bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Deze tekst is automatisch vertaald.

Interessante feiten over printrelais, steekrelais

 • Wat zijn printrelais en steekrelais?

 • Uitrustingskenmerken van relais

 • Schakelbogen vermijden

 • Verschillende soorten relais

 • FAQ - veelgestelde vragen over print- en plug-in-relais

 • Geselecteerde fabrikanten en merken

 

Wat zijn printrelais en steekrelais?

In principe worden relais gebruikt om grotere belastingen te schakelen door middel van kleine spanningen om op verre punten te kunnen schakelen zonder de grote belasting naar het schakelpunt te hoeven dragen. Hiervoor wordt een elektromagneet gebruikt, die aantrekt (of afstoot) wanneer de schakelstroom wordt aangelegd en sluit, opent of verandert de contacten van de te schakelen belasting via een mechanisme. Hierdoor ontstaat een galvanische scheiding van de te schakelen last, wat voor extra veiligheid zorgt.

 

Uitrustingskenmerken van relais

In het geval van technische details wordt de nominale spanning van de (solenoïde) spoel gegeven - voor printrelais en plug-in relais in de Conrad-winkel van 3 tot 240 volt gelijk- of wisselspanning. Aan de andere kant worden schakelspanning en stroom weergegeven om het toepassingsgebied te definiëren. Hier liggen de bereiken tussen 30 en 690 volt en 0,05 tot 50 ampère.

Een ander kenmerk is het aantal contacten maken, verbreken en wijzigen, variërend van één tot vijf.

Er wordt ook onderscheid gemaakt tussen bistabiele en monostabiele relais.

 • Bistabiele relais houden eenmaal een positie totdat een nieuwe schakelimpuls wordt ontvangen.
 • Monostabiele relais verlaten de schakelstand zodra de schakelstroom is uitgeschakeld.

De interne weerstand van de schakelspoel, die varieert van 14,7 ohm tot 65.533 ohm voor de producten in het Conrad-assortiment, geeft meer informatie over het mogelijke gebruik.

 

Schakelbogen vermijden

Een kwaliteitskenmerk en tegelijkertijd het grootste zwakke punt van relais zijn de schakelcontacten voor de schakelbelasting. Bij het openen van het contact kan er een zogenaamde schakelboog ontstaan, die leidt tot contacterosie, wat uiteindelijk leidt tot vernietiging van het contact en uitval van het relais. Composietmaterialen, bijvoorbeeld gemaakt van zilver en nikkel of zilver en tindioxide, bieden een grotere weerstand tegen erosie en minder slijtage dan eenvoudige zilverlegeringen. De aansluiting van het schakelcontact op de schakelveer, meestal geklonken, heeft een grote invloed op de levensduur van het relais.

Daarnaast zijn er extra circuits inclusief diodes of de apparatuur met zogenaamde blaasmagneten, die contacterosie voorkomen of verminderen.

 

Verschillende soorten relais

De Conrad-winkel biedt de volgende relais:

 • Printrelais:Ze zijn voorzien van doordruk soldeerpennen voor gebruik op printplaten. Er wordt rekening gehouden met gestandaardiseerde PCB-roosters.
 • SMD-Relais:De SMD-relais (Surface Mount Technology) hebben geen lead-out en bedrade verbindingen. Deze relais worden niet doorgeschoven, maar direct met printkussens op printplaten gesoldeerd. Ze worden gebruikt bij de industriële montage van printplaten. De afkorting SMD betekent in het Duits "opbouwdeel".
 • Sicherheitsrelais:Ze zijn uitgerust met bijzonder hoogwaardige contactmaterialen en schakelen veilig en potentiaalvrij hoge capacitieve en inductieve belastingen.
 • Steckrelais:Ze zijn uitgerust met platte, vierkante of ronde insteekelementen waarmee het relais snel, meestal zonder gereedschap, kan worden vervangen. Sommige versies passen in systemische opnames, vergelijkbaar met stekkers en stopcontacten. De vasthoudinrichtingen kunnen ook op printplaten worden gesoldeerd.
 • UND-Gatterbaustein: Dit is een relais dat wordt gebruikt om logische circuits te implementeren. Als er bijvoorbeeld een spanning aanwezig is op ingang 1 en ingang 2 en ingang 3, wordt een schakelproces geactiveerd. Als een ingang spanningsvrij is, schakelt het relais niet.

Met industriële verpakkingen in grote hoeveelheden kunnen zeer lage inkoopprijzen worden behaald. Conrad heeft sets en pakketten met maximaal 40 relais.

 

FAQ - veelgestelde vragen over print- en plug-in-relais

Welke algemene kenmerken zijn belangrijk bij het kopen van relais?

