bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies


RC vliegtuigen: groot vliegplezier voor kleine en grote professionals

RC vliegtuigen zijn het perfecte vermaak voor elke generatie. De kleine modellen kunt u zelf in elkaar zetten of vliegklaar bestellen. Modelvliegtuigen zijn erg leuk. Ambitieuze modelvliegers nemen met hun vliegtuigen ook deel aan nationale en internationale wedstrijden in aerobatics of schaalmodelbouw. Wat zijn RC vliegtuigen?

Gemotoriseerde RC-vliegtuigen zijn vliegende objecten in miniatuurformaat die meestal zijn gemodelleerd naar een type vliegtuig uit de persoonlijke luchtvaart. RC staat voor "radio control" of "afstandsbediening". Op afstand bestuurbare vliegtuigen hebben een zender en een ontvanger. De miniatuur vliegtuigjes worden op afstand bestuurd door radiosignalen. Voor de besturing wordt een technisch zendtoestel gebruikt met verschillende stuurknuppels en knoppen. Ambitieuze liefhebbers van RC vliegtuigen nemen met hun vliegtuigen ook deel aan nationale en internationale wedstrijden.


De geschiedenis van modelvliegtuigen

De geschiedenis van modelvliegtuigen is ouder dan die van de bemande luchtvaart. Lang voor de eerste vluchten met mensen werden de beginselen van het vliegen getest met behulp van modelvliegtuigen. Wiskundigen construeerden de eerste luchtwaardige modellen meer dan 400 jaar voor Christus. In de 19e eeuw bouwden verschillende Europese technici en ontwerpers vliegende modellen met verschillende soorten aandrijving. Tot dan toe werd modelbouw van vliegende objecten voornamelijk gedaan voor wetenschappelijke doeleinden.

Pas kort voor de Eerste Wereldoorlog werden modelvliegtuigen voor recreatieve doeleinden gebruikt. De eerste succesvolle pogingen tot radiobesturing van modelvliegtuigen dateren uit de jaren 1930. Op afstand bestuurbare RC vliegtuigen werden iets later in de jaren 50 commercieel wijdverbreid.Wat zijn de verschillende RC aangedreven vliegtuigen?

Er wordt onderscheid gemaakt tussen de volgende versies van RC-motorvliegtuigen:

ARF (almost ready to fly)

ARF Elektrosegler sind "fast fertig zum Fliegen". Hier müssen nur noch wenige Handgriffe getätigt werden, damit der Flieger einsatzbereit ist. So müssen Sie zum Beispiel noch die Flügel zusammenkleben oder den Antrieb in das Modell einbauen. Für diese handwerklichen Schritte ist in der Regel nicht viel Werkzeug notwendig.


RTF (ready to fly)

Bij RTF-vliegmodellen is alles wat nodig is om het model te vliegen bij de levering inbegrepen (zweefvliegtuig, zender, lader, batterij).


Bouwpakketten

RC-vliegtuig bouwpakketten zijn iets voor luchtvaartfans met een talent voor vakmanschap. Hier ontvangt u het modelvliegtuig gedemonteerd in afzonderlijke onderdelen en moet u het zelf in elkaar zetten. Gedetailleerde instructies leggen uit hoe dit werkt.


RTB (ready to bind)

RTB betekent in wezen hetzelfde als RTF: ook hier gaat het om een volledig vliegklaar model. Alles wat nodig is, is een geschikte afstandsbediening.


PNP (plug and play)

De aanduiding PNP wordt vaak gebruikt door Chinese fabrikanten. Hier is het model volledig geconfigureerd en hoeft het alleen te worden uitgerust met een afstandsbediening en een ontvanger. Misschien moet u ook een batterij en een lader kopen.


BNF (bind and fly)

BNF-vliegmodellen zijn kant-en-klare gemotoriseerde vliegmodellen zonder afstandsbediening. De modellen kunnen worden aangesloten op een bestaande zender van hetzelfde modelmerk.


Onze praktische tip: Leveringsomvang

De afkortingen BNF, RTB, PNP enz. verschillen van fabrikant tot fabrikant. Sommige PNP-modellen hebben bijvoorbeeld in het model geïntegreerde regelaars, andere niet. Let bij de aankoop van uw RC-vliegtuig goed op wat bij de levering is inbegrepen en in welk stadium van constructie het model wordt geleverd. Als u een modelvliegtuig met BNF- of RTB-motor wilt kopen, moet u er ook voor zorgen dat uw afstandsbediening compatibel is met het model.


Waar moet u op letten bij het kopen van een RC-vliegtuig?

Bepaal eerst welk model voor u geschikt is. Wilt u het model zelf in elkaar zetten? Heeft u thuis al losse onderdelen zoals de besturingseenheid en de ontvanger en wilt u alleen een nieuw elektrisch zweefvliegtuig? Of wilt u een volledig afgewerkt RTF gemotoriseerd modelvliegtuig dat klaar is voor onmiddellijk gebruik? Als u deze vragen al kunt beantwoorden, is er al een grote stap gezet in de aankoopbeslissing. Let bij de aanschaf ook op het type model, de grootte van het vliegmodel, de topsnelheid, het accuvermogen en het gewicht.

