bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Deze tekst is automatisch vertaald.

Wat u moet weten over printplaten

Printplaten, ook printplaten genoemd, zijn zogezegd de basis voor de functionaliteit van elektrische apparaten, want via u vindt de elektronische koppeling van de onderdelen. Welke soorten printplaten er zijn, hoe u onderscheiden en voor welke doeleinden u zijn, leest u in onze adviseur.

  • WAS is een printplaat?

  • Soorten printplaten

  • Onze Praktijktip: sjablonen voor schakelprocessen

  • Criteria - waar komt het aan?

  • Veelgestelde vragen - veelgestelde vragen over printplaten

  • Conclusie: zo vindt u de juiste printplaat

WAS is een printplaat?

Printplaten of printplaten zijn in elektrische apparaten als drager van elektronische componenten , dus voor het maken van een elektrische verbinding met de componenten. Ze zijn in vrijwel elk elektrisch apparaat aanwezig en apart in talrijke uitvoeringen verkrijgbaar. Of u zelf een pc samen willen bouwen of een printplaat om te experimenteren nodig hebben - de keuze in onze online shop is groot en houdt voor elke behoefte het geschikte model klaar voor gebruik.

De aanduidingen printplaat en printplaat worden door elkaar gebruikt. Andere algemene begrippen zijn bijvoorbeeld printplaat, gedrukte schakeling of PCB (Printed Circuit Board). Een printplaat bestaat in principe uit een basismateriaal en een koper coating met geleiderbanen , de een schakelpatroon volgen. Bij foto gecoate printplaten wordt een origineel op het basismateriaal belicht, die vervolgens geatzt en gegalvaniseerd, dus elektrisch leitbar wordt gemaakt. Op de kant-en-klare printplaat kunnen in aansluiting elektrische componenten worden gesoldeerd. Bij insteekprintplaten gebeurt de bevestiging van de onderdelen mechanisch door simpel steken.

Experimenteerprintplaat
 

Welke printplaten zijn er?

In onze online shop bieden wij u een grote keuze aan connectoren voor en allerlei accessoires, waaronder producten voor solderen, branden en galvanisieren en afstandshouders en gereedschappen zoals skalpelle en klinken. Om de voor u geschikte printplaat te vinden, zijn de verkrijgbare printplaten onder andere op categorie. Hierna een kleine overzicht over de verschillende soorten printplaten:

Insteekprintplaten

Insteekprintplaten, ook insteekborden genoemd, maken een soldeervrije bevestiging van componenten , omdat deze laatste eenvoudig ingestoken worden. Deze methode om printplaten is Ideal voor experimentele doeleinden, omdat er steeds nieuwe rangschikkingen zonder veel moeite mogelijk zijn. De onderdelen kunnen eenvoudig weer worden verwijderen en opnieuw plaatsen.

SMD-printplaten

Deze printplaten zijn voor het gebruik van de SMD-techniek (surface-mounted device) bedoeld. De componenten worden dus door solderen op het oppervlak van de printplaat bevestigd en zijn niet meer bedraad. Dat maakt de montage eenvoudiger, bovendien is de technologie ruimtebesparend, omdat de printplaat aan beide zijden kan worden gevuld.

Multi-layer printplaten

De trends te vertalen naar altijd kleinere, altijd smallere apparaten bij een steeds grotere prestaties en komplexerem functionaliteit voerde van de eerste in- en later aan beide kanten gemonteerde printplaat en met zogenaamde MCBs (multi-circuit board) of multilayer-printplaten. Hierbij worden meerdere dunne connectoren voor aan elkaar geplakt, om de kit vereenvoudigt af te drukken, zodat op de kleinste ruimte veel ruimte voor de montage van onderdelen en complexe circuits aanwezig is. MCBs worden vaak gebruikt in moderne digitale techniek zoals in computers en moderne smartphones gebruikt. Is door de zogenaamde "moederbord" van een pc de toespraak, is daarmee het moederbord van de computer bedoeld. De niveaus van een printplaat worden met behulp van doorschakeling met elkaar verbonden, dus door verticale verbindingen die door boringen in het dragermateriaal de printplaat lopen.

Experimenteerbord

Experimenteerbord zijn, zoals de naam al beschikbaar is, speciaal voor het experimenteren met onderdelen en schakelcircuits bedoeld. Ze zijn bijvoorbeeld geschikt voor hobby doe-het-zelvers en voor de opbouw van laboratorium schakelingen. U kunt kiezen tussen experimentele connectoren voor verschillende grootten en rastermaten en tussen in- en aan beide zijden bestek beer modellen kiezen.

Euro printplaten

Die ook kaart van Europa genoemde printplaat is een (vaak) reeds met onderdelen uitgeruste printplaat, de genormeerde afmetingen voldoet. Euro-printplaten zijn met de afmetingen 100 x 160 mm verkrijgbaar, waarbij afwijkingen mogelijk zijn.

IC-printplaten

IC staat voor de engelse begrip integrated circuit (Duits: "geïntegreerd circuit"). IC-printplaten ontstaan dus al met ingebouwde schakelcircuit. U vindt vooral in microprocessors en geheugen bouwstenen gebruik.

Gatenrooster printplaten

Gatenrooster printplaten beschikken over boringen en soldeerogen in een gebruikelijke rastermaat. Om onderdelen aan te brengen, moeten deze alleen nog door solderen worden bevestigd. Verkrijgbaar zijn gatenrooster printplaten, waarbij enkele ogen met geleiderbanen zijn verbonden, alsmede modellen, die al volledig met geleiderbanen zijn voorzien.

