Advies

Deze tekst is automatisch vertaald.

 

Reisadapter: overbrug verschillende stekkersystemen

Of het nu in de VS, Australië, Engeland, China of Nieuw-Zeeland is: reisstekkers, reisadapters of stekkeradapters overbruggen verschillende stekkersystemen. Hiermee kunt u uw eigen elektrische apparaten zoals smartphones, haardrogers of scheerapparaten gebruiken wanneer u naar andere landen reist.

  • Maak wereldwijd elektrische verbindingen met reisadapters

  • Wat zijn de verschillende reisstekkers?

  • Hoe werkt een reisadapter?

  • Zo vindt u het juiste connectortype voor uw reisbestemming

  • Belangrijke selectiecriteria voor reisadapters en reisstekkers

  • Heeft u een reisstekker met spanningsomvormer nodig?

Maak wereldwijd elektrische verbindingen met reisadapters

Verschillende landen, verschillende soorten stekkers - dit maakt het soms moeilijk om elektrische apparaten in het buitenland aan te sluiten. In veel landen staan de stopcontacten anders opgesteld dan thuis, dus je kunt de door jou meegebrachte elektrische apparaten niet gebruiken. De eurostekker van de smartphone-voeding past niet in het lokale stopcontact en er is geen geschikt stopcontact voor de verbindingskabel van uw notebook. Je hebt dan een adapter nodig voor de apparaten die je bij je hebt.

Reisstekker - ook wel reisadapter, adapterstekker, reisstekker, stopcontactadapter of reisadapter genoemd, sluit een stekker aan op een niet-compatibel landcontact. De adapters zorgen voor de elektrische aansluiting van apparaten met een landspecifiek stekkersysteem op stopcontacttypes met een ander stekkersysteem. U kunt uw elektrische apparaten dus internationaal gebruiken.

Een reisstekker is een belangrijke metgezel tijdens uw reizen naar het buitenland, zonder welke u niet op zakenreis of op vakantie moet gaan. Met een handige reisadapter bedien je de verschillende stopcontacten in internationale reisregio's. Ze verbinden netwerkafhankelijke elektrische apparaten zoals haardrogers, computers, lampen en ventilatoren en mobiele apparaten met een groot aantal verschillende soorten stopcontacten.

 

Reisstekkers zijn niet alleen essentieel voor reizen over lange afstanden. Zelfs binnen Europa vindt u stroomaansluitingen tijdens zakenreizen naar Engeland, Malta, Cyprus, Italië en Zwitserland, waar gewone eurostekkers en geaarde stekkers niet in passen.

Apparaten die in het buitenland zijn gekocht, zoals verlichting, IT-componenten of consumentenelektronica, kunnen in dit land vaak met behulp van een reisstekker worden gebruikt. Dit bespaart u de soms aanzienlijke kosten van het achteraf inbouwen van de apparaten op de Euro- of Schuko-stekker of het kopen van extra originele aansluitkabels.

Op beurzen, conferenties en evenementen is het een hoffelijke dienst om reisadapters beschikbaar te hebben voor internationale gasten die ze kunnen gebruiken om hun eigen apparaten op het lokale elektriciteitsnet te bedienen. Hotelexploitanten, touroperators en seminarcentra ondersteunen hun bezoekers ook met reisadapters.

De bekendste fabrikanten van reisstekkers zijn Ansmann, Bachmann, Brennenstuhl, Goobay, Hama, Kaiser, Q2 Power en Skross.

Wat zijn de verschillende reisstekkers?

Reisstekkers zijn in principe verkrijgbaar in twee versies: Reisadapters met een eenvoudig ontwerp maken een bepaald type stekker bruikbaar met een ander stopcontacttype, dus ze zijn beperkt tot bepaalde landen. Dergelijke eenvoudige en zeer goedkope reisstekkers zijn een goede keuze als u liever naar een bepaald land reist en precies weet welke verbinding u daar nodig heeft.

Je bent flexibeler met een multi-travel adapter. Deze beter uitgeruste reisstekkers verbinden één of meer stekkers met verschillende soorten stopcontacten en zijn daardoor in veel landen inzetbaar.

Wereldreisadapters of wereldadapters met stekkers die in meer dan 150 landen passen, beloven universele stroomvoorziening op internationale reizen. Je speelt dus veilig, want deze comfortmodellen zijn onder andere te gebruiken in de VS, Engeland, Italië, Zwitserland, China en Australië. Voor zakenreizen naar verschillende landen en tijdens rondreizen zijn wereldadapters de beste keuze.

Wereldadapters bieden vaak een praktisch extra voordeel: USB-aansluitingen. Modellen met USB-poorten die permanent in de reisstekker zijn geïnstalleerd of flexibele USB-oplaadpunten die als extra module kunnen worden gebruikt, maken het gemakkelijk om uw USB-apparaten zoals smartphones en camera's rechtstreeks op de reisadapter op te laden. Er is geen extra USB-oplader nodig. U heeft alleen de USB-verbindingskabel nodig die bij het betreffende apparaat hoort.

Hoe werkt een reisadapter?

De bediening van een mobiele contactdoosadapter is uiterst eenvoudig en intuïtief.

