Advies

Deze tekst is automatisch vertaald.

   

Wetenswaardigheden over PTC weerstanden 

  • WAS is een PTC-weerstand?

  • Welke typen en verschillende soorten PTC-weerstanden zijn er?

  • Criteria voor PTC-weerstanden - waar komt het aan?

  • Onze Praktijktip: gebruik als via stroomzekering

  • Veelgestelde vragen - veelgestelde vragen over PTC-weerstanden

WAS is een PTC-weerstand?

PTC-weerstanden worden ook koude draad genoemd. Ze hebben een positieve temperatuurcoëfficiënt (PTC is de afkorting voor positieve temperature coefficient). Zodoende is de weerstanden functioneel het tegendeel van NTC-weerstanden weer (NTC voor negatieve temperature coefficient), de thermistor worden genoemd. PTC-weerstanden brengen het elektrische stroom in koude toestand beter dan in warm, uw weerstand stijgt met toenemende temperatuur aan . Worden vervaardigd die ook als PTC-thermistor aangeduide weerstanden van keramische materialen, bijvoorbeeld bariumtitanat of, in het geval zelfherstellende zekeringen, van polymeren.

PTC-thermistoren bestaan uit zeer kleine kristal elementen , de sperwerking lagen op uw grenzen vormen. Wordt de gedefinieerde Curie-temperatuur overschreden, stijgt de weerstand aan, de PTC-thermistor wordt steeds meer hoogohmig.

Welke typen en verschillende soorten PTC-weerstanden zijn er?

PTC-weerstanden zijn in verschillende uitvoeringen voor verschillende toepassingsgebieden verkrijgbaar. Types in de keramische dikke laagtechnologie met een vrijwel lineaire temperatuurgradiënten vindt als sensor voornamelijk gebruik voor temperatuur meet- en bewaakte applicaties . 'S op een op keramiek basis en met niet-lineaire weerstandsverloop komen bijvoorbeeld als overstroom zekering, voor inschakelstroom besturing, als beveiliging tegen te hoge temperatuur en als automatische aanpassing van verwarmingselementen gebruikt.

Weerstanden op polymeerbasis dienen als zelfherstellende zekeringen. U heeft een zeer steile temperatuurcoëfficiënten en worden na overschrijding van de nominale temperatuur door overstroom voorwaardelijke zelfverhitting bijna ineens hoogohmig .
PTC-weerstanden hebben doorgaans een druppel- of schijfvormige bouwvorm. Ook typen met anschraubose voor thermische koppeling aan onderdelen of behuizingen zijn gebruikelijk.

Criteria voor PTC-weerstanden - waar komt het aan?

De koude draad moet via de geschikte model en de bijpassende mechanische afmetingen vefugen. Bovendien is het belangrijk dat de elektrische eigenschappen voor toepassing. Zo is een PTC-thermistor, die voor de temperatuurmeting is geoptimaliseerd, noch overbelastingsbeveiliging nog is het mogelijk om hem als zelfherstellende zekering te gebruiken. Omgekeerd geldt hetzelfde.

Elke thermistor heeft een bepaalde werkbereik waarin hij de gewenste eigenschappen heeft. Hiermee geeft het betreffende specificatieblad helpdesk, waarin de zogenaamde weerstand-/karakteristiek te vinden is. De grafische weergave krijgt u een makkelijke keuze van het juiste elektrische weerstand. De toewijzing van temperatuur en weerstandswaarde is dus direct herkenbaar en vereist geen lange hark oefeningen op haar beurt.

Kenmerkend voor koude draad is, dat uw weerstand niet alleen van de temperatuur afhangt , maar ook van het aanwezige spanning en in een relatief Hohem mate af van de bedrijfsfrequentie wordt beïnvloed. Raadpleeg eveneens in het gegevensblad van het product.

Onze Praktijktip: gebruik als via stroomzekering

PTC-weerstanden, die als via stroomzekering fungeren, kunnen relatief sterk opwarmen. Belangrijk is dat u u met voldoende afstand tot warmte-gevoelige onderdelen op de printplaat plaatsen.

    

Veelgestelde vragen - veelgestelde vragen over PTC-weerstanden

Voor welke bedrijfsspanningen zijn PTC-weerstanden?

Afhankelijk van de uitvoering zijn PTC-thermistor voor spanningen in het onderste twee cijfers loopt tot enkele honderd volt voor netspanning toepassingen.
 

WAS houdt de nennwiderstandbeiwert?

De Nennwiderstandsbeiwert (RR) staat voor de weerstandswaarde in ohm van de onbelaste koud aardleider bij een gedefinieerde temperatuur . Vaak wordt hiervoor een temperatuurwaarde van 25° C gespecificeerd, te herkennen op bijvoorbeeld aan de naam R25.
 

Waarom is de weerstand ook spanning afhankelijk?

Bij hogere voedingsspanningen stijgt de veldsterkte op de kristallijne elementen van het orgaan. Dit zorgt voor een weerstand.

Conclusie: Zo koop je de passende weerstand

Zorg voor voldoende spannings- en stroombelastbaarheid van koud geleider. Houd er rekening mee ook op dat elke PTC-weerstand met een toenemende stroom verwarmd. Dit geldt het van voor af aan om rekening mee te houden. Als de koude draad voor de registratie van temperaturen, dus als meetsensor dienen, bieden zich versies met aangeboute mogelijkheid aan. Dat maakt een goede thermische koppeling als temperaturen van koellichamen, motor behuizingen etc. moeten worden geregistreerd. Voor directe temperatuurbewaking van motor- of transformator wikkelingen zijn PTC-weerstanden in compacte druppelvorm , omdat ze ruimtebesparend in de wikkeling worden ondergebracht.

Indien de PTC-weerstand in apparaten op de netspanning of veiligheidsrelevante applicaties moet worden gebruikt, let erop, dat de noodzakelijke keurmerk - bijvoorbeeld VDE - aanwezig zijn.

 
Conrad Electronic Benelux b.v. heeft uw toestemming nodig voor het gebruik van individuele gegevens, onder meer om de werking van de website te garanderen en om informatie over uw interesses weer te geven. Door op "Akkoord" te klikken geeft u hiermee uw toestemming. Gedetailleerde informatie vindt u in onze verklaring inzake gegevensbescherming.
U hebt de mogelijkheid om uw toestemming in het privacybeleid te allen tijde in te trekken.
Afwijzen
Akkoord