Advies

Deze tekst is automatisch vertaald.

RC helikopters: modelvliegtuigen voor hobbyisten en hobbypiloten

Modelbouw is een van de meest populaire hobby's voor Duitsers. Naast de RC helikopters zijn er quadrocopters, modelauto's, scheepsmodellen en vele andere modellen die erg populair zijn. Vliegtuigmodellen zijn vooral populair omdat je kleine camera's in de apparaten kunt installeren en geweldige luchtfoto's kunt maken. In onze CONRAD online shop vindt u vele op afstand bestuurbare helikopters in bouwpakketten of als volledig geassembleerd RTF-model. Op deze manier krijgen ambachtslieden en degenen die het niet leuk vinden waar voor hun geld.

  • Wat zijn RC-helikopters?

  • Welke verschillende ontwerpen voor RC-helikopters zijn er?

  • Waar moet rekening mee worden gehouden bij het kopen van een RC-helikopter?

  • Wettelijke vereisten met betrekking tot het onderwerp RC-helikopters

  • Conclusie: hoe vind je een op afstand bestuurbare helikopter die bij je past?

Wat zijn RC-helikopters?

RC-helikopters zijn kleine, gemotoriseerde modelvliegtuigen die met een afstandsbediening kunnen worden verplaatst. RC-helikopters zijn vaak gebaseerd op een vluchtmodel van mensdragende luchtvaart tot schaal. Ze zijn veel kleiner en kunnen zelf geen mensen dragen. RC staat voor "Radio Controlled" of "Remote Controlled". Deze afkorting is te wijten aan de op afstand bedienbare bediening van de apparaten.

Replica's op ware schaal

De RC helikoptermodellen zijn onderverdeeld in schaalmodellen, semi-schaalmodellen en fun-schaalmodellen. Schaalmodellen zijn qua vorm en kleur bijna volledig gebaseerd op een model uit de bemande luchtvaart. Semi-schaalmodellen zijn ook gebaseerd op een helikoptertype, maar zijn op sommige details aangepast. Er zijn ook leuke schaalmodellen. Deze komen qua vorm overeen met een helikopter uit de mensdragende luchtvaart, maar zijn van kleur veranderd. Ze hebben mooie kleuren die in werkelijkheid niet bestaan. Je kunt ook RC-helikopters vinden die geen echt rolmodel hebben. Dit worden vaak trainer-modellen genoemd. Ze zijn vaak uitgerust met een camera en worden gebruikt in de fotografie of in de filmsector.

RC helikopter

Welke verschillende ontwerpen voor RC-helikopters zijn er?

Wilt u een voltooide RC-helikopter kopen of de afzonderlijke onderdelen van het model zelf monteren? Het antwoord op deze vraag bepaalt welke modelversie voor u geschikt is. Bij het maken van modellen wordt onderscheid gemaakt tussen verschillende versies, die worden aangeduid met afkortingen als BNF, RTB of RTF. Wat er achter de afkortingen staat, leest u hier:

Bouwpakket

Ben je technisch begaafd en doe je graag handwerk? Dan is een kit precies goed voor jou. Hier kunt u uw op afstand bestuurbare modelhelikopter in losse delen ontvangen. Deze moeten nu worden samengevoegd met behulp van de juiste tool. In de CONRAD onlineshop vindt u ook gereedschappen voor modelbouw.

ARF (bijna klaar om te vliegen)

ARF-helikopters zijn bijna klaar om te vliegen. Hier moeten nog enkele componenten in elkaar worden gezet. Afhankelijk van het modeltype moet je bijvoorbeeld de vleugels bevestigen of de motor installeren.

BNF (binden en vliegen)

BNF-vluchtmodellen zijn kant-en-klare helikopters. Hier ontbreekt de afstandsbediening nog. Of je hebt al een afstandsbediening in huis of je koopt een bijbehorend apparaat dat compatibel is met het vluchtmodel.

RC helikopter
 

RTB (ready to bind)

RTB is een synoniem voor BNF. De namen zijn fabrikantafhankelijk.  

RTF (klaar om te vliegen)

RTF-helikopters hebben alles wat je nodig hebt om te vliegen (vliegtuig, zender, oplader, batterij). Hier hoeft alleen de accu opgeladen te worden en kan het vliegplezier beginnen. Iedereen die twee linkerhanden heeft of geen extra modelbouwtool wil kopen, doet er goed aan met een RTF-model.

Onze praktische tip

U wilt geen modelhelikopter kopen maar een ander RC-vliegtuig? Geen probleem, in de CONRAD online shop vind je ook modelvliegtuigen, quadrocopters, multicopters en racecopters. Vooral quadrocopters zijn populair. Met een ingebouwde camera tovert u adembenemende luchtfoto's tevoorschijn. Blijft u liever met uw model op de grond of verkiest u het water, dan vindt u het in onze winkel. Kies het juiste model voor uw smaak uit auto's, scheepsmodellen en motorboten.

   

Waar moet rekening mee worden gehouden bij het kopen van een RC-helikopter?

Als u een RC-helikopter wilt kopen, moet u bij het kopen rekening houden met een aantal criteria. Let bijvoorbeeld op het type bediening, de maximale snelheid, het aantal en de grootte van de rotorbladen en de batterijduur. In de CONRAD onlineshop vindt u een grote verscheidenheid aan modellen, zodat u gegarandeerd het juiste product vindt voor uw behoeften.