  1. Bereid indien nodig de reisadapter voor door de meegeleverde onderdelen uit te vouwen of aan te sluiten, zodat deze in het betreffende stopcontact past.
  2. Sluit de adapter aan op de overeenkomstige aansluiting. Om dit te doen, steekt u de adapter eenvoudig met de hand in de aansluiting zonder de contacten aan te raken.
  3. Steek ten slotte de connector van het gewenste elektrische apparaat in de adapter.

Haal na gebruik de netadapter uit het stopcontact. Zet de reisstekker na gebruik terug in de oorspronkelijke positie.

Zo vindt u het juiste connectortype voor uw reisbestemming

Kies uw reisstekker op basis van de apparaten die u mee wilt nemen en de regio waar u naartoe reist. Let op zowel de ingangsaansluiting als de uitgangsstekker.

Er zijn wereldwijd 15 verschillende connectortypen, die zijn geclassificeerd van A tot N. In Duitsland worden de ronde Schuko-stekker type F voor driepolige apparaten en de platte eurostekker type C voor tweepolige elektrische apparaten gebruikt, die in bijna alle Europese landen en ook in het Midden-Oosten werkt. Selecteer het benodigde connectortype en de verschillende netspanningen in de onderstaande tabel om erachter te komen welke reisconnector geschikt is voor uw doeleinden.

Reisadapter
vakantiebestemming Type aansluiting Voedingsspanning
Duitsland C en F 230 V
Australië

I

230 V
Brazilië 110 V tot 240 V
China  A, C, I en G 220 V
Engeland, Wales,
Schotland, Noord-Ierland

G

230 V
Frankrijk E en C 230 V
Italië   L, C, F en E 230 V
Mexico

A en B

110 V tot 135 V
Rusland  

C en F

230 V
Spanje C, F en L 230 V
Zuid-Afrika DM, C en J 220 V tot 250 V 
Turkije

F en C

230 V
VS A en B 120 V voor kleine apparaten

Kunt u uw reisbestemming niet vinden? Deze kaart toont alle landen met de respectievelijke connectortypen:

Belangrijke selectiecriteria voor reisadapters en reisstekkers

Let bij het kopen van een voedingsadapter op de volgende kenmerken:

Vorm

Door de vele connectoren zijn sommige modellen stekelig en niet zo gemakkelijk op te bergen in je bagage. Een beetje zorg is raadzaam bij het inpakken, omdat de uitstekende delen andere gevoelige bagage, kleding of apparaten zoals een tablet in een koffer of tas kunnen beschadigen.
Opvouwbare modellen zijn meer ruimtebesparend, waarbij de verbindingen tijdens transport opgevouwen, verzonken of gedraaid kunnen worden. In- en uitklappen kan soms een beetje lastig zijn, maar met een beetje oefening gaat het moeiteloos.
Meerdelige modellen om samen te duwen zijn bijzonder robuust. Ze bestaan uit een hoofdgedeelte waarin u de connector duwt die nodig is voor het land van uw keuze.
Adapterstekkersets bestaan uit verschillende onafhankelijke reisstekkers. Uit de set kiest u de adapter die u nodig heeft voor de bestemming van de aanstaande zakenreis. Als u niet zeker weet welke adapter u ter plaatse nodig heeft, komen alle reisstekkers in de bagage.

Maximale belasting:

Reisadapters en stopcontactadapters zijn geschikt voor de meeste elektronische apparaten tot 1.840 W bij 230 V en 880 W bij 110 V. Het maximale draagvermogen van het betreffende model staat vermeld in de productbeschrijving. Gebruik geen apparaten met de adapter die meer stroom nodig hebben.

 

Kinderslot

Bij reisstekkers met geïntegreerd kinderslot sluiten kunststof platen de contacten van de contactdoos af.

 

Accessoires:

Een transporttas of een stoffen tas beschermt de adapter tegen stof en vuil. Een bij de levering inbegrepen tas is bijzonder voordelig voor meerdelige modellen, die altijd goed bij elkaar worden gehouden.

 

Testkenmerk:

Betrouwbare reisstekkers hebben een CE-markering, zijn TÜV-getest en hebben een beschermende geleiderfunctie. Deze functies zorgen ervoor dat er geen problemen kunnen zijn met de connector zelf of met uw apparaten.

 

Ingebouwde zekering

Modellen met geïntegreerde miniatuurzekering voor overbelastingsbeveiliging zorgen voor uitgebreide veiligheid van de apparaten die op de voedingsadapter zijn aangesloten.

 

Heeft u een reisstekker met spanningsomvormer nodig?

De netspanning is internationaal heel anders, soms is het 110 V zoals in de VS, elders is 230 V gebruikelijk zoals in Duitsland. Een reisstekker zet meestal geen spanning om. Controleer voordat u op reis gaat of uw apparaat de netspanning in het land van reizen ondersteunt en geschikt is voor het betreffende net. Gebruik de spanningsspecificatie van het apparaat dat u wilt aansluiten als richtlijn. Dit moet passen bij het lokale elektriciteitsnet. Het voor een apparaat benodigde voltage staat vermeld op de behuizing of in de gebruiksaanwijzing.

Smartphones, tablets, notebooks, camera's, navigatieapparaten, elektrische tandenborstels en vele andere moderne apparaten hebben universele elektronische voedingen die automatisch spanningsverschillen compenseren.

Voor apparaten zonder automatische omschakeling van de netspanningsbereiken heeft u een reisstekker met geïntegreerde transformator nodig, op voorwaarde dat de netspanning op de reisbestemming afwijkt van de apparaatnorm.