Het eerste in de Conrad-winkel is het type installatie, gevolgd door de spanning van de schakelspoel en de maximale stroom die kan worden geschakeld. Vaak wordt informatie gegeven over het aantal NO-, NC- of omschakelaars. De datasheets als pdf om te downloaden geven nauwkeurige informatie over de technische voorwaarden van de aangeboden relais.

Hoe wordt een defect relais herkend?

Slijtage van de schakelcontacten kan bij het openen van de contacten een zichtbare en onder bepaalde omstandigheden hoorbare boog veroorzaken. Dit is ook te merken aan geur. Mechanische schade aan de contacten en contactveren kan er ook toe leiden dat de contacten niet meer perfect passen, wat de schakelbelasting vermindert en contacterosie kan bevorderen.
Een andere bron van fouten is het falen (uitbranden) van de solenoïde, waardoor het relais helemaal niet meer schakelt.

Waar moet je op letten bij het vervangen van een relais?

De vervanging mag alleen plaatsvinden als zowel de aansturing als het schakelcircuit spanningsvrij zijn. Gebruik altijd een relais van hetzelfde ontwerp met dezelfde prestatieparameters als vervanging. Relais die op printplaten zijn geplaatst en gesoldeerd, mogen alleen worden vervangen door speciaal soldeergereedschap om beschadiging van de geleidersporen te voorkomen.

Hoe lang gaat een relais mee?

Een basisverklaring hierover is niet mogelijk omdat zowel de gebruiks- en beladingsvoorwaarden als het gebruikte materiaal te verschillend zijn. Sommige fabrikanten bieden aan om voor de klant een zogenaamde "gemiddelde waarde tot uitval" te berekenen met een beschrijving van de bedrijfsomgeving.

Kan een defect relais worden vervangen door een ander type verbinding?

Dit is in principe mogelijk als de prestatieparameters identiek zijn. In testopstellingen en in ontwikkelomgevingen kunnen testen worden uitgevoerd met verschillende relais.
In de meeste praktische gevallen is een dergelijke uitwisseling verboden vanwege veiligheidsvoorschriften of simpelweg niet mogelijk vanwege voorgeschreven aansluitingen en de beschikbare ruimte voor een installatie of circuit.

 

Geselecteerde fabrikanten en merken

AFE ELECTRONICS (HK) COMPANY LTD.gevestigd in Hong Kong ontwikkelt, produceert en verkoopt relais voornamelijk voor huishoudelijke apparaten, communicatietoepassingen en auto's. Opgericht in 2003.

Finder werkt sinds 1954 uitsluitend op het gebied van schakel-, tijd- en bewakingsrelais. Met meer dan 12.500 producten heeft Finder een van de meest uitgebreide relaisprogramma's. Het hoofdkantoor en de hoofdfabriek bevinden zich in Almese, nabij Turijn.

Omron Omron Corporation, met hoofdkantoor in Kyoto, Japan, is een wereldleider in automatisering. Omron, opgericht in 1933, heeft meer dan 37.000 werknemers in meer dan 36 landen. In 1930 begon Kazuma Tateisi, oprichter van Omron Corporation, met de productie en marketing van broekenpersen.

Panasonic: Panasonic Corporation is een beursgenoteerd, Japans elektronicabedrijf, opgericht in 1918 en gevestigd in Kadoma. De producten worden verkocht onder verschillende merknamen zoals Panasonic en Technics.

Phoenix Contact GmbH & Co. KG is een Duits bedrijf dat componenten, systemen en oplossingen biedt op het gebied van elektrotechniek, elektronica en automatisering. Het hoofdkantoor bevindt zich in Blomberg, Westfalen.

TE Connectivityis een bedrijf met 75.000 werknemers in 150 landen in vele sectoren wereldwijd. Het bedrijf is gevestigd in Schaffhausen in Zwitserland.

Voltcraft is een eigen merk van Conrad, ontwikkeld in het Conrad Technology Center sinds 1982.

Weidmüller: Begon meer dan 160 jaar geleden met het produceren van drukknoppen als textielbedrijf. Tegenwoordig levert het klanten over de hele wereld producten en oplossingen op het gebied van industriële connectiviteit. Het bedrijf is gevestigd in Detmold.

WAGO stelt momenteel wereldwijd meer dan 7500 mensen te werk, waarvan ongeveer 2300 in het moederbedrijf in Minden / Westfalen. Meer dan 1.000 medewerkers ontwikkelen, produceren en testen op de tweede Duitse ontwikkelings- en productiesite in Sondershausen / Thüringen, die in 1991 werd geopend.

Zettler Electronicsgevestigd in Puchheim produceert al meer dan 100 jaar een uitgebreid productgamma van elektromagnetische relais tot LCD / TFT-displays tot transformatoren, magnetische componenten, schakelaars en thermostaten.