Advies

Radiaalventilatoren worden ingezet als er bij de luchtafzuiging een lange afstand binnen de afvoerbuis moet worden overbrugd. Ze worden vaak gebruikt om badkamers, toiletten en kelders van ventilatie te voorzien. Ook in mechanische ventilatiesystemen waarbij de luchtafvoer van verschillende ruimtes op een centraal kanaal wordt aangesloten, wordt dit type meestal toegepast. 

Radiaalventilatoren voor luchtafzuigingen over grote afstanden

Voordelen radiaalventilatoren:

  • Geschikt voor luchttransport over grotere afstand
  • Laag geluidsniveau
  • Goed regelbaar
  • Kunnen continu draaien
  • Kunnen luchtdruk opbouwen
  • Energiezuinig

Lager toerental

Radiaalventilatoren of centrifugaalventilatoren hebben een andere werking dan axiaalventilatoren. In de constructie zijn de schoepen recht in een cilinder geplaatst. Dat zorgt ervoor dat ze op een lager toerental kunnen draaien en ook continu ingeschakeld kunnen blijven. Ze hebben een lager geluidsniveau en kunnen op langere afstand druk opbouwen. Een axiaalventilator wordt tegen een wand of ruit geplaatst en leidt de afgezogen lucht direct naar buiten. De radiaalventilator voert lucht af via afvoerbuizen en wordt in of tussen het buizensysteem gemonteerd.

Radiaalventilatoren met verschillende capaciteit

Bij Conrad kunt u verschillende radiaal buisventilatoren kopen die geschikt zijn voor wat kleinere ruimtes zoals het toilet of doucheruimte, of kiezen voor robuuste radiaalventilatoren met meer vermogen voor grotere oppervlakken. Een aantal modellen zijn zowel horizontaal als verticaal in de buizen te monteren. Hoe groter de capaciteit, hoe groter de diameter van het afvoerkanaal dient te worden. U heeft de keuze uit modellen van 100mm tot 315mm. Ook zijn er krachtige 12 volts ventilatoren verkrijgbaar die geschikt zijn voor boten of caravans. Door de flexibele inzetbaarheid en de verschillende standen, zoals koelen, luchten en ontluchten zijn deze modellen erg veelzijdig in gebruik. 

Juiste vermogen van de ventilator berekenen

Het gewenste vermogen van de radiaalventilator is afhankelijk van het volume van het toepassingsgebied. Zoekt u een inbouwventilator voor toilet of badkamer dan is de capaciteit te berekenen aan de hand van de volgende formules:

  • Toiletruimtes: hoogte x breedte x lengte (in meters) x 5
  • Badkamers: hoogte x breedte x lengte (in meters) x 10

Daarbij staan de 5 en 10 voor het aantal keer per uur dat de lucht in de ruimte moet worden ververst. Is de ruimte erg vochtig dan kan dit getal worden verhoogd. Voorbeeld: Beschikt u over een badkamer van 2,5 x 3 x 2,5 hoog, dan komt u uit op (2,5 x 3 x 2,5 x 10) 187,5m3/h.

Service en garantie

Alle radiaalventilatoren komen met een uitgebreid specificatieblad plus montagehandleiding of gebruiksaanwijzing.