Houd er rekening mee dat een printplaat doorgaans meerdere van deze categorieën behoren kan zijn. Zo gaat het zich bijvoorbeeld bij gatenrooster printplaten vaak om een experimenteerbord. Te onderscheiden zijn ader schijven in principe met betrekking tot hun uitrusting, de aard van de montage van onderdelen en de onderliggende technologie.

 

Onze Praktijktip: sjablonen voor schakelprocessen

Hobby anderen die graag experimenteren. doe-het-zelvers hebben de mogelijkheid om eigen printplaten te maken. Het zogenaamde positief procedure is uit de fotografie overgenomen en is gebaseerd op de UV-belichting een schakelvermogen origineel op een positief gecoate fotoprintplaat. Sjablonen voor printplaten met vele schakeling lay-outs vindt u legio op het internet of in toepasselijke tijdschriften. U kunt met speciale software eigen connectoren voor lay-outs worden gemaakt. Om de lay-out op de koperen oppervlak over te dragen, is UV-straling nodig. Of u daarvoor een professionele verlichtingsapparaat gebruikt of als u zich met andere UV-apparaten helpen, wordt aan u overgelaten. Zodat het procedure werkt, zijn in het algemeen meerdere UV-buizen met kleine vermogen nodig. De belichting tijdsduur hangt af van de betreffende belichtingsmachine en de afstand tot de printplaat af. Houd in het achterhoofd dat de fotolaag de printplaat een spectrale gevoeligheid van 400 nm heeft.

 

Criteria - waar komt het aan?

In principe is de keuze van waar de printplaat moet worden gebruikt. Afhankelijk van Of u de printplaat voor inbouw in een bepaald apparaat staan of een basis voor experimentele schakelingen en de besturing van onderdelen nodig hebt, zijn ofwel kant-en-klare varianten met geleiderbanen en vooraf ingestelde soldeerpunten - misschien al voorzien van onderdelen - of "blanco"-printplaten, die u nog alle mogelijkheden, beter. In het bijzonder voor het uitproberen en experimenteren zijn insteekprintplaten een goede keuze, terwijl tot de uitrusting van computers of andere apparatuur genormeerde modellen met specifieke, kant-en-klare schakelcircuits handig kunnen zijn.

Een ander selectiecriterium is het materiaal, of preciezer gezegd het dragermateriaal , op de de koperen lagen wordt zijn. Vroeger gebruikelijk is en ook vandaag de dag nog vaak worden aangetroffen printplaten van hard papier (materiaal-id: FR2). Steeds komen echter glasvezelmatten gedrenkt in epoxyhars (id: FR4) gebruikt, die in vergelijking met de hardpapier variant een geringere wateropname en betere isolatie-eigenschappen vertonen.

De grootte van de printplaat is ook belangrijk, vooral als de printplaat in een behuizing ingebouwd moet worden. De afmetingen van Europa kaarten zijn volgens DIN 41494 en IEC 60297 op 100 x 160 mm vastgelegd waarbij varianten zijn toegestaan. Voorts is er printplaten in veel formaten. U kunt in onze online shop volgens lengte en rastermaat van de schijven filters en dus snel bijpassende producten vinden.

 

Veelgestelde vragen - veelgestelde vragen over printplaten

Hoe kan ICH mijn eigen schakelbare sjablonen maken?

Wie zijn eigen schakelbare realiseren wil, kan uw eigen sjablonen maken. Hiervoor gebruikt u het beste printplaat-software voor de PC die met nuttige functies zoals editing- en tekens functies is uitgerust. Het origineel druk in hoge resolutie. Het is van belang om te voorkomen dat bij de daaropvolgende belichting van de printplaat elk detail precies kan worden overgedragen.

WAS zijn er bij het solderen gaat?

De A en O bij de eigen hand uitrusting van printplaten met componenten is - naast buiten en een rustige hand - geschikte uitrusting. Gaat het om printplaten voor solderen, blijken ware soldeerstrips en elektronische soldeerbout met regelbare temperatuur als handig. Bij te grote hitte kan het gebeuren dat de componenten beschadigd raken. Foutieve soldeerpunten is een bekende oorzaak van niet-functionerende schakelingen en kortsluitingen. Ongewenste verbindingen, die bijvoorbeeld door spatten bij het solderen ontstaan soms kunnen met het blote oog te herkennen zijn, als u de printplaat tegen het licht houdt. Dergelijke "overbruggen" kunnen soms door voorzichtig afkrabben los. "Koude soldeerverbindingen", dus degenen die geen of defecte geleidingsvermogen vertonen, kunt mat of gerafeld uiterlijk. Hier moet naar worden gesoldeerd.

 

Conclusie: zo vindt u de juiste printplaat

Welke printplaat voor uw doel de juiste is, is afhankelijk van uw projecten vanaf: of u nu genormeerde printplaten met geïntegreerde schakelcircuit zoeken of insteekprintplaten voor experimenten, adviseren wij bepaalde uitvoeringen. Bij ons vindt u steekprintplaten en printplaten voor solderen in vele grootten en raster afmetingen. Daarnaast bieden wij u een uitgebreid aanbod aan accessoires voor hobby en professionele toepassingen.