bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Alles wat u wilt weten over SD-kaarten

Geheugenkaarten zijn een praktische en goedkope manier om de opslagcapaciteit van veel apparaten te vergroten. Maar niet alle SD-kaarten zijn hetzelfde. Op deze pagina vertellen we u hoe u de juiste SD-kaart kiest.

SD-kaarten en hun toepassingen

De SD-standaard werd al in 2001 ontwikkeld door het bedrijf SanDisk. Dit is een verdere ontwikkeling van de oudere MMC-kaarten. Tegenwoordig kunnen SD-geheugenkaarten in veel verschillende apparaten worden gebruikt, waarbij digitale camera's nog steeds een van de belangrijkste toepassingsgebieden zijn. Ze worden ook gebruikt in digitale camcorders en als goedkope geheugenuitbreiding voor tablets, notebooks of spelconsoles. De kleine kaarten slaan ook een goed figuur als draagbaar geheugen, omdat ze nog compacter zijn dan USB-sticks en gemakkelijk overal kunnen worden meegenomen. De veel kleinere micro SD-kaarten worden vooral gebruikt in smartphones. Geheugenkaarten in SD-formaat zijn beschikbaar met een capaciteit tot 1 TB.

Hoe is een SD-kaart opgebouwd?

Geheugenkaarten die behoren tot de SD-standaard hebben een afmeting van 32 x 24 x 2,1 millimeter en hebben een afgeschuinde hoek aan de rechterkant. Aan de linkerkant van de behuizing kan de schrijfbeveiliging van de kaart worden geactiveerd of gedeactiveerd door middel van een schuifknop. Aan de onderkant zitten negen contacten die zorgen voor een betrouwbare communicatie en gegevensoverdracht tussen de kaart en het eindapparaat. Naast de geheugenchip bevat de kaart ook een geïntegreerde controller.

SD-kaarten: flash-geheugen in detail 

Naast hun compacte afmetingen is het grote voordeel van geheugenkaarten dat zij, in tegenstelling tot harde schijven, ongevoelig zijn voor schokken en dus ook zonder problemen in een action cam kunnen worden gebruikt. De kaarten danken deze weerstand aan het gebruikte flash-geheugen. Maar wat is precies flashgeheugen en hoe werkt het? Een dergelijk geheugen heeft geen bewegende delen, wat zijn ongevoeligheid voor trillingen en schokken verklaart. Het is een niet-vluchtige geheugenchip die informatie opslaat in de vorm van elektrische lading zonder zelf energie te verbruiken.

Capaciteitsklassen van SD-kaarten

Het SD-formaat voorziet in verschillende capaciteitsklassen: De eerste is de eenvoudige SD-kaart met een opslagcapaciteit van 128 MB tot 2 GB. Een verdere ontwikkeling van de SD-specificaties is de SDHC-kaart (Secure Digital High Capacity), met een grootte tussen 4 GB en 32 GB. Het bestandssysteem dat wordt gebruikt voor zowel SD- als SDHC-geheugenkaarten is gewoonlijk Fat16 (tot 2 GB) en FAT32 (tot 32 GB). De volgende evolutionaire stap is SDXC (Secure Digital Extended Capacity) geheugenkaarten, met een opslagcapaciteit van 64 GB tot 2 TB. Vanwege de grote capaciteit werd het bestandssysteem gewijzigd van het vroegere FAT32 in exFAT, wat kan leiden tot compatibiliteitsproblemen met oudere apparaten.

Snelheidsklassen van SD-kaarten

Het aantal GB van een geheugenkaart is niet het enige aankoopcriterium waarmee rekening moet worden gehouden. Net zo belangrijk is de snelheid waartoe de kaart in staat is. Trage kaarten zijn niet geschikt voor video-opnamen en ook niet voor snel achter elkaar gemaakte foto's. Om te zien hoe snel een geheugenkaart is, worden ze ingedeeld in drie snelheidsklassen. Deze snelheidsklassen geven altijd de minimaal mogelijke snelheid aan maar hogere overdrachtssnelheden zijn mogelijk. De zogenaamde snelheidsklasse omvat de versies 2 (min. 2 MB/s), 4 (min. 4 MB/s), 6 (min. 6 MB/s) en 10 (min. 10 MB/s).

