te laten werken.

De plafondventilator in de winter

Een plafondventilator is niet alleen handig in de zomer. Een plafondventilator kan ook in de winter erg handig zijn. Zoals bekend stijgt warme lucht op en verzamelt zich onder het plafond. Als de draairichting van de bladen wordt veranderd, schept de ventilator de warme lucht weer naar beneden en verdeelt deze gelijkmatig over de kamer. Door de verwarmde lucht te laten circuleren, kunt u de verwarmingskosten effectief verlagen. De draairichting kan worden gewijzigd met een kleine schakelaar op het apparaat of via een afstandsbediening.

Waarop moet u letten als u een plafondventilator koopt?

 • Plafondventilator met lamp
  Als u wilt dat de ventilator in de plaats komt van een plafondlamp, kies dan voor een model met ingebouwde verlichting. Omdat de ventilator wordt geactiveerd of gedeactiveerd via de normale lichtschakelaar, hebben modellen met een ingebouwde lamp een extra trekschakelaar om het licht in te schakelen. Als alternatief kan in veel gevallen de verlichting worden bediend met een afstandsbediening.
 • Maatvoering van plafondventilatoren
  De grootte van een ventilator moet afgestemd zijn op de grootte van de kamer. Om het juiste model te vinden, moet rekening worden gehouden met de hoogte en de oppervlakte van de kamer. Voor een kamer met een oppervlakte van 10 m² en een kamerhoogte van 2,5 m is een apparaat met een diameter van 90 cm geschikt. Bij een oppervlakte van 30 m² en een kamerhoogte van 3 m dient de diameter minimaal 140 cm te zijn. Voor grote ruimtes vanaf ca. 38 m² zijn twee of meer apparaten nodig voor voldoende koeling.

  Het aantal vleugels is ook belangrijk. Een ventilator met 6 of 8 bladen zorgt voor een goede ventilatie van de ruimte, zelfs op het laagste niveau. Een apparaat met minder bladen heeft een hoger snelheidsniveau nodig om dezelfde prestaties te bereiken.

 • Installatie van plafondventilatoren
  De installatie van een plafondventilator gebeurt meestal op het punt waar al eerder een plafondlamp zat. Zorg ervoor dat de beugel voor de ventilator stevig op zijn plaats zit. Tijdens het gebruik, zeker op het hoogste niveau, kunnen trillingen optreden die de bevestiging moet kunnen weerstaan. Het plafond moet ook op lange termijn het gewicht van het apparaat kunnen dragen. Zorg ook voor voldoende ruimte als in grote ruimtes meerdere ventilatoren aan het plafond moeten worden gehangen.

Tip: niet elke plafondventilator is geschikt voor continu gebruik!

In de commerciële sector worden aan plafondventilatoren hoge eisen gesteld. Geschikte modellen zijn speciaal ontworpen voor continu gebruik en uitgerust met bijzonder hoogwaardige motoren en dubbele kogellagers. Bij eenvoudige ventilatoren is dit niet het geval; bij continu gebruik bestaat het risico op oververhitting en defecten.

Vaak gestelde vragen over plafondventilatoren

Welke functies kan ik bedienen met de afstandsbediening van een plafondventilator?
Een afstandsbediening biedt u veel gemak. Hiermee zet u de ventilator aan en uit. Verder is het snelheidsniveau en eventueel een timer in te stellen met de afstandsbediening. Bij modellen met ingebouwde verlichting kan het licht niet alleen met een afstandsbediening in- en uitgeschakeld worden, maar ook worden gedimd.

Wat is het stroomverbruik van een plafondventilator?
Het stroomverbruik is afhankelijk van de ingebouwde motor en eventueel ingebouwde verlichting. Afhankelijk van het model zijn de meest voorkomende waarden 48 watt, 60 watt of 119 watt.

Hoe verschillen de ventilator en airconditioning van elkaar?
Een ventilator blaast gericht lucht in een bepaalde richting of laat de kamerlucht circuleren. De lucht wordt in beweging gezet, wat mensen ervaren als een koele tocht. Er is echter geen koeling van de lucht. Een airconditioningsysteem is daarentegen veel complexer: de koelvloeistof die naar binnen circuleert, verdampt zelfs bij lage temperaturen. Bij verdamping wordt warmte aan de omgeving onttrokken. Deze koelt de zogenaamde radiator in het aircosysteem. Een ventilator blaast vervolgens lucht door de radiator, die daar wordt gekoeld en vervolgens de kamer in ontsnapt.

Accessoires voor plafondventilatoren

Wij hebben verschillende accessoires zoals wandcontrollers, transformatoren en afstandsbedieningen, zodat u altijd de volledige controle over uw ventilator heeft, plus praktische montageaccessoires voor probleemgevallen zoals verlaagde plafonds.