Bent u een zakelijke klant?
Deze instelling past het productassortiment en de prijzen aan uw behoeften aan.
Ja
Nee

Advies

Deze tekst is automatisch vertaald.

  

Interessante feiten over SAT-antennes

  • Wat is een SAT-antenne?

  • Hoe werkt een SAT-antenne?

  • Hoe werkt een platte satellietantenne?

  • Hoe wordt een SAT-antenne uitgelijnd?

  • Hoe groot moet een SAT-antenne zijn?

  • Veelgestelde vragen over satellietantennes

Wat is een SAT-antenne?

SAT-antenne

Iedereen kent de ovale of ronde vormen die in een grote verscheidenheid aan vormen, maten en kleuren terug te vinden zijn. In het gewone spraakgebruik worden deze onderdelen ook wel "satellietantennes" genoemd. Technisch gezien is dat niet helemaal waar. Omdat de eigenlijke ontvangende elementen, d.w.z. de twee antennestaven, onzichtbaar en goed beschermd zijn in de LNB. We hebben dit in meer detail uitgelegd op onze winkelpagina met de LNB's.

De term satellietschotel is nauwkeuriger en technisch niet verkeerd. Omdat de schaal slechts een reflectoroppervlak is. Dit kan bestaan uit glasvezelversterkte kunststof (GVK), plaatstaal of aluminium.

Een satellietschotel werkt als een vergrootglas dat de zonnestralen afbuigt en op één punt samenbrengt. Alleen hier bevindt het brandpunt zich voor het reflectoroppervlak. En dit is precies waar de LNB is geïnstalleerd. Van daaruit wordt het signaal via de kabel naar de SAT-ontvanger gestuurd en vervolgens naar de tv.

Hoe werkt een SAT-antenne?

De uitwendige vorm van de satellietantenne is van ondergeschikt belang voor zijn functie. Daarom zijn er ovale, ronde en soms enigszins vierkante antennes. Veel belangrijker is de kromming van het reflectoroppervlak. Omdat het zo moet worden ontworpen dat alle radiosignalen die op het gebied vallen, op één punt worden gebundeld.

paraboolantenne;

De eerste SAT-systemen voor privé-tv-ontvangst of SAT-ontvangst waren nog steeds grote, ronde monsters met een diameter van meer dan twee meter. Bij deze antennes zat de LNB precies in het midden van de antenne. Helaas heeft dit ontwerp bepaalde nadelen, omdat de LNB en de LNB-houder een deel van de reflector afschermen. Bovendien kunnen sneeuw en bladeren zich gemakkelijk verzamelen in het onderste deel van de reflector, wat de ontvangststerkte aanzienlijk vermindert (zie afbeelding A).

Offset parabolische antenne

Met de introductie van krachtige satellieten (Hotbirds) hoefden de reflectoren niet meer zo groot te zijn, werden offset parabolische antennes ontwikkeld. Hiervoor werd alleen het bovenste gedeelte van een parabolische reflector gebruikt (zie afbeelding B).

Dit heeft als voordeel dat de reflector veel steiler is en dus sneeuw of grof vuil geen houvast kan vinden. Bovendien hebben de LNB en de LNB-steunarm geen schaduwwerking meer (zie figuur C).

Hoe werkt een platte satellietantenne?

Een speciaal type satellietantenne is de platte antenne. Deze antenne verdient zijn naam, aangezien de ontvangende elementen direct in het oppervlak zijn geïntegreerd.

In tegenstelling tot een reflectorantenne, die slechts één antennestaaf in de LNB per polarisatievlak heeft, heeft een platte antenne een groot aantal antennestaven verdeeld over het gehele oppervlak. Daarom worden deze antennes ook wel groepantennes genoemd. In deze video wordt de structuur en functionaliteit duidelijk uitgelegd.

Hoe wordt een SAT-antenne uitgelijnd?

De verschillende satellieten zijn opgesteld in de geostationaire baan als parels aan een parelsnoer. De posities van de satellieten verwijzen naar de nulmeridiaan. Dit is een lijn die van de Noordpool via de London Greenwich Observatory naar de Zuidpool loopt en loodrecht op de evenaar staat.

Om de oost / west-uitlijning (azimut) correct in te stellen, moet u de positie van de te ontvangen satelliet weten en hoe ver oost (E) of west (W) u van de nulmeridiaan verwijderd bent. In het westen van Duitsland ben je ongeveer 6°ten oosten van de nulmeridiaan en in Oost-Duitsland ca. 15°oosten.

Als u zich in de omgeving van Frankfurt bevindt (ca.°oost) een satellietschotel op het Astra-satellietsysteem (19.2°E), moet u eerst de antenne op het zuiden richten op de geostationaire baan. De exacte positie wordt verkregen door naar de satellietpositie te kijken (19.2°E) uw eigen locatie (bijvoorbeeld Frankfurt 8.5°E) trekt af. Daarom moet de antenne 10,7 vanuit het zuiden zijn°worden naar het oosten gedraaid.