In 2009 werd de UHS-snelheidsklasse geïntroduceerd. Er wordt onderscheid gemaakt tussen klasse 1 (min. 10 MB/s) en klasse 3 (min. 30 MB/s). In dit verband is het ook interessant te kijken naar de mogelijke maximumsnelheden. SD-kaarten die voldoen aan de UHS-I-norm halen tot 50 MB/s, terwijl UHS-II tot 312 MB/s toelaat. Het is belangrijk dat het eindapparaat waarin de geheugenkaart wordt gebruikt UHS ondersteunt. Als dit niet het geval is, werkt de kaart automatisch volgens de oudere snelheidsklasse en is daardoor langzamer. De nieuwste versie draagt de aanduiding UHS-III en haalt een piek van maximaal 624 MB/s. Dankzij deze prestaties zijn deze kaarten geschikt voor zelfs de meest veeleisende taken. Speciaal voor videocamera's is er ook de Video Speed Class of kortweg V Class. De V-klasse onderscheidt de volgende typen: V6 (min 6 MB/s), V10 (min 10 MB/s), V30 (min 30 MB/s), V60 (min 60 MB/s) en V90 (min 90 MB/s).

Hoe robuust is een SD-kaart?

Dit hangt natuurlijk af van wat de desbetreffende fabrikant van de geheugenkaart hierover zegt. Laten we, met SanDisk als voorbeeld, eens kijken hoe resistent een SD-kaart werkelijk is. De fabrikant stelt dat zijn SD-geheugenkaarten tot 72 uur op een diepte van 1 meter in zout water kunnen overleven zonder beschadigd te raken. Qua temperatuur zijn de opslagmedia bestand tegen waarden van -25 °C tot 85 °C. In termen van schok- en vibratietolerantie geeft SanDisk een waarde op van 500G. U hoeft zich ook weinig zorgen te maken als uw geheugenkaart valt. Volgens de fabrikant kunnen de kaarten een impact van 5 meter hoogte zonder schade doorstaan. Frequente vliegers zullen bijzonder geïnteresseerd zijn in de informatie dat geheugenkaarten ongevoelig zijn voor röntgenstralen. Ze zijn ook immuun voor magnetische velden.

Waarop moet ik letten bij het kopen van een SD-kaart?

Wanneer u van plan bent een SD-kaart te kopen, is de eerste vraag die u zich moet stellen hoeveel geheugen u nodig hebt. Voor het opnemen van full HD-video kan het 128 GB of meer zijn. Aangezien de prijzen voor geheugenkaarten relatief laag zijn, kunt u bij twijfel beter kiezen voor een grotere geheugencapaciteit.

De tweede belangrijke factor waarmee rekening moet worden gehouden bij het nemen van een aankoopbeslissing is de mogelijke snelheid van de kaart. Ook hier hangt het af van het beoogde gebruik van de geheugenkaart. Om ervoor te zorgen dat foto's en HD-videomateriaal zonder vervelende vertragingen kunnen worden opgeslagen, moet u gaan voor een kaart van klasse 4 of klasse 6. Bij het opnemen van video's in Full HD nemen de eisen toe; klasse 10 of UHS-I is vereist voor een bevredigend resultaat. Nog hogere videoresoluties zoals 8K vereisen daarentegen een UHS-III geheugenkaart.

Tip: Let bij oudere apparaten op de geheugengrootte van de kaart

Er zijn apparaten die alleen geheugenkaarten tot een bepaalde opslagcapaciteit kunnen gebruiken. Bovendien is er bij oudere apparaten het bijkomende probleem dat zij niet overweg kunnen met het door SDXC-kaarten gebruikte bestandssysteem exFAT. Zorg er dus voor dat de kaart die u wilt kopen, werkt met uw apparaten.

FAQ – veelgestelde vragen over SD-kaarten

Hoe gebruik ik een microSD-kaart op een computer met een normale SD-kaartsleuf?

Er bestaan speciale SD-adapters die de vorm hebben van een normale SD-kaart en waarin de kleine micro-SD-kaart dan gewoon wordt gestoken. Veel fabrikanten leveren hun microSD-geheugenkaarten al af fabriek met zo'n SD-adapter.