Het belangrijkste om RC-helikopters te kopen

  • RC-helikopters zijn op afstand bestuurbare modelhelikopters die zijn gebaseerd op vluchtmodellen uit de bemande luchtvaart.  
  • Op afstand bestuurbare helikopters worden in verschillende modellen geleverd. Hobbyisten kunnen een kit gebruiken en zelf wat handwerk doen. Iedereen die een beetje onhandig is of niet zo van knutselen houdt, heeft baat bij een volledig gemonteerde RTF-helikopter. Het enige wat u hier hoeft te doen, is de batterij opladen.
  • Overweeg naast het modelontwerp andere aankoopcriteria. Noteer bijvoorbeeld het aantal en de grootte van de rotorbladen, beschikbare bedieningsfuncties en de levensduur van de batterij.

Aantal en grootte van de rotorbladen

Er zijn helikopters met één rotor en helikopters met meerdere bladen. De meeste modellen hebben een grote hoofdrotor boven de cockpit en een kleinere staartrotor. Hoe groter de rotordiameter van de hoofdrotor, hoe zwaarder de RC-helikopter meestal is en hoe stiller hij in de lucht is. Kleine windstoten zijn geen probleem voor helikopters met een grote hoofdrotor. Ze zijn ideaal voor buitenvluchten. Helikopters met een kleine enkele rotor zijn daarentegen meer bedoeld voor gebruik binnenshuis, omdat ze hun vliegrichting verliezen, zelfs bij kleine windstoten.

Regeling

Bij het besturen van modelhelikopters wordt onderscheid gemaakt tussen verschillende stuurfuncties, bijvoorbeeld stampen, rollen, gieren of stampen. Nick staat voor het geven van de helikopter om zijn eigen dwarsas. Met de Nick control-functie kan de helikopter naar voren of naar achteren worden gekanteld. Roll beschrijft daarentegen het zwenken om de lengteas, d.w.z. de helling of het rollen van de helikopter naar links of rechts. Met de gierbesturingsfunctie wordt de helikopter rond zijn verticale as gedraaid en naar links of rechts gericht. De Pitch control-knop kan worden gebruikt om het vluchtmodel omhoog en omlaag te brengen. Hier worden de rotorbladen veranderd in hun aanvalshoek. Houd rekening met welke besturingsfuncties de afstandsbediening van de gewenste helikopter omvat.

Modelhelikopter voor beginners

Voor beginners zijn er speciale modelhelikopters. Ze hebben uitstekende drijvende eigenschappen, zijn eenvoudig te monteren en demonteren en zijn bijzonder duurzaam. Koopt u uw eerste modelhelikopter en heeft u geen eerdere vliegervaring, dan is zo'n model de juiste keuze voor u. In de CONRAD onlineshop vindt u ook RC-helikopters voor gevorderde en professionele gebruikers.

Levensduur van de batterij en oplaadtijd

In de meeste gevallen is de effectieve vliegtijd met RC-helikopters slechts vijf tot tien minuten. Vanwege de korte batterijduur moet u meerdere reservebatterijen aanschaffen als u van een langere vliegtijd wilt genieten. Anders worden de batterijen relatief snel opgeladen. Sommige batterijen hebben slechts 20 minuten laadtijd nodig voordat ze weer volledig operationeel zijn.

Wettelijke vereisten met betrekking tot het onderwerp RC-helikopters

Houd er rekening mee dat vliegende RC-helikopters worden gereguleerd door de Duitse luchtvaartverordening. Je mag je helikopter dus niet zomaar ergens laten opstijgen, maar moet eerst precies weten of dit mag. U mag uw RC-helikopter bijvoorbeeld alleen starten op andermans eigendommen als u dit vooraf aan de eigenaar heeft gevraagd en een positief antwoord heeft ontvangen. Het is niet toegestaan om de RC-helikopter nabij vliegvelden of woonwijken te starten. Houd hier te allen tijde een afstand van minimaal 1,5 kilometer aan.

Zorg er ook voor dat u een geldige aansprakelijkheidsverzekering hebt die eventuele schade dekt die door uw helikopter is veroorzaakt. Sluit eventueel een aanvullende verzekering af.

Wilt u met uw helikopter van grote hoogte foto's of video-opnamen maken? Ook hier gelden wettelijke voorschriften. De mensen die u met de camera opneemt, mogen dus niet herkenbaar zijn. Anders heeft u vooraf toestemming nodig van de relevante personen.

Conclusie: hoe vind je een op afstand bestuurbare helikopter die bij je past?

RC-helikopters zijn geweldige hobbymodelpiloten. Als je geen quadrocopter met camera wilt kopen, kun je de camera ook op de modelhelikopter installeren en magische luchtfoto's maken. Let bij het kopen van uw helikopter eerst op welk model het is. Wil je meteen opstijgen, dan kun je het beste een Ready to Fly-model (RTF) kopen. Degenen die graag knutselen en over de nodige vaardigheden beschikken, kunnen ook een ARF-helikopter kopen of een bouwpakket gebruiken. Ook kunt u in de CONRAD productbeschrijvingen lezen hoeveel rotorbladen de RC helikopter heeft, hoe groot ze zijn, welke stuurfuncties er zijn en hoe lang de accuduur is. Als je een beginner bent in het maken van RC-modellen, kun je een speciale helikopter voor beginners kopen. Deze modellen zijn gemakkelijk te navigeren en ook bijzonder geschikt voor kinderen. Houd in ieder geval rekening met de wettelijke vereisten en laat uw RC-helikopter nooit vliegen in ongeautoriseerde gebieden.