Hoogte instellen

De helling van de SAT-antenne op en neer (elevatie) is ook afhankelijk van de installatielocatie. In Zuid-Duitsland is de ontvangstrichting ongeveer 35°en in Noord-Duitsland ca.°. Hierdoor zijn de schotelantennes in Noord-Duitsland (zie figuur A) steiler dan in Zuid-Duitsland (zie figuur B). In de regel is aan de houder van de satellietschotel een weegschaal bevestigd die als grove richtlijn dient.

De fijne uitlijning van het SAT-systeem moet dan visueel worden uitgevoerd door de beelden op de tv te controleren of, beter, met een SAT-zoeker. De SAT-zoeker wordt aangesloten op de SAT-kabel tussen de LNB en de SAT-ontvanger. Belangrijk is dat bij het afstellen de antenne alleen op de masthouder wordt aangeraakt. Als de antenne op de reflector is gedraaid, kan deze gemakkelijk worden vervormd, wat zeer snel tot een verkeerd meetresultaat leidt.

Aan de SAT-vinders

Hoe groot moet een SAT-antenne zijn?

De grootte van een schotelantenne hangt voornamelijk af van de footprint (food print) van de te ontvangen satelliet. Bij twijfel kan de voetafdruk worden onderzocht met behulp van de zoekfunctie voor afbeeldingen op internet.

Een satellietschotel met een spiegeldiameter van 60 cm is doorgaans voldoende om de Duitstalige kanalen van het Astra-satellietsysteem te ontvangen. Om in systemen met meerdere abonnees een zekere reserve voor slecht weer te hebben, worden antennes met een spiegeldiameter van 80 cm of meer aanbevolen.

Maar hoe mooi een sterk antennesignaal van een grote antenne ook is, het moet mogelijk zijn om de antenne stevig te monteren. Omdat een groot reflectoroppervlak ook een niet onaanzienlijke windbelasting vertegenwoordigt.

Vraag bij twijfel advies aan een specialist voorafgaand aan de installatie.

Veelgestelde vragen over satellietantennes

Kan ik een SAT-antenne schilderen?

Ja, in principe is het mogelijk om de reflectorspiegels, die soms nogal grijs en somber zijn, met kleur op te fleuren zonder de ontvangst op de tv te verstoren. Loodhoudende verf mag echter niet worden gebruikt. Ook het gebruik van verven met metaaldeeltjes wordt afgeraden. Als alternatief voor schilderen kunnen de reflectoroppervlakken ook worden bedekt met plastic kleeffolie.


Hoeveel ontvangers kan ik op een satellietschotel aansluiten?

Het aantal ontvangers dat kan worden aangesloten, is niet afhankelijk van de schotelantenne. Hier speelt de LNB de doorslaggevende rol. Welke verschillende LNB's er zijn en hoeveel ontvangers er aangesloten kunnen worden hebben we uitgelegd in onze LNB gids. De ervaring heeft geleerd dat de satellietschotel van een systeem met meerdere abonnees een diameter van minimaal 80 cm moet hebben.


Wat zijn de voordelen van aluminium satellietschotels?

Het grote voordeel is dat aluminium licht is en niet roest. Een SAT spiegel van plaatstaal moet goed verzinkt en gepoedercoat zijn om even duurzaam te zijn. Qua ontvangst maakt het niet uit of de schotelantenne van plaatstaal of aluminium is.


Plots doet mijn satellietantenne het niet meer. Kan de wind ze hebben verdraaid?

Waarschijnlijk niet als de beugel nog stevig vastzit. Veel waarschijnlijker is een storing in de LNB-stroomvoorziening. Bij twijfel kunt u de F-connector op de LNB losschroeven en de 14 of 18 V / DC controleren met een multimeter. De kabel tussen ontvanger en LNB kan een onderbreking of kortsluiting hebben. Bij twijfel kan de LNB worden vervangen voor testdoeleinden.


Mijn nieuwe LNB past niet in de houder, wat kan ik doen?

Oudere SAT-antennes hadden een LNB-houder met een diameter van 23 mm. Alle nieuwe LNB's hebben een aansluiting van 40 mm nodig. Indien er geen LNB adapter wordt aangeboden voor de bestaande antenne is het goedkoper om een nieuwe SAT schotel met een 40 mm LNB aansluiting te kopen.

 
Conrad Electronic Benelux b.v. heeft uw toestemming nodig voor het gebruik van individuele gegevens, onder meer om de werking van de website te garanderen en om informatie over uw interesses weer te geven. Door op "Akkoord" te klikken geeft u hiermee uw toestemming. Gedetailleerde informatie vindt u in onze verklaring inzake gegevensbescherming.
U hebt de mogelijkheid om uw toestemming in het privacybeleid te allen tijde in te trekken.
Afwijzen
Akkoord