De belangrijkste dingen om te weten over het kopen van een elektrisch zweefvliegtuig

  • RC vliegtuigen zijn radiografisch bestuurde replica's van vliegtuigtypes uit de bemande luchtvaart.
  • Modelvliegtuigen kunnen in verschillende uitvoeringen worden gekocht. Als je een ervaren vakman bent, kun je een bouwpakket kopen. In dit geval moet u de afzonderlijke onderdelen van het modelvliegtuig zelf in elkaar zetten. Wil je liever meteen vliegen? Koop dan een RTF model. Bij dergelijke modellen zijn alle onderdelen al gemonteerd.
  • Als u een RC-modelvliegtuig wilt kopen, moet u een paar dingen weten. Let bij de aanschaf op het type model, de grootte van het model, de maximale snelheid en het accuvermogen. Wij leggen uit wat de afzonderlijke modeltypes onderscheidt en waar u bij de aankoop op moet letten.

Maximale snelheid

Door snelheid aangedreven RC vliegtuigen kunnen topsnelheden bereiken van meer dan 100 km/u. Andere soorten vliegtuigen gaan iets langzamer. Vooral degenen die nieuw zijn in het modelvliegen moeten oefenen met een trainer of slowflyer. Hier heeft u veel meer tijd om de koers te corrigeren en obstakels te vermijden.


Model type

Bij RC-vliegtuigen zijn er verschillende soorten modellen die zich onderscheiden door speciale eigenschappen en geschikt zijn voor bepaalde gebruiksgebieden. In de individuele modelklassen zijn er soms ook modelsportwedstrijden, bijvoorbeeld aerobatics of schaalwedstrijden.

Aerobatische of 3D-modellen hebben grotere roeren dan andere modellen en zijn daarom bijzonder wendbaar. Daarmee zijn spectaculaire showvluchten, formatievluchten en aerobatics mogelijk. Bij snelvliegmodellen daarentegen is het vooral de snelheid die telt.

Schaalmodellen zijn met name replica's op ware grootte van vliegende objecten van de personeelsluchtvaart. Alleen de vleugelprofielen mogen om aerodynamische redenen worden gewijzigd. Trainers zijn lichte en langzaam vliegende modellen die bijzonder geschikt zijn voor mensen die nog niet veel ervaring hebben. Slowflyers of shockflyers kunnen ook in grote hallen worden gevlogen als de weersomstandigheden buiten niet goed zijn.


Grootte en spanwijdte

De grootte en de spanwijdte van de zweefvliegtuigen varieert sterk. Er zijn kleine modellen met een spanwijdte van minder dan 30 centimeter, maar ook grote elektrische zweefvliegtuigen met een spanwijdte van meer dan twee meter. De grootte hangt niet noodzakelijkerwijs af van het type model. Er zijn kleinere en grotere slowflyers, schaalmodellen, aerobatic en speedflyers.


Vlucht en oplaadtijd van de accu

De effectieve vliegtijd is relatief kort voor RC-vliegtuigen. Helaas is het vliegplezier meestal na ongeveer 10 minuten voorbij. Daarom kunt u beter een paar reservebatterijen bij uw RC-vliegtuig bestellen. De oplaadtijd van de batterijen bedraagt ongeveer een uur indien geschikte laders worden gebruikt.

Als alternatief bieden elektrische zweefvliegtuigen veel langere vliegtijden, aangezien deze modellen ook met uitgeschakelde motor uitstekend vliegen. De aanvankelijke hoogte die met motorvermogen wordt bereikt, wordt vervolgens weer langzaam verlaagd tijdens de glijvlucht. Zelfs zonder de invloed van thermiek of upwind op hellingen zijn de op deze wijze bereikte vliegtijden vele malen langer dan de zuivere motorlooptijden.Conclusie: Hoe vindt u het juiste vluchtmodel voor uw behoeften?

Welk vliegmodel voor u geschikt is, hangt af van hoeveel ervaring u heeft met modelvliegen. Onervaren mensen kunnen beter eerst voor een trainer-model gaan, dat iets langzamer vliegt en gemakkelijker te manoeuvreren is. Bijzonder praktisch zijn RTF-vliegers die reeds volledig zijn geassembleerd en klaar zijn voor onmiddellijk gebruik. Als u het liever zelf doet, kunt u ook kits en ARF-modellen vinden in de CONRAD online shop waar de afzonderlijke onderdelen nog moeten worden voltooid. Naast de modelconstructie en het modeltype zijn er nog andere factoren waarmee rekening moet worden gehouden. Voordat u een modelvliegtuig koopt, moet u letten op de grootte, de maximale snelheid en de levensduur van de batterij.

Zorg voor een geldige aansprakelijkheidsverzekering die schade door modelvliegtuigen dekt. Denk ook aan eventuele wettelijke voorschriften die moeten worden nageleefd.