bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Uitgebreid assortiment aan reagentia

Houdt u zich bezig met wateranalyse of bodemanalyse, of heeft u reagentia nodig voor een ander doeleinde? Bij Conrad bent u aan het juiste adres. Wij hebben een uitgebreid assortiment aan reagentia, van staafjes om de waterhardheid te testen tot een bufferoplossing voor het kalibreren van troebelheidsmeters. U kunt bij ons reagentia per stuk bestellen, maar ook grotere hoeveelheden zijn mogelijk. In dat laatste geval profiteert u bovendien van aantrekkelijke staffelprijzen.

Wat zijn reagentia?

Reagentia, het Latijnse meervoud van reagens, zijn scheikundige stoffen die worden toegevoegd om aan te tonen of een bepaalde stof aanwezig is, of om de aanwezige hoeveelheid van een specifieke stof te bepalen. Reagentia worden bijvoorbeeld gebruikt om de kwaliteit van drinkwater te testen, maar ook om het zuurgetal van frituurvet te meten. Kortom, reagentia hebben dus vele uiteenlopende toepassingen. In de meeste gevallen gebruikt u het reagens in combinatie met specifieke meetapparatuur, die ook verkrijgbaar is bij Conrad. Denk bijvoorbeeld aan een pH-meter of een geleidbaarheidsmeter.

Wat is het verschil tussen een reagens en een reactant?

De termen reagens en reactant worden regelmatig door elkaar gebruikt, terwijl hun rollen in een chemische reactie toch wezenlijk van elkaar verschillen. Een reagens reageert namelijk, in tegenstelling tot een reactant, niet mee tijdens de chemische reactie. Reagentia worden toegevoegd om het ontstaan van de chemische reactie te vergemakkelijken of om bepaalde metingen te verrichten. Daarom wordt met de term reagens ook wel een scheikundige stof aangeduid die gebruikt wordt voor de analytische bepalingen van een andere stof. Een voorbeeld is het meten van de pH-waarde van water met een reagens.

Reagentia en reactieproducten

Tijdens een chemisch proces ontstaan er nieuwe verbindingen die reactieproducten worden genoemd. Zo is ammoniak een reactieproduct van diwaterstof en distikstof. Indien u metingen gaat verrichten met reagentia dient u zeer nauwkeurig te werk te gaan. Gebruik altijd de exacte hoeveelheden die vermeld staan in de gebruiksaanwijzing om een accuraat resultaat te krijgen.

Reagentia gebruiken voor wateranalyse

Reagentia worden regelmatig gebruikt om de kwaliteit van water te testen, zoals drinkwater, vijverwater of zwembadwater. Waarden die bijvoorbeeld gemeten kunnen worden met reagentia (al dan niet in combinatie met meetapparatuur) zijn de zuurgraad (pH waarde), de hoeveelheid stikstof/nitraat en de hardheid van het water.

De pH-waarde staat aan de basis van de kwaliteit van water. Een pH-waarde van 7 is neutraal, dus niet zuur of juist basisch. IJsthee of vruchtensap heeft een pH-waarde die lager ligt dan 7 en deze vloeistoffen noemen we dan ook zuur. Een voorbeeld van een basische vloeistof is ammonia. In zwembadwater met een afwijkende zuurgraad doet chloor zijn werk niet, waardoor het water groen kan worden. En ook een vijver vraagt om een specifieke pH-waarde, zeker als er kostbare vissen zoals koi in zwemmen.

We zetten de juiste pH-waarden voor u op een rijtje:

  • De pH-waarde van een zwembad ligt idealiter op 7,4, maar iedere waarde tussen 7,0 en 7,6 is goed.
  • Voor een vijver is dit gemiddeld tussen 7,0 en 8,5, al gedijen karperachtigen beter bij een pH-waarde tussen 8,0 en 8,5.
  • Voor de zuurgraad van drinkwater geldt dat deze tussen de 7,0 en 9,5 moet liggen, maar een optimale pH-waarde ligt tussen 7,8 en 8,3.

Advies nodig? Conrad helpt u graag

Gaat u voor de eerste keer met reagentia aan de slag? Weet u niet zeker welk product u nodig hebt? Of wilt u eens een ander merk proberen, maar weet u nog niet welke? Onze medewerkers staan klaar om u van deskundig advies te voorzien! Mocht u meteen al gevonden hebben wat u zocht, dan is bestellen bij Conrad eenvoudig. Een paar klikken en wij zorgen ervoor dat uw bestelling zo snel mogelijk bij u bezorgd wordt. Goed om te weten: indien uw bestelling een waarde heeft van 50 euro of meer en u betaalt met creditcard of IDEAL, dan nemen wij de verzendkosten voor onze rekening.